Leif Erlingsson 2013-06-18
Så gripande vackert Pia:texten går rakt in i mitt hjärta!
Tack Sunny! Det var underbart sagt! Vi behöver kärleksfulla ord! Kram till dig! Och kärlek!
Jan Brunnegård 2012-08-12 17:44:00
Pia, bristande ork mm har gjort att jag försummat att ordentligt läsa in din text - den går inte att bara skumma över.Så jag tar i tu med den lite senare i kväll. Må well JB
Janne B 2012-08-12 20:08:00
Nu har jag tre ggr läst din text, dina verser.De känns i mig på flera olika sätt, vi har några delade livserfarenheter. I mitt yrke har jag ju jobbat med många barn under alla förhållanden. Mitt första soc jobb var att vikariera för en kvinnlig "barnavårdsman" en sommar. Det var mycket svårt och mkt roligt. Men det gav mig nog en inriktning livet. Vi hade fyra fosterflickor i tonåren. Vi var själva mycket unga. Har nog också präglat resten av livet.
Jag ska publicera en historia om mitt liv tror jag. Den heter "Min tröst finns i kärleken".
En viktig berättelse Pia - den kan ge en liten tankeställare åt en och annan.
Leif Erlingsson 2012-08-13 08:55:00
Leif E Ström 2012-08-13 10:04:00
Strongt gjort och en stark berättelse ur det privata. Ånyo bevisar du styrkan hos unga kvinnor. Pappan till barnet "vände sig bort". I läsandets stund, kan jag inte tänka mig något svagare en yngling då han får visshet om att han är upphovet till två nya liv, ett barn och ett eget nytt. Ju mer föreställningar desto mer panik. Din Pappa visade att ibland klarar inte vuxna heller alla situationer, fram för allt omvälvande sådana som de själva inte rår på. Besinning, med övermått av kärlek är en livslära som vi sällan praktiserar.
#8 Hade du varit min pappa Leif, så hade nog detta inte hänt, på det här sättet. Vad jag har erfarit av livet, så följer oss det förflutna som ett "spöke", kan man nästan säga, eftersom de problem vi får, kan vara "reflexer" från barndomen, som vi inte kan påverka i detta liv, då vi inte är förberedda.Jag har medvetet försökt att ändra min framtid, men ändå.........kan saker hända, som man inte räknar med och som man absolut inte vill, i ens egen familj. Just det faktum, att jag inte kunde säga NEJ, har ekat långt senare i mitt liv. Nu kan jag det däremot - och mina barn skulle aldrig ha blivit utstötta från sitt eget hem, som jag blev indirekt. Men även det, kan orsaka problem, när man är en oförberedd människa.Barnen ser ofta inte föräldrarna som utomstående. I mitt fall SÅG andra vad som hände.
Leif E Ström 2012-08-13 12:16:00
#9, Pia, man vet inte, men då samma sak hände för mig, skrev jag till kungen och fick hans välsignelse, gifte oss på en lördag och åkte in i lumpen på måndán. Har lite kunskap om hur det sociala fungerade på den tiden då mor min arbetade på familjebidragsnämnden. De som i dag pratar om bostadsbrist eller trafikkaos i Stockholms innerstad har inte en susning vad de talar om. Inneboende eller kontrakt i andra eller tredje hand var den enda möjligheten. En ogift kvinna med barn i början av 60-talet, fick inget familjebidrag, hon fick socialbidrag i bästa fall. Några direkta medel i handen förekom oftast inte, utan medellösa fick kuponger för att köpa det väsentligaste för uppehället i speciella butiker. De som uppfattar oss svenskar som människorna med medfödd honungssked, bör ägna några timmar åt "Skå-Gustavs" literatur och då främst "Det sociala arvet"!
Leif E Ström 2012-08-13 12:21:00
Så galet det blev. Inget uppehälle i speciella butiker utan: medellösa fick kuponger till speciella butiker, för att köpa det väsentligaste till det dagliga uppehället.
Leif E Ström Kul att du också varit med om det - mina föräldrar var ju inte fyllda tjugo år - mamma 17 och pappa 19 eftersom jag hade så brottom till världen (oklart varför) - så det var bara att skriva till kungs som man gjorde på den tiden och då ju preventivmedel var en lyx som de flesta inte hade hört talas om så vart det nog ganska många brev till kungen. En annan intressant sak som då hände var att de militära av någon underlig anledning kunde visa en större mänsklighet än då jag ryckte in ca tjugo år senare. Farsan låg ju i den så kallade beredskapen och skötte en stor strålkastare i spaning efter fientligt flyg. Morsan med mej låg i en säng på det på den tiden kalla Söder med lunginflammation. Far min - även kallad StorTeddy, ansökte om permission för att sköta sin sjuka fru och mej, och fick det tills mor min kunde klara den saken själv. Det var faktiskt annat krut i en hel del karlar på den tiden - allt snack om smitande manfolk är säkert sant i många fall, men det var inte alltid som de biologiska fäderna ens blev informerade om vad som hade hänt - dom var många gånger lika okunniga som flickorna.
#10 Tack för att du delat med dig av dina erfarenheter Leif...nu kanske jag har fått mod att publicera en historia till, om vad som hände mig. Där finns bl.a. med bostadsbrist. Historien handlar om min dotter(som inte läser här) och fortsättningen på mitt liv. En del av det i alla fall. Jag tror det är viktigt att vi delar med oss av vår livshistoria, även om det smärtar. Jag anklagar mig själv för att inte ha vetat bättre än jag gjort. Men att jag skulle ha sagt saker som gjort min dotter arg med efterföljd, vet jag alltså inte själv. Har aldrig fått den förklaringen, men har från början fruktat konsekvenser, då mamma var väldigt dominant. Generationsskillnaderna är enorma har jag upptäckt.
Leif E Ström 2012-08-13 13:30:00
Så jag har en söderbroder bland skribenterna? Växte upp i en port på Bondegatan, bara några kvarter från den port där min farmor föddes. En av hennes tretton syskon, en bror och musikant är omnämnd i en av Fogelströms böcker där han uppträdde på festplatsen vid Skanstull. Vi bodde fyra pers i en etta, och då pappa fick nys på en större och modernare lägenhet i Hammarbyhöjden, tog han hojen på lördag eftermidda (man jobbade på förmiddagen), för att att kolla läget och känslan för att flytta från söder. Mamma har beskrivit ordagrant hans bedömning: det funkar inte, fast det inte är långt bort från söder, men jag är ju för fan född på Kungsholmen! Bizon, kul att du uppmärksammade grabbarnas förvirring, men vad jag minns, så de som tvekade hade oftast stabila morsor som oftast tog barnet och moderns parti och därigenom rättade in sonen i ledet.
Jan Brunnegård 2012-08-13 15:20:00
Jag hade min första socialpraktik sommaren 1963 i en liten fattig kommun i Ångermanland och min andra praktik 1964 i Skellefteå. Det var ett rätt hårt uppvaknande i Verkligheten. Jag hade härdats tre korta arbetsperioder på mentalsjukhus samt en sommar på alkoholistanstalt. Men mina första år som anställd på socialbyrå med ALLA slags arbetsuppgifter - var mkt prövande. / Jag hade flera kamrater på socialhögskolan som gav upp socialkarriären redan efter praktikperioderna./ Jag satt flera ggr och hjälpte unga skriva till Kungs, jo då. Skå_Gustav var mångas idol och hatkärlek! // KRING 1960 var det val o statsminister Tage Erlander fick frågan vad giftaslystna ungdomar i Sthlm skulle göra när det var 50.000 före dem i kön. Han hade absolut inget svar, gjorde bort sig fullständigt - men vann nästa val ändå!Minns ngn annan här bättre?
Leif E Ström 2012-08-13 15:47:00
Jag minns valet 1966, vilket var ett katastroffval för "sossarna", som i sin tur blev katastrofen "miljonproggrammet". Alla dessa bostäder som inte behövdes. Hur många som har sprängts eller fyllts med segregerade arbetslösa får vi aldrig veta, men någon politskt bra idé blev det aldrig. Katastrofen utlöstes av ett uttalande just före valet av Tage Erlander som annars var en vettig karl. Men han hade en rådgivare vid namn Lennart Geijer, som på den tiden var statsråd och juridiskt kunnig i både hyres- och arbetsrättsliga frågor. Förmodligen behövde han inte använda den senare kunskapen då landet gick på räls, men då byggena över hela landet var klara fanns det oftast inte arbete till mer än hälften där kåkarna stod klara. Geijer själv, han höll bara till på Norrmalm.
Jan Brunnegård 2012-08-13 17:53:00
STRÖM Jag minns valet 1966 då jag som ca 25 åring valdes in i Umeå Stadsfullmäktige för Folkpartiet - som vid denna tid var ett mkt stort parti i hela Västerbotten. FP gick bra o SAP sämre. Men på riksplanet satt de kvar i regeringen. tage satt väl från 1946 till 1968 ungefär. Då fick lillpojken ta över ;-)). Ska läsa på läxan lite o vill återkomma!
Leif E Ström 2012-08-13 18:33:00
Jag fick bakläxa då jag snabbt skaffade mig information om miljonprogrammet, källan angav katastrofval samma år men jag borde inte slängt iväg uppgifterna utan kontroll, först 1970 började det dala för demokraterna.
Jan Brunnegård 2012-08-13 18:52:00
Valen är svåra att hålla reda på för det var ju olika slags val vartannat år ett tag. En tid hade vi treårs mandatperioder. Så minns jag jämviktsriksdagen då Regering och Opposition var jämnstarka och talmannen fick dra lott. Det finns många sorters demokrati...Så slopades första kammaren. ja det var lite rörigt ett tag då jag var ung och radikala människor stormade runt i mitt Umeå---Av stadsfullmäkte blev kommunfullmäktige. Drätselkammaren blev Kommunstyrelsen. Rådhus och Tingshus slogs samman till ett gemensamt Rättssystem. Begreppen Borgmästare o Häradshövding försvann nog på 1970 talet...De finaste gubbarna som förr kallats Ordförande kallades plötsligt Kommunalråd... I Sthlm och Göteborg hade man ett tag egna titlar på gubbarna såsom borgarråd och stadssekreterare.// Jag minns små låga skyltar "Beträd ej gräsmattan - Drätselkammaren". Drätsel betydde ekonomi,hushåll ungefär.
Leif E Ström 2012-08-13 19:02:00
Skulle vara intressant att veta varför du inte satsade som politiker i stället för att utsätta dig för kanske några av de mera utsatta tjänsterna i samhället.
Jan Olsson 2012-08-13 19:22:00
#19 - I Malmö var vi ett strå vassare,FÖRBJUDET ATT BETRÄDA GRÄSMATTAN,fast skylten var fortfarande låg och grön! Ibland snubblade man på den,särskilt i mörkret! Ack ja,ljuva ungdomstid,med tjejer i Pildammsparken i Malmö! Det fanns en plats där som man fick beträda, "Tallriken" en rund gräsmatta,c:a 50 meter i diameter med en slänt,kallad "Himlabacken" 5-6 meter hög,att kasta sig utför på skidor om vintrarna! Inte konstigt att man inte kan åka skidor!
Leif E Ström 2012-08-13 20:00:00
Jag minns Jan, både skyltarna och Himlabacken för att inte tala om Frostavallen. Det fanns en fyrametersbacke i Rönneholmsparken också. Skyltarna fanns överallt där det var grönt, ingen stad i Sverige har haft så många privatpoliser som Malmö under 50-talet. Fint var det men jäkligt lågt i tak. Fotbollar konfiskerades egenmäktigt dagligen. Ett sorgligt minne var när vi flyttade in i Ribersborg och ställde våra cyklar för den allmänna uppställningen i källaren. Då hösten kom och alla började avveckla cykeln inför vinterns ankomst, ringde det på dörren, "vill ni vara så vänliga att inom närmsta timme flytta era cyklar, de står på 'vår' plats som vi har använt i flera år". Han ringde aldrig mer på och vi hade inte heller några vidare problem med gubben efter att morsan sagt sitt.
Jan Brunnegård 2012-08-13 20:13:00
Ström 20/ Jag var under många år ca 10 % politiker i först Umeå Kommun och sedan i landstinget. Jag tyckte det var rätt lagom , ville inte överge yrket, hade växande familj med även fina fosterbarn. Jah tyckte jag var på rätt spår.Betvivlade att mina resurser räckte till halvtids politik eller mer.Socionomexamen blev ju en bra bakgrund. Men jag har hela livet haft hörselproblem som medfört problem att lära in engelska etc, som nog var nödvändigt.Har alltid haft lätt för att lära in de stora generella sakerna i samhället, men haft betydligt svårare med detaljkunskaperna. Var rädd att göra bort mig om jag fick större uppdrag. Men jag hade viktiga uppdrag inom frikyrka och då stor nykterhetsrörelse.Intervjuades för 15 år sedan av en tidning och då sa jag att jag uppnått mina mål. Sen blev jag sjuk...
Vårdnadstvisterna ökar i samhället. Papporna får ofta strida om sina barn. Hur kan man sociologiskt se på det? Det påstår ju att samhället är jämställt? Vad tror du Jan?
Leif Erlingsson 2013-05-30
Sedan 2013-05-07 är ett flertal gamla Sourze författare och forumister blockerade från att skriva på forumet. Bl.a. undertecknad. [Länk till denna tidpunkt.]Detta är långt större än Sourze. För ett antal år sedan studerade jag kommentarscensuren i DN där den i en artikel angripen person som i artikeln påstods inte kunna belägga sina påståenden gång på gång fick kommentarer där han just visade belägg för det han påstods inte kunna belägga bortrensade inom minuter. Även andra som la in kommentarer med belägg för samma påståenden fick sina kommentarer omedelbart bortrensade. Vid detta tillfälle satt jag och laddade om denna kommentarstråd hela tiden och sparade samt såg vad som rensades. Har bloggat om det, se " Censurien på DN" från 2 juni 2009. Vid den tiden var Sourze-rävarna helt omedvetna om slikt. Vid den tiden var därför jag enligt den allmänna meningen på Sourze en ond person, det skrevs mycket negativt om mig. Mycket medvetet har jag arbetat för att bilden av mig ska bli en annan, utan att någonsin ha backat i sak. Det har lyckats. Över förväntan. Det är det som "är problemet". Och "lösningen" blev att blockera ett antal debattörer. Att rensa ut det gäng som börjat vakna. Som alltså inte kan göra inlägg. Forumister som fortfarande anses ofarliga kan dock tills deras status också ändras fortfarande öppna upp kommentarstrådarna till egna och andras artiklar med det enkla tricket att titta vilket siffertal som står som del av artikellänken, addera ett till detta tal, och stoppa in det i denna länk istället för nollorna: http://www.sourze.se/forum/thread/00000000/page1Men själv har jag nu den dokumentation jag behöver. Jag gjorde det övertydligt vilka processer det här rör sig om. Hela mitt Sourze projekt har handlat om att "röka ut" dessa krafter och energier. De är nu mycket synliga. Det är väldigt tydligt vad som inte får vara kvar på "fria" diskussionsforum. Inget som verkligen visar hur vi begränsas i vårt tänkande från att skapa en bättre värld får finnas kvar. Vi får INTE förstå hur vi kan göra oss oberoende av våra slavdrivare genom att vi själva kan skapa allt välstånd vi kan önska oss. Allt Gott, Leif Erlingsson
Länk till ett särskilt signifikant men från Sourze utrensat inlägg: Jante vs. Frihetsmänniska dialogen i Ovetenskapsparadigmet tråden.
Se även Leif Erlingsson som det tidigare såg ut på gamla Sourze.se: http://freedom.lege.net/Spegel_av_Leif_Erlingssons_Sourze_profil_med_artiklar/Sparad kopia av gamla sidan http://www.sourze.se/__10707529_a.asp som inte längre finns kvar: Leif Erlingsson SKRIBENTPROFIL Beskriv dig själv: Tankebrytare Antal bidrag: 12 Länkar: http://lege.net/ http://blog.lege.net/ http://leiferlingsson.lege.net/ http://leiferlingssonsartiklar.lege.net/ http://freedom.lege.net/Leif_Erlingsson/ http://lege.net/Leif_Erlingsson_efter_20130216/ E-post: leif@lege.net Sysselsättning: Holistisk detektiv Intressen: Förstå Brinner för: Hela det nu Brinner inte för: Förtryck Varför jag läser och/eller skriver på Sourze: Jag är vilseledaren, som förvirrar dig till att tänka själv. Vill jag säga till Sourze läsare: Mitt och ditt ansvar är att vara autentiska, att leva och att kommunicera. Att vara levande. Politisk korrekthet är motsatsen till att plocka russinen ur alla ideologier, religioner, tankesystem för att uttrycka sin egen sanning. Om en sionist eller nazist eller marxist eller scientolog eller mormon säger en sanning så är den lika sann som om din mamma säger den. Sanning kan aldrig smittas. Den som säger något annat sysslar med hjärntvätt, antagligen för att han/hon är hjärntvättad. Det har vi alla varit. Favoritskribent på Sourze: Michael Delavante Jag rekommenderar Bok: The Source Field Investigations, David Wilcock Musik: We Want Your Soul, Freeland, Peace Not War, Vol 2 Film: Eyes Wide Shut (1999)
Länk till nuvarande Sourze: http://sourze.se/ .
|
|