Kopia av gamla Sourze Forum diskussionstråden Allah vill bli större - i Istanbul! Del 3

Länk hit:
http://freedom.lege.net/Allah_vill_bli_storre__i_Istanbul__Del_3/Sourze_style.html .
Jag matade en kattfamilj (mamma + 3 ungar ) som bodde under golvet i en av centralernas väntsal i Istanbul..Hjärtskärande när man måste lämna dem.....
Sunny, det går nog ingen större nöd på katterna i centrala Istanbul så länge det finns snälla turister som du som matar dem! :)
Katterna har dessutom en fördel i att vara välsignade av Muhammed till skillnad från de "smutsiga" hundarna, som i en del nedtecknade islamiska traditioner, "hadith", har samma status som åsnor, hästar och kvinnor som betraktas som husdjur! :)? eller :(?
Men det verkar inte finnas stöd för "smutsiga" hundar i Koranen!
Det du betraktar på resan ger du inte bara ett estetiskt innehåll, utan det betyder även något historiskt, kulturellt, socialt och politiskt.
Med avundsvärd lätthet skapar du något av det som gör mig både klokare och mer intresserad.
Exakt så ska en reseberättelse se ut!
Det är kusligt hur politiska beslut gör ingrepp i Istanbuls gatuliv; bit för bit suddar makten ut historien - den nya regimen bygger bokstavligen bort det sekulära Istanbul.
Tack för de lovorden, Staffan! Har du själv besökt den stora staden? Annars kan jag rekommendera det!
Jo, det är lite sorgligt med Istanbul där man kan följa historien ända från antiken till våra dagar att så mycket moderniseras och förstörs.
Den sekulära makten var inte mycket bättre när de hade makten med att bygga bort kulturhistorien med skyskrapor och gallerior. Det nya är som du säger att sekulära symboler målmedvetet ser ut att ersättas av religiösa sådana...
Lennart, jag har inte haft glädjen att besöka Istanbul. Mitt resande har ofta gått norröver till fjällen i norra Lappland.

Efter några somrar i fjällen mellan Abisko och Kvikkjokk - på och utanför lederna, med och utan sällskap - ägnade jag en höst och vinter åt att läsa på om fjällkedjans geologi och geomorfologi, flora och fauna och såg därför naturen kommande sommar på helt nytt sätt. Fjällvärlden var fortfarande hisnande vacker men visade dessutom upp sin historia i fossila deltan från sedan länge intorkade istidsälvar, strandlinjer högt upp på fjällsidorna från istidens sjöar, kuddlava som lyfts från djuphav till 1200 meters höjd av kontinenternas rörelser årmiljoner tidigare.

Insåg att det är så man ska resa, alltså inte bara med ögonen.

Jag hoppas du skriver fler resberättelser.
Det låter som att du kan utveckla det till en intressant reseberättelse? Jag har också intresse för geologi och har läst lite på universitet. Det stämmer att man kan läsa av landskapet på ett helt annat sätt. Allting har betydelse. Allting hör ihop.
Jag tror att Lars Gustafsson har skrivit en intressant roman om fjällvandring?
Beträffande Istanbul är det senaste att Haydarpasa station tydligen ska bli lyxhotell, tillsammans med fyra andra historiska byggnader.
På ett sätt är det väl bra om byggnaderna kan bevaras. Faran är att interiörerna moderniseras brutalt för att passa som hotell ...
#5: Staffan, jag har faktiskt skrivit tidigare här på Sourze en slags satir över resekildring, som genom Sourzes ändrade rubrik uppfattades som en seriös reseskildring :). Men visst fanns det allvar i botten på min alternativa "reseskildring" ...
[länk]
Att allha maktmäniskor vill bli större är ingen nyhet, varken här eller där. Men min reflektion av att befinna mej i Istanbul var hur lik den stadens byggnader var Stockholms.
Istanbuls arbetarkvarter var som gamla söder med slitna kalkstenstrappor mellan våningarna, men utan lukten av stekt fläsk - de igenkorkande bilköerna som stillaståend osade ner andningsluften var de samma, men turkarnas idoga tutande var annorlunda.
Taxichaufförernas benägenhet att ta omvägar runt hela stan för att komma ett par kvarter bort var de samma som taxi gör över allt - med samma upprörda reaktion då dom fattar att man inte tänker betala för den service man inte beställt - och samma pragmatiska insikt att går det inte så var det i alla fall värt ett försök.

Men det som står att läsa i #2 var ett ganska lustigt påpekande som nog knappast har fog för sej - att artikeln skulle göra stollen "klokare" om det inte vore så att det inte vore möjligt. Vidare gör denne stolle sej till talesperson för allha andra då denne med fundamentalistisk ensidighet menar att "exakt så ska en reseberättelse se ut!" Sådana dekret fråntar alla andra sätt i mångkulturen all rätt till orginalitet och personlig variation.

Visst - stollen anser sej veta bättre än allha andra och särskilt då de kusliga politikerna i Istanbull, men gör han det? I likhet med Stockholm som hade ett ganska sunkigt nedgånget misärområde som romantikerna än i dag saknar trots att dom aldrig satt sin fot där - det kallades Klara och jämnades med marken för att få in lite luft och ljus och anpassa stadens centrala delar till mer aktuella behov.
Är det inte självklart att så måste ske trots att en del historiska rester går förlorade - sånt händer hela tiden i växande levande städer.

Det borde räcka med en "medina", eller ett gamla stan - eller ett skansen, och på landsbygden en hembygdsgård i de byar som anser sej har lust och råd - menar stollen verkligen att vi ska leva som museiråttor?

Och - påstår stollen, att den republikanske folkpartisten Kemal Atatürks arvtagare "makten av i dag" bokstavligen bygger bort det sekulära Istanbul.
Men hallå!,,, hur förklaras detta påstående - vadå det sekulära Istanbul - sekulärt är ett styresskick som i möjligaste mån håller religiösa inslag i politiken så kort det går - dock med demokrati som modell på samma sätt som om krisdemokraterna här skulle bli största parti skulle få besätta statsministerposten - då vore det väl konstigt om inte muslimska partier i Turkiet skulle ha samma demokratiska rätt - eller?
Lennart
Jag gillar din Bordeline-historia också.
Felet med allt är vakthundarna som ser på den annorlunda som hotfull och inte som chans att lära något nytt.

Dessvärre saknar jag den pedagogiska ådran för att kunna skriva en bra reseskildring.
Instämmer fullkomligt med dig, Bizon, i ”Att alla maktmänniskor vill bli större är ingen nyhet, varken här eller där”!

Det har ju Bizon återigen bevisat genom att som vanligt försöka bizonera lite här, i stället för att försöka diskutera sakligt i första hand! Men du kanske borde ta lärdom av Zlatan att zlatanera med kvalitet, inte genom att gödsla med A4-sidors kvantitet här. :)
Vidare har jag ingen lust att gissa vilket av mina påståenden i #2 som var ”ganska lustigt” och som ”knappast har fog för sig” ...

Bizon tycker tydligen inte att heller Stockholm ska vara en levande stad utan att finanskrafterna ska släppas fria att bizonera sönder Stockholm ? Men det var ju snällt att Bizon kan tänka sig att inte Le Courbisiera Gamla stan ”för att få in lite luft och ljus ” för höghus, utan kan tänka sig att behålla Gamla Stans historiska låghus till turisters och inföddas nöje ...
Slutligen verkar det inte som Bizon har hängt med i vad som händer i Turkiet om du jämställer AK-partiets maktutövning med att det skulle vara samma sak som att KD kommer till makten i Sverige. Kanske skulle Bizon börja med att uppdatera sig genom att läsa några av mina artklar. En gång till ...

Sorry Aspen, 11,12,13, nu har jag ådragit mej din ilska ordentligt ser jag :-)
Nej då - du kan vara lugn - i inlägg nr 2 fanns inget som var ”ganska lustigt”, nej då - det skulle stå en trea där och inte en tvåa, men ingen skada skedd då ju din irritation utlöst en hel tsunami av kreativa infall som världen hade gått miste om utan min lilla tangentmiss.

I 12 uttrycker du din glädje över att jag i min vidsynthet ser stockholms gamla stad som en tillgång värd att bevara - bara tyvärr att den redan är sönderbyggd på sina håll - värst är väl ett stort fult slott där på kanten, men även inne bland gränderna har det staplat upp en massa funkis och andra konstigheter.

AK-partiet förlorade vid senaste valet en hel del makt - men det är främst islamiseringen som jag önskar att turkarna skulle väja för.
Militären har länge hållit islamska krafter på mattan, men nu verkar dom vika sej allt mer - inte för att jag vanligen tycker så mycket om militärer - men även dom är på gott och ont. Det onda i detta fall är väl främst deras hårdföra linje mot landets minoritetsgrupper med då kurderna som särskild måltavla.

Men tänk dej krisdemokraternas maktscenario om dom skulle vinna mark här - det skulle,,, ja kan du tänka dej något mer idiologilöst, inkrökt och fladdrigt - rigid konservatism förklädd till borgerlig fromhet, könsnormativ lagstiftning skulle fixera mental förväntan på exteriör könstillhörighet, kärnfamiljen som de facto spelat ut sin roll i dagens samhälle skulle upphöjas till dygd trots att det är bevisat att denna traditionella institution är mer till skada än nytta då de mänskliga konstellationerna inte stämmer - vilket snarare är regel än undantag.

Ja du Aspen, mycket vore vunnet om religiösa maktambitioner kunde hållas helt och hundraprocentigt från politiken.
Bizon / beskriva vad KD är för ngt slags parti nu är inte lätt. Hur det startades av Pingstvänner och högkyrkliga är glasklart Jag var ung folkpartist då!. Men de fem ledande i KD är inga kyrkspringare även om de kanske varit det i tonåren. Halva ledningen upplever jag som helt sekulär men socialkonservativ.En i riksdagsgruppen hör till Livets Ord. Men LO är ngt helt annat nu än vid starten. DÅ var de rätt rabiata i flera avseenden. Nu ingår tydligen deras församlingar i den lokala Ekumeniken med bl a Sv Kyrkan, Missionskyrkan osv. // Summarium - inget vet vad KD skulle driva för frågor om de blev 3-4 ggr så stora! God Helg.
#14: Sorry Bizon, om jag lät lite folkilsken! Det kanske berodde på att din första dissande mening verkade bekräfta Staffans tes om "vakthundarna som ser på den annorlunda som hotfull och inte som chans att lära något nytt". Men jag kanske missuppfattade din mästrande ton? :)

Jo, jag har stött på något funkishus i gamla stans gränder. Det störde mig inte så mycket som om jag skulle ha stött på något av dig applåderat höghus. Men jag instämmer i att det gamla Tre Kronor var mycket ståtligare än den nuvarande tråkiga fyrkanten. Men en annan tycker inte för den skull att fyrkanten ska rivas för att få "luft och ljus". Stockholms alla bostadslösa kan väl flytta in i någon av flyglarna när de kungliga föredrar att andas friskare luft på Drottningholm! :)


Sorry igen, Bizon. AK-partiet förlorade inte "vid senaste valet en hel del makt". Tvärtom vid sista valet 2011 befäste partiet sin makt med nästan 50% röstande turkar bakom sig! Erdogan är är den enda premiärministern i Turkiet som har vunnit tre efterföljande val och varje gång ökat röstandelen.
Du har rätt i att militärens självständiga makt har minskat med AKP. Men det så kallade "kurdiska problemet" anses fortfarande oficiellt i första hand vara ett "terroristproblem" ...
Jag tycker fortfarande att din jämförelse med KD vid makten i Sverige inte är advekat. Om du nödvändigtvis vill jämföra Turkiet med något annat land är nog Egypten en bättre jämförelse.Liknande historia där med en sekulär befriare upphöjd till gud, vars efterföljare med våld försökte hålla islamisterna stången.
Och när den demokratiska Pandoras ask har öppnats med den arabiska våren vädrar islamisterna morgonluft. Men kampen är inte slut utan går vidare både där och här mot "religiösa maktambitioner"!

Vårt lilla KD lever under en helt annan kontext som Jan B påpekar. Att partiet skulle växa till en majoritet av röstande svenskar lär vi inte få uppleva under vår livstid. Även med påfyllning av en flod flyende kristna från den arabiska våren ...
#16:
Inga problem så långt Lennart - alla kan vi härskna till i bland, den största missen var ju trots allt min.

Apropå Gamla stan och Klara så råkar det vara så att min farsa hade en rivningsfirma på den tiden Klara föll och han var synnerligen delaktig i den saneringen. Han ville även ta sej ann Gamlastan för att göra en ännu större skidbacke i Högdalen, vilket jag ivrigt motsatte mej funkishusen till trots.
Gamlastan hör till min ungdoms mer positiva platser varifrån mitt liv gjort allehanda krumsprång både i kärlekens och äventyrens tecken - bland annat min första resa till just Istanbull som utgick från Själagårdsgatan. Tåg var transportmedlet på den tiden och det tog te dygn till Istanbull - därifrån liftade jag med en koltramp till Bandirma - hemvägen sedan gick genom Ungerns Budapest, Wiena Munick och slutligen hem över Årstabron där vårdoftena från Tanto talade om att jag åter kommit hem.

Och nej - jag applåderar inga höghus - men jag har inget emot att viss sanering av alltför nedgångna områden som det kostar mer än det smakar att få beboeliga.

Den där kantiga barren på Stockholmen kan absolut bostadslösa flytta in, och kungahuset snarast avpollettera sej själva nu när påven till och med föregått med bra exempel.

Att AK-partiet "förlorade en hel del makt" betyder inte att dom förlorade valet, men fick betydligt mindre majoritet än vad som förväntades.

Och visst - min jämförelse med KD vid makten i Sverige haltar en aning - det jag syftar på är det olyckliga i om religiösa (i Turkiets fall islamistiska krafter) får styrande majoritet. Och där är Egypten ett bättre exempel.
Brunne - nej de flesta partier av i dag är helt annorlunda än de en gång var - idealisterna har ersatts av trebrarna.

Dock inbegriper begreppen "krist", "islamist" att partiers med anspelning på myter och gudomlig organisation hävdar grundvärderingar som genom religiöst betingad överhöghet av andra krafter än de mänskliga och genom jordelivet naturagivna att demokrati för andra än samtroende omöjliggörs.

Vi har på jorden av i dag en uppsjö olika trosriktningar och så länge dessa håller sej på sin kant och inte blandar sej i politiken må dom hållas.

Men vi ser hur farliga dessa "fromma" varit i historien och vi ser hur farliga dessa fundamentalister kan vara och det oavsett vilken religion - katoliker/protestanter - judar/muslimer - muslimer/allha andra otrogna hundar.

Det torde vara ett väl så gott betyg åt människors självbevarelse och någorlunda sunda förnuft att hålla sej så långt från just religioner - var och ens andlighet är en helt annan sak.

Märk väl att de problemdigra religionerna jag nämnt bara är ett fåtal av de stridbara varianterna som gör livet surt för folk varhelst det finns en landtunga att gå på.
Hejsan Bizon / Jag har aldrig röstat på KD men försöker vara lite rättvis emot dem. Sålunda så hävdade mångårige ledaren Alf Svensson att KD absolut inte var ett samfund/kyrka som tog ställning i teologiska frågor. Han ville ha precis samma frågor som de andra partiledarna. Samma sak säger nuvarande partiledningen.De har sociala värderingar som vilar på religiös grund, det är allt. Ungefär som snittmedlemmen i Sv Kyrkan. Jag hör dem aldrig citera ett bibelord. De sjunger inte psalmer på sin interna möten osv./ Jag menar att Centerpartiets äldre landsbygdsväljare är av precis samma inställning.//Skillnaden finns ju i USA, England osv där partiföreträdare mkt hänsyftar på Bibeln på ett sätt som väcker löje här. Ha det så härligt o sov lugnt...
#19: Sorry återigen Teddy -att jag inte svarat tidigare. Något annat kom emellan. En mig kär närstående person insisterade på att det bästa sättet, eller åtminstone billigaste sättet, att fira mina sextio vintrar var att ta en båt över Östersjöns stormande hav till ett iskallt Riga!
Har du varit där? Fantastiska jugendbyggnader, men många tyvärr slitna pga pengabrist och fastighetsspekulationer. Guiden pekade med ett sorgset finger på ett fallfärdigt, en gång fint jugendhus,
som stått och förfallit femton år och ägaren har begärt ett orimligt högt pris för att sälja till någon annan. :(
Men Norge har ju som bekant oljepengar och har ryckt in och räddat ett annat fint jugendhus. :)...
Det svenska kungahuset fär gärna "avpolletera sig själva". Men jag är rädd för att den kungliga familjen känner av ett envist konservativt stöd och tryck från en majoritet av svenska folket att inte tänka i sådana banor. Om det skulle bli kris i förtroendet för nuvarande pappersfigur så tar bara populära Victoria över och räddar över kungahuset till ett drottningahus på Drottningholm! :)
Och återigen Aspen - inga som helst problem med sena svar för min del - kul att du svarar över huvud taget.
Kan ju passa på att gratulera dej till att du lyder dina närståendes goda avsikter att låta dej undvika för spendersamma födelsedagar.

jO I Riga var jag som jungman på en av Svearederiets styckegodsare med en last av apelsiner i början på 60-talet.

Rigabukten var inte helt isfri då i januari, men vår isklassning tillät fart där utan brytare.

Det var ett så erbarmligt väder att vi inte ens blev mött av tullen utan vi fick klara oss bäst vi ville ända till kaj - ganska ovanligt i dom vattnen där det vanligen kryllade av politruker, funktionärer och annat uniformt folk met elak uppsyn som man riktigt kände ville djävlas med hela värden då inget roligare fanns att företa sej.

När det folket nycktrat till där någon gång på förmiddagen så låg vi där med en båt som var 100 meter lång och vit - något dom svårligen kunde bortse ifrån.
Det blev en kortare uppställning på däck - något som annars kunde ta flera timmar - hade man några värdesaker man ville behålla var det styrmannen man skulle lämna dom till annars visste man inte.

Nåväl, efter nån dag kom ett gäng hamnsjåare och lossningen kunde börja - dom var nog närmast analfabeter och förstod sej inte på vinschning så det var bara att pälsa på sej och ställa sej där och krana.

Efter middagsrasten gick det bara trögare och vid tvåtiden var det ingen mening att fortsätta. De nyktraste fick lasta på fyllhundarna på slinget och så sattes dom i land - dom ville nog gärna stanna i lastrummet över natten men det tillät inte befälet.

En lustighet hände i alla fall. Våra apelsinlådor var försedda med fina bilder av mörklockiga senioritor med både dignande apelsiner och barmar som dessa på skönhet svältfödda Rigabor försökte skarpa bort från lådorna för att sälja eller kanske pryda någon annars trist vrå med.

Där var livet hårt - liksom i Polen några år senare då det kanske kom några limpor till en 120 meter lång tröstlös brödkö.
BIZON Tack för din realistiska RIGA-skildring. Känner igen en del från min Tallin-resa - då jag o dottern hälsade på Estlands motsvarighet till Lill-Babs..... Denna kvinna hade ett slags grönt kort med vars hjälp hon hade fria resor i Baltikum o "Leningrad-området". HON hade en ny Toyota, bara det en sensation....
Goder afton Brunne - men det går ju inte, vi har halkat över till en ny dag ser jag, men morgon är det ännu ej.

Jo det skadar inte att vara lite rättvis emot partierna och det oavsett vad deras ideologi grundar sej på - det som är bra är bra och det som är dåligt tar man också för vad det är.
Och så vill även jag se dom - att mycket av deras värderingar inte tilltalar mej då det refereras till skriften och tolkningar av denna dirikt verkar frånstötande på mej är bara logiskt, men då dom ställer upp och protesterar mot till exempel inhumana behandlingar av flyktingar då har dom mitt stöd.

Att de aldrig citerar ur bibeln,,, nja men de menar att kärnfamiljen och äktenskapet dock är instiftat av gud liksom att homosexualitet inte är sanktionerat av den som skapat människan men ändå skapat homosexualiteten, och förvägrar därmed de homosexuella lika rättigheter som heterosexuella.

Håller också med om att motsvarande kristet politiskt tugg som i usa ännu inte skulle gå hem här, men man vet aldrig - människan är i fråga om tro ganska så opålitlig.

Tackar för dina goda önskningar och jag önskar dej det samma.
ASP 23// Din beskrivning av monarkins framtid stämmer helt med min. Jag tror att Viktoria har en stark känsla för vad Folket vill. Hon kan bli kvar på haga utan prestigeförlust o det skulle Daniel stödja. Kräver en opinion att de flyttar till Drottningholm så blir det så....osv. Jag kan också tänka mig att Carl-Gustav blir kvar som en slags förvaltare/ VD för statens slott o herresäten...
BIZON jag förstår helt hur Du menar // de menar att kärnfamiljen och äktenskapet dock är instiftat av gud liksom att homosexualitet inte är sanktionerat av den som skapat människan // Inte har jag följt allt vad de skrivit men jag tror inte att Gud alls nämns i partiprogrammet// Jag har hört flera intervjuer med Göran H som intygat att han har en fullständigt klar bild av hur storfamiljer o småfamiljer fungerar i dagen Sverige.Men att de tror att två vuxna o några barn mest motsvarar BARNENS SOCIALA BEHOV.Inte guds behov. Så det är en idealbild för KD som ytterst få barn får uppleva i dag.// Hur många 17 åringar som lever nu har bara upplevt ett föräldrapar med de fyra i förra generat5ionen i bakgrunden.?? Den familjen fanns det inte mkt av ens för 30 år sedan i tätorterna..Kan avslöja att mkt av detta även gäller i frikyrkofamiljer....nu....men inte då...
BRUNNE
Må så vara att kd bara håller upp en orealistisk idealbild som dom även själva är medvetna om inte betyder ett skvatt - bara det ger ju ju tillräckligt belägg för att lägga sin röst på nått annat parti.
Partits framgång under Alf Svenson berodde på Alf Svenson som i praktiken var partiet. Så är det med en och annan ledare som har energi och karisma, men det betyder ju inte att deras politik alltid är så bra - många gånger faktiskt tvärt om. Det konstiga i det fallet är att dom ändå bara på sin utstrålning drar röster - flockmänniskan är en skum och oberäknelig komplikation som i exalterade tillstånd helt tappar kontakt med både sans och förnuft.
Bizon 29 / Håller nog med helt o hållet. Problemet är väl att vi alla då o då beter oss flockmässigt! Dyker det plötsligt upp en berkligt karismatisk person kan vui bli livsfarliga. // MOONkyrkan i sydkorea arrangerade i veckan tusentals samtida vigslar på en jättearena enligt bilder jag såg i går i våra media.Så gör de regelbundet.
BIZON Vilket parti har den mest konkreta realistiska samhällssynen och människosynen i dag? Som ser människan som egoist o inte som idealist eller moralisk? Sannolikt ett parti som jag aldrig skulle kunna rösta på! NGN synpunkt?
Brunne - själv har jag mer varit en strategisk röstare - när milöpartiet började som enda parti en gång i tiden att mer gonkret värna om miljön så röstade jag på dom och bortsåg från det jag inte riktigt tyckte om - samma sak med SD - då när dom ständigt antidemokratiskt och osakligt ständigt mobbats ansåg jag att dom måste få en plattform där politikerskrået tvingas lyssna på dom av det skälet att dom säjer vad många inte vågar säja, men tänker.
In med dom i rixdan så får dom visa vad dom går för.
Ett annat skralt litet parti som jag givit min röst och kommer att göra igen om dom har en chans är ett optimistiskt litet gäng med partibeteckningen TILLIT - jag skulle vilja se någon representant därifrån i talarstolen.
Men ta vilket annat parti som helst - de flesta har några bra ståndpunkter, men allt kan man inte sympatisera med, dock får man ta det dåliga med det som kan vara bra och välja efter principen - så bra som möjligt på bekostnad av så lite dåligt som möjligt.
Bizon - det där med Brunne låter rätt trevligt// I det senaste valet röstade jag på tre olika partier - eller snarare på personer som jag kände rätt väl vad de går för.Genom åren har alla partier utom SD och Vänstern fått mitt stöd då o då. Jag har principiella ståndpunkter mellan valen men då valet närmar sig går jag på personer. // Stora brister är ju att vi aldrig fått rösta om att sluta med värnplikt och nästan sluta med försvar. Inte komnstigt att ÖB brakat ihop. Det borde ha varit kommunala folk-omröstningar i invandrarfrågan.Enast på kommun nivå kan man bedömma om resurser i form av skola,bostäder mm fins för nyanlöända...
Jo Brunne - det tycker jag med :-)
Och de där med val och så som nog egentligen som en demokratisk yttring är mest en halvmesyr så är den i alla fall, och för den som tar frågorna på allvar kan jag tänka mej att det blir rätt svårt att rösta bara på ett parti om man inte samtidigt ska känna sej tvingad att göra en hel del eftergifter.
Inte ens de bästa demokratiska valen är nog. Måste kompletteras med debatt, demonstrationer, insändare i vanliga tidningar. Inte vara rädd att visa en ståndpunkt på jobbet eller i pensionärsföreningen, kyrkan osv.Inte skälla på ngt parti för då blir det låsningar,men påtala tankefel mm.
35
Jo precis - vilket jag brukar kalla för "aktiv demokrati" som till skillnad från den "representativa" som passiviserar det folk som underställer sej den, i stället engagerar och skapar delaktighet och medansvar.
Tyvärr har den representativa demokratin visat sej orsaka extremitpartier och populistiska sådana. I värsta fall kan jag tänka mej att folk som föses in i den passiva fållan under ett maktfullkomligt politikerskrå rätt vad det är kan finna sej stå under en despot som inte alls vill folket väl.
Ta bara hur exempelöst urbota nepotiske göran persson agerade då han satt närmast under kungen. Eller hur alliansen gick fram som bulldoser och skrapade statligt ägande direkt ner i fickorna på de som redan hade pengar, vilket skedde väl förberett direkt då dom fick makten. Men va det så bra egentligen - och varför realiserades medborgarnas tillgångar bort?
36/ Bizon den mest extrema organisationen vi har i Sverige gullar regimen med! Alltså Islam som har tydliga förtecken av nazism!
37
Xman - nazism = nationalsocialism.
Islam är inte bara en religion, det är en samhälsbyggande religiös ideologi med en egen lag som islamisterna anser ska gälla i de länder som (på sikt alla) ska stå under denna lag.
Klart att det i viss mån liknar nazism som väl hade liknande ambitioner om dom inte stoppats i malpåse. Nu vet vi även att allt inte dör bara för att det slagits till marken en gång - första värdskriget - andra värdskriget - eu? Man kan ju undra om det inte bara är stegen på en trappa med lite annan höjd.
Det mest irriterande med eu är att det är en marknadskraftsorganisation som snarare går kapitalets ärenden än folks hälsa - doch släpper man igenom en liten fadär i bland - bara för syns skull - hästköttet är som en mygga i förhållande till alla kameler vi dagligen får svälja.
#19: Verkar som en intressant resa till Istanbul - och hemresa! :) Vilket år var det? Gamla Stan utgjorde en ungdomlig lockelse för en annan parvel också, men den gamla staden var ingen utgångsplats för senare äventyrliga och kära lekar under 70- och 80-talet österut , främst i Indien och Sovjet.
#24: Tack för att du så tydligt och livligt träffande illustrerade min lite skämtsamma tes om att reseskildringar kanske borde skrivas vid gränsen, som jag länkade till i inlägg 5! :)
Lennart - ja vilket år var det; Det var så mycket som hände under den där tiden, men mitten sextital kan jag säja så ljuger jag inte. Du vet hela världen låg öppen och livet lekte, och jag har sällan sagt nej då livet bjudit upp till dans.

Att resan var intressant råder det ingen tvekan om och då inte minst hemresan.
På den tiden kunda man stämpla av biljetten på någon station och fortsätta senare. Vet inte hur långa uppehåll man fick göra, men ett par månader skulle jag tro inte varit något problem.

Jag visste ju inte allt på den tiden heller - så när jag lämnade Belgrad första gången för att besöka min kompis i PudaPest så saknade jag visum till Ungern varför jag blev avsatt vid gränsen på Jugoslaviensidan - där kan vi snacka om borderline!
Kallt var det och snön yrde in i det lilla oissolerade gränsskjulet i väntan på ett tåg tillbaka till Belgrad.
Ett visum odnades på ett par dar och ett nytt försök gjordes som denna gång lyckades.

En kväll ganska sent stod jag där utanför min vän Gezas hus och kastade snöboll på de fönster som jag antog hörde till hans familj.

Den avstickaren hade varit på vinst och förlust och jag kom liksom lite oanmäld, men togs emot med öppna armar och ett varmt bad, en skön säng och en nattmacka.
Nästa dag blev jag runtvallad till BudaPests sevärdheter - bland annat en förfärligt stor katedral tror jag vi kan kalla den - en gigantisk kyrka som var byggd helt i trä.
Nästa dag fick jag följa Geza på hans lektioner på musikkonservatoriet där vilket var en fantastisk upplevelse bara det. Hans instrument var piano, men den som impade mest på mej då var en flicka som i meditativ trans övade skalor på harpa.

Efter nån vecka där som riktigt grundligt förevisad turist så bar det av till Wien där mina medhavda pengar tog slut - i väntan på min sista lön som paketutdelande tomte - ett extrajobb jag tagit på Posten före avresan före jul bodde jag på krita på ett Jugenthärbärge i Vestbanhof och blev omhändertagen av en flicka från Australien som såg till att jag både fick kultur och mat - vi var på teater och i historiska byggnader - det var en riktigt trevlig tjej.
Och förutom henne så umgicks jag med en del vildsvin och en liten svart grabb från Ceylon - vi hade riktigt kul ihop då vi gjorde våra ölstugerundor där vi blev bjudna på allt - en liten kolsvart djungelneger och en stor vit vilde från vikinganorden kunde ju inte vara mer omaka och uppseendeväckande så oavsett i vilken ölstuga vi klev in så ropades vi till diverse sällskap där vi bjöds att slå oss ner och låta ölen flöda.

Så småningom kom mina slantar och jag kunde betala min säng på härbärget, bjuda Vera från Australien på middag, ta farväl av Teva från Ceylon, vildsvinen, och fortsätta mot München.

Ja en intressant och minnesvärd resa var det - jag for från Stockholm på julafton, och när tåget rullade över Årstabron var det vår.
Ja du Aspen 40, vi gör alla våra misstag - jag tror inte vi ska vara så hårda mot varandra då sånt händer - jag hittade din länk till din reseskildringssatir i #8, alltså inte i #5 :-)

Och visst - de där med reseskildringar och just gränspassagerna som på något märkligt vis blir betydelsefullare än dom förtjänar. Det är ju hur vi än far samma gränslösa jord vi bereser - det är bara vi människor som dragit skarpa linjer mellan oss där de på andra sidan strecket kallas "si" som kallar oss för "så".
41
För visst är det lite si och så med dessa gränslinjer som mera sällan förenar än vad dom skiljer - inte så konstigt då att så många i dag får diagnosen "borderline" :-(
#42: Mitten av sextiotalet? Har jag fel om jag gissar att Teddy Bizon är äldre än mina futtiga sextio vintrar? :)
Du har inte funderat på att sammanställa dina intressanta reseminnen till en novell? Eller det kanske du redan har gjort? ...
#43, #44: Det är inte bara gränserna mellan länderna ” som dragit skarpa linjer mellan oss där de på andra sidan strecket kallas ”si” som kallar oss för ”så” ...”som mera sällan förenar än vad dom skiljer" som gör "att så många i dag får diagnosen "borderline" :-("

Även pigmentgränser, könsgränser, sexgränser, klassgränser, åldersgränser och religionsgränser drar skarpa linjer, inom länderna, även i Sverige, och kan orsaka borderlineproblem för de utsatta.
En intressant "border-line" som vi båda har efarenhet av är gränsen mellan "västeuropa" och "östeuropa" som definitivt cementerades med "järnridån". Visar även lite komiska effekter ibland. Till exempel när schlager-Bert i Skara visade klara tecken på borderlinesyndrom när han för några år sedan rasade över östeuropeernas dåliga musiksmak! :)
Jo Lennart 45 - en novell eller flera har det blivit.
Och rätt har du också i att jorden hunnit göra fler varv kring solen under min levnad än under din - jag föddes straxt före krigsslutet i mars.
Jag är ett permisbarn - farsan var arton år och inkallad, men hemma på permis 1944 - det var midsommar och mitt under brinnande krig föll mor min - en då sjuttonårig skönhet - i min faders armar.
Då var dom redan förlovade, men sedan efter den midsommarnatten fick dom för att få gifta sej skriva till kungs - och konungen gav på grund av omständigheterna de tu tillstånd att sammanvigas i den då svenska Högalidska statskyrkan.

Själv är jag mycket svag för den ryska zigenarmusiken, så även klesmern - de två etniskt udda kulturerna har lånat hej vilt av varandra, och kanske förenade musiken dessa kringvandrare och fördrivna i en sorts gemenskap under galgen trots att dom många gånger också fick uppleva varandra som konkurrenter om spelningarna i ett fattigt land. Det var nog inte så många betalda gigg, men man lyssnade och lärde då musikanterna med sina toner lossade själarnas band - då suddades gränserna plötsligt ut.
47/ Som mkt ung o ofärdig skolkurator på ett gymnasium, fick jag hjälpa unga par i beskriven situation att skriva till Kungs.I praktiken skrev jag till Länsstyrelsen som raskt sände över ett JA.

Under de fem svenska beredskapsåren tillkom det nog väldigt många barn just under permissionerna. Påstod min moder och nog såg det ut så i vår by på Falbygden.
BIZON 42 / O vilken flödande o rik berättarförmåga.....jag var nästan med på resan. Ungern har jag läst mkt om men inte varit där...Levde mig starkt in i Revolten 1956....
HITTAT PÅ WIKKAN/Träkyrkan Deszkatemplom i Miskolc är en kyrka byggd i trä i Ungern. Den nuvarande byggnaden är från 1999 och ersatte den tidigare byggnaden som blev förstörd i mordbrand år 1997.

Den första kyrkan invigdes den 13 september 1637, men både datumet och kyrkans existens i tradition och det är inte känt om det är sant. Det första dokumentet som hittats visar på att kyrkan på denna plats är från 1698. Denna kyrkan var byggd i trä, men inget mer än så visste man om den. Den första så kallade träkyrkan byggdes år 1724 och stod kvar fram till 1937
Det var roligt att du hittade lite om den där träkyrkan, men hör och häpna Brunne att jag blev lite sorgmodig då jag fick reda på att den bränts ner.
Är det samma kyrka vi talar om så var det ett imponerande byggnadsverk och en prestation i fråga om bygnnadskonst i trä.
Jag har för mej att den låg ganska högt och faktiskt lite ensligt på ett berg med utsikt över någon sorts skog runt omkring.
Den luktade som klockstapeln på Skansen - tjära!
Så då var det den byggnaden jag såg och imponerades av som byggdes 1937 och som sedan brändes ner.
Du skulle ha sett de gigantiska bjälkar och fackverkskontruktioner som höll upp tak och spira - att bara resa dessa måste ha varit ett styft jobb i stil med att stapla sten till pyramider med den skillnaden att runt den där kyrkan ingen sand fanns att skotta upp till backar att rulla timret på som i Giza för stenblocken.
Jag är nästan säker på att det är rätt byggnad, jag spanade sökte mkt om kyrkor i Budapest /Ungern.Även jag tänker oerhört mkt på det otroliga slit nästan slavarbete som dessa stora svåra byggnader. Byggen i ofta tiotals år i alla väder och utan arbetarskydd./ Ett tag mådde jag så illa vid dessa tankar att jag tyckte det var helt okristliga inhumana byggnader.// En kvinna ringde mig en natt från Sthlm o sa att Katarina kyrka på Söder brann.Jag har mått illa av andra kyrkobränder...Varm hälsning.
De gamla norska stavkyrkorna är byggda med samma teknik som vikingaskeppen, från nästan samma tid. Det finns några få urgamla träkyrkor även i Sverige, man kan gå länge o titta i taken på byggtekniken. Flera av våra stora stenkyrkor har sluppit invändiga takpelare, för de kom på att bygga stävar ?en bit ut från kyrkmurarna. Urgammal uppfinning// I gamla frikyrkor kunde man se ett kraftigt järn uppe i luften som höll samman ytterväggarna, så att de inte skulle pressas utåt av tyngden från taket osv.
53 Jan B: "Byggen i ofta tiotals år i alla väder och utan arbetarskydd./ Ett tag mådde jag så illa vid dessa tankar att jag tyckte det var helt okristliga inhumana byggnader."
Här kan jag instämma, tänkt ofta liknande. Likaså om alla borgar, städer, murar, järnvägar osv, för att inte tala om alla dessa kullerstensgator, först hugga ut stenarna, sedan på plats.
Många förtryckta kvinnor som slitit med ovannämnda, och med rätta klagar...
I alla fall så besöker jag gärna kyrkor, av både arkitektoniska som av andliga skäl, eller andra, att finna kraft eller råd, kanske... Gjorde så idag, i ett katolskt land, ett tag sedan sist.
Sedan gick jag till en järnaffär, för att söka en grill till en bostad jag hyrt för en månad. Han kunde beställa sa han.
När jag gick ut från järnaffären, såg jag något glimma strax utanför trottoaren, på gatan.
Ett litet krucifix, guldliknande. "Metall", visst, men jag kollade med en affär, och ja... Det var guld!
En korsfäst Kristus i guld, hittade jag idag på gatan.
Jag har under hela mitt liv träffat folk som av okänd anledning intygar att de inte är dett dugg "religiösa" Men ändå årligen besöker kyrkor av estetiska, arkitektoniska, musikaliska skäl etc. Många säger att gamla stenkyrkor är de enda ställen själen får ro från allt jäkt o buller utanför. Några har sagt mig att de somnat i tomma kyrkor och sedan trevat sig ut. Aldrig hört om någon som blivit inlåst.
Jag har förstått att folk uteblir från kyrkor av många skäl. Men också söker sig till kyrkor av minst lika många olika skäl.En del söker tystnad, andra häftigt orgelbrus som får bänken att skaka.

För drygt 15 år sedan for jag från Mellerud till NIDAROS Domen i mellannorge.Hade väntat mig ngt stort o väldigt men det var en så oerhörd upplevelse att möta denna kyrka som på medeltiden byggts mitt ute i Ödemarken. Då den byggdes kanske det bara fanns 1000 personer på 5-10 mils avstånd.HUR gick det till...Ja det tog kanske 100 år.

Jag satt nog ute o titta på alla alla detaljer utvändigt innan jag orkade gå in.Ja detta blev en av mina största upplevelser i Livet. På vägen ut köpte jag musik av en Carola....Allt för att ett helgon inte kunde hålla sig lugn i sin grav ;-)
Brunne - de där smidda järnen du berättade om kallas ankare, och du kan se sådana även på gamla hus lite var stans - i gamla stan till exempel.
Dom är förbundna med varandra från sida till sida via bjälkar eller smidda stänger och det är dessa som hindrar väggarna att deformeras av trycket från taket.
På vanliga takstolar sitter sparrar horisontellt mellan benen som har samma uppgift - hindra takstolen att bara sjunka ihop.
För vissa Stenkyrkors takstolar som hade kraftiga murar med "sidostävar" med jämna mellanrum använde man inga sparrar, men växlade ut takstolarnas utåtriktade tryck mot murens överkant till respektive stäv som förde ned dessa krafter i marken några meter utanför väggen - snyggt på en kyrka, men inget för trånga gränder i små täta städer där det var ont om utrymme.
Kyrkans inre rymdupplevelse blev väl lite mäktigare då rummet inte begränsades av någon ting ända upp till nock.

Nej religiös behöver man inte vara för att titta in i en kyrka, men jag har slutat.
Beslutet kom av sej själv i en av katedralerna i Paris - Notre Dame, om den är bekant.
Jag var i denna stad för att hämta ett lass samlarviner och frakta upp dessa "vine rares" till stockholm - fullt lass i en folkabuss.
På den tiden var tullavgiften för en flaska vin 9kr och 75 öre oavsett om flaskan kostade många tusen.
Vet inte hur många miljoner lasset var värt, men avgiften vid gränsen i Malmö blev bara ca tio tusen.
Jag övernattade i bilen under hemresan som tog tre dar ovanpå alla flaskor på en madrass och sov faktiskt ganska bra.
Vi hade några dar på oss innan lasset var klart och passade på att besöka bla Louvren och Notre Dame.

Jag gick in, men gick snart ut - det kändes inte riktigt att gå där och blänga då folk satt och bad, tände ljus och till och med hade en liten gudstjänst med präst och allt i ett hörn medan jag och andra turister smög runt och blängde. Sen dess har jag avhållit mej från kyrkor och andra trosmanifesterade byggnader - tycket liksom att dom hör till de som har anledning att vistas där av trosskäl.

Men ett tag i min ungdom då jag jobbade som barnflicka på Kungsholmen så brukade jag efter jobbet gå in i Kungsholmskyrkan och spela flöjt.
Jag hade en altblockflöjt och en basblockfjöjt som jag alternerade med - just akustiken i dessa volymfulla rum ger ytterligare nån dimension till tonerna.
Bizon 59 / Vedm vågade anlita dig att köra vin för miljoner i din ungdom ? ;-)

Jaha de kallades ankare o du har sett dem på olika håll, kul.Ja man slapp ju pelare och de vanliga takstolarna.

Kombinera äkta andakt med springande turister är inte lätt, dvs mkt stort problem på sina håll. Även om det i stora kyrkor har sidorum med speciella namn som "kor" etc.

Där förekommer ju också mkt kommers med musik,böcker,vykort mm som kan vara störande men som Kyrkan är ek beroende av.Min Missionskyrka har undvikit detta men Pingst har varit "frimodigare".

Jag har haft en stor altflöjt i 50 år o spelar nog i snitt en halvtimme om dagen. Men jag har aldrig haft ngn lärare o mina öron har varit problem hela livet. Men flöjten har varit till stor glädje ändå - men bara för mig.
I Grunden är frågan om kyrkor av alla de slag kan överleva i ett folk utan tro??Vem vill betala underhållet om man inte är troende på ngt sätt? Gå ut på stadens gator och ta med dig trosbekännelsen! Stryk under de de 10 häftigaste påståendena o fråga om folket/ även kyrkomedlemmar/ tror på detta!

Ingen muslim du möter skulle betvivla en enda rad o Koranen!

Gång på gång påstås det i media att Svenskarna är jordens mest avvikande folk i troshänseende! Jag har träffat flera som sagt mig "jag har aldrig träffat ngn kristen". Frid o Fred!
Ja du Brunne - det konstiga är att jag varit betrodd hela livet. Nu var vi två som tagit på oss detta uppdrag - en av mina elever faktiskt - han är nog av samma sort, alltså den sorten man kan lita på :-)

Tror jag nämnt nån gång att de något enklare vinrariter vi fick som bonus avnjöts någon månad senare en sommarnatt då jag blivit klar med mitt vattenfall och dammen planterats med kallor och liljor.
Porlandet av vatten, tonerna från min gitarr, vinet och små vattenödlor som simmade omkring där i dammen och gjorde sej hemmastadda gjorde den sommarnatten till ett minne att bevara.

Ja att spela är nödvändigt - musica nese este est - liksom navigare :-)
Inte för att jag vet hur det stavas, men nödvändigt är det i alla fall :-)
Man måste förlåta sig själv att man missar en del stavning och grammatik - annars kan man inte förlåta andra. // Ja detta att mötas med förtroende i unga år är oerhört utvecklande och motsatsen är förödande. Det har jag verkligen fått uppleva själv . Jag fick fantastiska uppdrag så länge jag var frisk o käck. men som soc.arbetare mött massor av ungdomar tomma på självförtroende.

Vår ungdomsarbetslöshet är totalt förödande på många sätt, främst psykiskt =OBEHÖVD.
Ja Brunne 63 - och motsatsen "DELAKTIG" något jag pläderat för här många gånger.
MOTSATSEN // Alienation, förfrämligande, är ett sociologiskt och filosofiskt begrepp som syftar på ett vidsträckt socialt fenomen.
Alienation - var inte det en annan Jan som myntade det glosan nån gång i mitten på 1900?
67/ Anar vem du tänker på. Det var ett vanligt ord inom olika partier på 70-80 talen. De senaste tio åren har vi mera talat om Utanförskap bland arbetslösa o andra grupper.
Jan Marx var det inte, men Marx var det - begreppet har använts även före honom i beskrivningen av hur människan skiljts från gud.
#47: Ja du Teddy B, även på femtiotalet var en uniform , från flygvapnet, inte en nackdel om en stilig kavaljer hade planer på att fälla en blond skönhet som min mor. Och sedan gjorde Tore Ehrlings orkester på Skansens dansbana sitt till för att fullborda romantiken.
Min senaste musikfavorit är ”Light in Babylon” som jag träffade på gatan i Istanbul sist jag var där. Gitarr, santur, trumma och en fin sopran sångröst på hebreiska ...

Jo du Aspen - jag blir ju alldeles tårögd - FlowerPowertiden strömmar genom förgången tid ända till just alldeles nära, men onåbart från nuets fängelse.
Tiden med Musikfront, gatuteater och som detta gäng fina ungdomar och gatumusikanter.
"Hebreiska2 sa du - men av de nu så frostiga relationerna mellan israel och turkiet märktes inget. Inte heller fanns några tecken till judisk deklaration från ungdomarnas sida - annat än då språket.
[länk] flickan som sjunger och spelar gembetrumma påminner mej om min lilla Miriam - vi levde vår kärlek två somrar - jag bodde då på en flotte, men under vintern i en lekstuga - och "gudinna" vad vi lekte.

Har en intressant DVD "Crossing the Bridge" The sound of Istanbul. Känner du till den?
#72:Bizonen, dina nostalgiska tårar har nog helt rätt när de känner Flower Power-vibbarna från The light of Babylons musik. Deras politiska budskap är deras musik med Peace & Understanding! Tjejen har karisma och var trevlig att prata med. Det verkar som om det är hon som är den kreativa motorn i gruppen. Ett feministiskt föredöme kanske? :) Hennes föräldrar var tvugna att fly från Iran till Israel där hon växte upp och lärde sig spela musik. Sången kom senare. Och så träffade hon gitarrspelaren i Istanbul plus att santurspelaren anslöt sig för att bilda kärntruppen ...
Den kärleksfulla musikruppen har säkert rätt i att musik och kärlek hör ihop. Det kan ju du intyga! :)Men deras kärleksmusik behövs inte för att göra "de nu så frostiga relationerna mellan israel och turkiet" varmare. De är tillräckligt varma som dem är, staterna emellan. Det är lätt att förledas över den officiella skuggboxningen om "Ship to Gaza", med mera. Det militära samarbetet fortsätter som förut mellan USA/NATO:s två sheriffer i Mellanöstern ...
Jag har precis knäppt av Kunskapskanalen som har en serie om Västerlandets undergång Sista stycket handlade om Turkiet efter Atataturk fram till nu. Med total västerländsk jeansbyxor o popmusik i Istamnbuls shoppingkvarter mm Men längre åt öst är det totalt Islam o allt oftare täckande dam klädsel.
73,74,75
Ja - och just det att en publik eller medspelare ger musiken ytterligare en bost - att sitta och spela för sej själv kan vara nog så givande, men tillsammans är vi mindre ensamma - det var visst en fim som hette så, men det är sant att just veta att där finns ett annat DU.

Flickan har alltså delvis vuxit upp i iran - men alltså lärt sej hebreiska om nu inte det var hennes hemspråk - kanske inte så gott att vara en judisk familj i iran.

Och att den turkiska militären är mer pragmatiska än deras politiker kan man ju tänka sej - israeliska vapen är ju både effektiva och inte alltför dyra - förmodligen är det underbetalda palestinier som sitter nån stans som gästarbetare och plockar ihop israels kanoner - sedan får dom smaka på projektilerna emellanåt om dom råkar vara hemma på permis i gaza under någon israelisk straffexpedition - människan är sinnessjuk.

Fin tanke förresten - att musiken är en egen kultur med ett språk utanför det verbala - jag har många gånger fått uppleva det :-)
Bizon och Lennart lyssna på häftig musik, som är så unikt, en orkester utan musiker! [länk]
Tack Bizon för tipset om "Crossing the bridge ...". Fatih Akin känner jag till bra, men jag tror att jag missade den i sin helhet.
#76: Tack Jan för tipset om Kunskapskanalen. Ska titta i morgon på reprisen! Men islamismen är tyvärr på frammarsch även i Turkiet. :(
Turkiets och Israels ömsesidiga relationer stater emellan och
krigsmakter emellan brukar gå upp och ner. Men Onkel Sam skulle aldrig acceptera en skilsmässoansökan från hans älskade barn ...

[länk]
TURKIET har sedan 1945 fungerat som en spärr för Rysska flottan att ta sig ut i medelhavet - i krigstid. I FRED hålls ryssarnas flotta under största obervation.
USA har under samma tid hela tiden haft en stor flotta i Medelhavet med Hangarfartyg i spetsen.En gång var jag rätt duktig på att lokalisera de olika USAflottorna o deras stationering....
Xman 78
Ja den där maskinen är helt otrolig - vilket maskineri!
Undrar om den gjorts eller om det är en animation? Bara att konstruera en sådan sak med alla styrfunktioner är ju ett veritabelt mästerstycke inte bara av en musiker utan av ett helt koppel ingenjörer, rörmokare, pingisspelare, fläkt och damsugarexperter - men en som inte behövs är dirigenten.

Men vad säjs om detta - [länk]

Hittade den där musikmaskinen fanns på tuben. Fanns fler av detta gäng och den där Blueman Group som väl många fått tillfälle att uppleva.
Ett gäng karlar som under totalt allvar spelar de mest fantastiska stycken på avloppsrör, slangar

Jag var till Pingstkyrkan lite då och då förr om åren och såg slagverare från hela världen - en liten japanska - Keiko Abe som spelade på en xylofom som väl nästan va sex meter lång - hon fick springa minst en kilometer för att kunna spela det musikverket hon framförde som gästmusiker tillsammans med Kromata.
I stokholm är det just pingstkyrkan i wasastaden som kan erbjuda den bästa akustiken för slagverk.

Själv har jag spelat på en fantastisk bronsskulptur som en gång var plaserad på medborgaplatsen - "Fjärilen" kallade vi den och den kunde fås att sjunga och dess toner kunde höras över hela torget då inte trafiken var för tät.

Slussen har en annan musikalisk attraktion för spontant oblyga sångare och musikanter. Det är ett paraboliskt tak där må toner kan bli stora - undrar om den blir kvar efter rivningen - dom två ställena "medis" och "slussen" och några andra valv i stan var roliga mål för mej och mina ungar då vi gjorde våra statsutflykter - numera flyger dom själva där och hittar än mer fantastiska äventyr - det händer ibland att dom släpar med mej då dom funnit något extra spännande.
Lennart 79
Apropå "Fatih Akin" - "Akin Motor" var namnet på den lilla koltrampen jag liftade med över Marmarasjön från Istanbul till Bandirma - Kaptenen hette Nasettin Dogan - en härlig människa - engelska var inte så vanligt då i de trakterna - men vi klarade oss som jag kanske nämnde med min anteckningsbok.
84/Bizon The Stampers var superbra, tala om rytmik. Testade själv och det var inte lätt, för att få fötter och händer i samklang, det behövs en ordentlig träning först.
Xman - ja lite träning skadar inte - det är lätt att fastna på youtube och gå från klipp till klipp - jag kollade lite på andra rytmklipp och hamnade nere i afrika - vilka hiskeliga danser!
Stötekvarnarnas rytm i sammklang med tre smedhalvors släggor markerade med mästers lilla slägga som tre hundra dels sekund efter i snabb följd träffar och lämnar smidesplatsen på det glödgade järnet för att direkt efteråt markera ny plats för storsläggorna.
Hu ja - jag vet för jag har även viss erfarenhet av smide och just att hantera storsläggan - och träffade den inte exakt var den skulle var det inte nådiga blickar från mäster - men å andra sidan gjorde hans nöjda grymtande när allt gick som det skulle värt lite koncentration.
Xman
Från det positiva till dess motsats - Jano Pittbull!

Ser att du för det mesta hanterar den hunden ganska huggligt.
Men vi får väl ge ett litet erkännande till denne envetne huggare som tydligen fattat agg till det mesta vad gäller dej - ignorans är nog bästa medicinen.
Resonemang i hans fall är bortkastad energi - så även att ägna annat än hans vettiga inlägg - när dom förekommer någon gång - någon som helst reaktion.
Bizon 84 / Avser du den stora Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan byggd 1930 - som kopia på ett Operahus i Frankrike?Det året kom tusentals pingstvänner upp från sina garage o källare och andra provisoriska tillhåll. Filadelfikyrkan blev en värmestuga mm för tusentals unga människor som bodde i de uslaste hyresrum, där de inte fick ta emot besök etc. Kaffe o bullar fanns alltid på "Fila".
88/ Bizon, grinollen Olsson har problem och dem projicerar han på mig, precis som det skulle hjälpa?
FÖLJ vårt eget Oracel Leif då han säger att det inte för något gott med sig att gräla på allvar. Ingen blir bättre människa av det. Olsson och jag skämtar mest med dig. Så ta inte vid dig.
En anekdot ifrån ungdomens dagar. Vi var ett kompisgäng som smet in i Filidelfia Kyrkan av ren nyfikenhet och där var det en full predikan på gång av Levi Petrus, mot predikans slut så bad han alla medlemmar att stanna kvar för efterbön och övriga måste lämna kyrkan, vilket inte vi gjorde.
Så satte en föreställning igång genom att några trogna delade ut papperspåsar och tanken slog en direkt, nu ska vi få se något vidrigt och påsarna är till för att spy i?
Levi Petrus träder in på scenen och börjar tala om djävulen och efter en stund under predikans gång, började en kvinna skrika, jag har honom! jag har honom! Och fler började skrika detsamma och folk for runt för att fånga djävulen i papperspåsarna.
Vi kompisar, började att gapskratta åt dårarna som vi uppfattade dem att vara, då kommer några grovhuggna karlar emot oss ifrån två håll i den bänkrad vi satt, så det blev rena häcklöpningen över bänkraderna och ut ur kyrkan till synes helskinnade ut på gatan, men skrattet avtog inte!
Ja men herr Jan O / Har jag inte sagt åt dig att tydligt markera när du skämtar så att ingen här ska tro att du är ngn grinolle, pittbull osv.?? Jasså inte det! Men jag ser hur du sitter framför datorn och har lite långtråkigt och så med ett leende kommer du på ngt att retas om o med.Det finns nu ett specialtecken när man inte ska ta saker för allvarligt ;-).
Mycket allvarliga personer med känsliga sinnen kan sluta läsa när sådana otäcka symboler kommer fram. ;-)) Jag brukar för det mesta sluta läsa andras texter antingen när det är obegripligt eller smått ondskefullt! Bra för nervsystemet. Skriv o läs med ett leende, man ska inte hänga upp sig på andras beteende!
Xman 92 // TACK för den Anekdoten som är vida spridd i hela Sverige. Som alla andra anekdoter har det ägt rum på alla möjliga platser o med många olika mötesledare. Ibland fångas jävulen och ibland den helige ande osv.Inga vittnen med namn eller datum osv. Speciellt bra är denna berättelse där Lewi Petrus nämns, som var en oerhört lugn o sansad person. Aldrig skulle då han bett folk lämna lokalen, han ville ju ha fler medlemmar osv.

För övrigt mycket bra språkbehandling: Kanske bättre än den jag numera klarar av.
Ju mer fantastiskt ett påstående är, desto starkare bevis behövs.// jag sökte på ordet Anekdot och fann detta.
94/ Jan B. Jag måste faktiskt bli förvånad över, att vår självupplevelse i Filiadelfia kyrkan, har blivit till någon slags vandringssägen. Vår historia är sann in i minsta detalj och det här måste jag berätta för barndomskompisen och bror min som var med. Det här var ju verkligen upplyftande måste jag säga, att vi har lagt grunden för en vandringssägen.
Xman, det var du som sa att det var en anekdot. Jag sökte för säkerhets skull på ordet Anekdot. Det stämde på min tidigare tolkning av ordet.// Från nästan inget så dök det alltså upp en stor rörelse som byggde sig en kyrka för flera tusen personer. Det imponerade verkligen och givetvis fick rörelsen många motståndare.Även från de äldre frikyrkorna. I min hembygd höll de till i nedlagda mejerier mm innan de lyckades bygga sig ett tampel i centralorten.// Folklivsforskaren Klintberg gav ut flera böcker om anekdoter etc för ca 20-30 år sedan .Den mest kända är nog RÅTTAN I PIZZAN.
Du Jan B. jag tycker att det ligger så mycket i det fina ordet, Anekdot, att få och kunna berätta om en händelse i livet som lever vidare i folkmun och av den anledningen så använda jag ordet Anekdot. jag kunde ha använt ordet historia, men då kommer åtminstone jag att tänka på rövarhistorier som inte ligger det minsta sanningen i. Ungefär som vår valda politiker kommer med mellan varven, rena uppdiktade historier, som inte blir några anekdoter utan glöms bort illa kvickt, för dess innehåll av lögner.
Det heter väl inte för inte "ljugarbänk", men lögner är ett djävla ofog.
Vi i klubben har en regel när vi sitter och ljuger - inte berätta samma historier mer än en gång om dan - den så kallade senilspärren :-)
för intet - föll helt enkelt bort.
Behöver väl inte närmare precisera mellan vilka ord detta ska stoppas in :-)
TACK Sunny, Staffan Roger, Bizon, Jan Brunnegård, x-man och Jocke utsourzad för att ni hjäpte mig att passera den (för mig!) magiska gränsen av 100 kommentarer! :)
Hoppas att du inte andades in en massa koldamm under transporten till Bandirma som nog är mest är känt för att sista skottet i WWI avlossades där - av misstag! :)

Brunne 82, 83
Turkiets relationer med Ryssland är också lite upp ner ...
Lennart - nej inte en koltramp, men en rakstävad steambåt i kraftigt överdimensionerat stålplåt vars nitar var lika tjoka som spett såg jag en gång med bestämd gång träda ut ur tjockan med kurs 90 grader rät in midskepps mot det fartyg jag just stod till rors på.

Vi hade legat stilla en bra stund och signalerat att vi så gjorde när luften omkring oss började vibrera - det var den båtens mistlur som fick vår Munin att skaka ända ner i kölstocken.

Vi hade inte många sekunder på oss att besluta det enda möjliga - alltså full maskin fram och dikt barbord med rodret för att om möjligt vrida undan häcken från steamerns framfart. Jag stod ju vid rodret så jag kunde inte se vad som hände men kapten som stod på bryggvingen tittade likblek bortåt vår akter, medan jag lyssnade efter skrällen.

När ingen skräll kom förstod jag att vi klarat oss - och det svarta spöket försvan bakom oss i dimman. Kanske eldades hon med kol - inte en människa syntes ombord, men ljudet av den svagt väsande ångmaskinen då den passerade ska jag inte glömma. Kolossen hade ett tonage säkert det tredubbla mot vår lilla Munins 4000 ton. Vi hade gått av på mitten om svartingen träffat.

Får väl gratulera till dina över hundra - kan nog bli fler med så trevliga resonemang som denna tråd bjudit på :-)
#105: Det var ingen dålig historia - jag har varit med om en mycket mindre dramatisk historia när familjen skulle åka med vår motorbåt från landet till Åland. I mörkret och dimman strax innan Åland dök plötsligt en gungande fiskebåt upp med sina bojar. Men farsan hade tid att väja undan i tid, men skrämde nog bort fisken till fiskarens förtret. :)
#105: Det var ingen dålig historia - jag har varit med om en mycket mindre dramatisk historia när familjen skulle åka med vår motorbåt från landet till Åland. I mörkret och dimman strax innan Åland dök plötsligt en gungande fiskebåt upp med sina bojar. Men farsan hade tid att väja undan i tid, men skrämde nog bort fisken till fiskarens förtret. :)
Teddy Bizon, en som sett en koltramp komma ut ur en orkan var Harry Martinsson i "Spökskepp", 1929 ...
”Har du sett en koltramp komma ur en orkan?
med bräckta bommar, sönderslitna relingar,
bucklig, stånkande, förfelad –
och med en skeppare som är alldeles hes?
Fnysande lägger den till vid den soliga kajen,
utmattad slickande sina sår,
medan ångan tynar i pannorna.”
Fast jag tror att din hesa skeppare hette Nasrettin, efter Nasrettin Hoca ...
[länk]
Nja skolmästaren och skälmen Nasreddin är tydligen en figur i stil med Bellman - en eventuell historisk person som fått låna sitt namn till allehanda bedrifter.

Nej kaptenen på Akin Motor hette Nasettin Dogan och inget annat - vad hans fru hette vet jag inte men det var hon som pyntat i kaptenshytten och något hemtrevligare får man leta efter.
Kapten på Munin hette Nilsson, och den resan var nog hans oroligaste -han skulle få pension och ville så gärna lämna över skutan som han klarat skadeslös många år snygg och fin - det så blev det inte. Men det var inte hans fel.

I Brunsbuttclkoog då vi förtöjt Munin i slussen så som bruklig är skulle en malmtanker in efter oss - hon stävade på med god fart och lotsen hade väl tänkt sej en snygg mjuklandning vis slussens andra sida, men maskinerna i den båten vägrade att vända.

Jag stod på kajen och såg malmtankerns stäv torna upp sej och passera aktern på Munin och förstod att den aldrig skulle hinna stanna innan det vart försent - slutligen tände det till i motorerna och lotsen kunde väl inte annat än att begära full maskin back - och full maskin blev det.
Slussbasängen svämade över och Munin slet sej - två av förtöjningsvajrarna brast och Munin körde stäven i ena slussporten och straxt efteråt knycklade malmtankern till både sin egen stäv och den andra slussporten.
Det blev några timmars uppehåll där innan dom lyckades öppna de skadade slussportarna.
Den resan fick vi göra med en förarglig buckla i stäven till Nilssons stora förtrytelse - och på Biscaya förlorade vi en av landgångarna i en storm som blåste oss två knop bakåt fast vi gick full maskin fram - Nilsson var ganska glad ändå när den resan var slut - havet ville väl inte att han skulle gå iland och tog därför landgången, men glömde att vi hade en i reserv så Gubben kunde lämna skutan med viss värdighet ändå.

Min kompis Gökan Urunk växte upp i Istanbull men kärleken i form av en blond liten skönhet tog honom till sverige där han först skrev musik som borde ha givits ut - men det blev bara en demo och en stråkkvartett.
Sedan blev han socialsekreterare - ödets vägar är outgrundliga - redan på den tiden då han växte upp förekom grymma gängbråk i den gamla historiska staden som bytt namn som andra byter strumpor - inte jag alltså, jag byter nog lite oftare än så.

Till Åland seglade jag en sexa - fina kryssbåtar - från Arholma till Mariehamn fem och en halv timme. Efter att ha bunkrat Ementaler och den där goda korven som bara finns där så slank vi genom kanalen till Lumparn och sedan låg hela fina Åländska skärgården där med sina låga mjukt formade skär ända till Kökar och nästan till Finland.

Harry Martinsson har skrivit mycket intressanta berättelser - Moa Martinsson också - jag och min syrra blev bortmotade av henne när vi var små och råkade ha gjort fast ekan på hennes udde - Då på den tide var dom redan skilda - hon hade väl blivit lite enslig av sej och gillade inte barn - kanske inte så konstigt - hon förlorade sina två söner då dom gick genom isen på sjön i nått obevakat tillfälle.

Aniara har jag både läst och sett - det är ju en ganska sorglig historia med ett inte alltför otroligt scenario. Men berättelsen om koltrampen har jag inte läst - däremot har jag sett vad havet kan hitta på då det är lekfullt - när det är förbannat med.
Ohoj kapten Teddy på SOURZEFORUM!
Nasettin låter konstigt. Nasreddin eller Nasrettin är ursprungsnamnet, men det är möjligt att ett r fallit bort bland en del turkar.
Friska tag på din sjö, men du kanske är van med lite av nödvändighet diktatoriska tag också om manskapet och kvinnskapet ska tampas med ett ”lekfullt” eller ”förbannat” hav? Kanske svårt att lägga av den mentaliteten på landbacken? :) Mina äventyr har mest utspelat sig på landbacken, med undantag av lumparresornas ölfyllda färjeresor mellan Nynäshamn och Gotland, där inte alltid ölen stannade kvar i magen. :)
Jaså ni blev bortmotade av Moa! Jo, hon hade nog det inte så lätt i sitt liv och behövde kanske avreagera sig ibland. Men för de utsatta kan det vara ett adelsmärke att ha blivit utskälld av stora konstnärer. Se bara på Ingmar Bergman. Helge Skoog stoltserar fortfarande med att han hade någon kontrovers med Den Store Giganten. Själv fick jag motta skäll och en bister uppsyn från den gamle skådisen och flickidolen ”Flickornas Fant”, George Fant, i pyamas när jag kom sent med hans morgontidning till hans dörr i Råsunda. :)
Moa är intressant för mig för att hon tar upp soldaters liv i Östergötland, som jag kan jämföra med mina soldatsläktingar i samma landskap. Harrys litterära ådra spänner ju över ett vidare universum från mikro- till makrokosmos med Aniara som var före sin tid och är ständigt aktuell.
Allting är nog större i Istanbul än i lilla Stockholm, ävenså med gängbråk. I slutet på 50-talet krigade vi aspuddingar med granlansar mot ärkefienderna gröndalarna som kastade sten mot oss från toppen av berget som gränsade till Gröndal. Det mest dramatiska var nog när gröndalarna med en större sten fick in en huvudfullträff på en av oss med jämmerskrik och blodföde som följd ...
Ja fy hundan dessa barnkrig - vi hade lika dana krig med granlansar och pilbågar med nålar i spetsen. Sedan hade vi "BLODLIGAN", dom var läskiga. Skar upp handlederna och strödde salt och peppar i såren.
Vet ingen som sett skymten av dom, men ryktet galloperade fritt och vida kring.
Var det inte i nått av Martinssons dramer där krigen utkämpades mellan barnsoldater - de vuxna fann inget nöje i att kriga och överlät denna syssla till ungarna som av någon konstig anledning fann detta intressant och engagerande.
Ganska träffande iakttagelse faktiskt då man nog måste medje att det är nått infantilt med alla dessa krig och fullskaliga krigsleksaker som kan sprida så mycket död och förintelse på så kort tid att ungar utan erfarenhet eller färdigbildade hjärnor inte kan begripa dess konsekvenser.

Någorlunda mogna och ansvarsvilliga människor skulle knappast dra igång ett krig om dom skulle förstå lidandet det för med sej - och att dessutom alla utan undantag förlorar på sådana företag om man tänker ur en djupare mänsklig aspekt än aktieutdelning.
Ska föresten ta och kolla min adressbok - du skulle ju kunna ha rätt om Akins kapten,,, men nej där står Nasettin - men oj vilka minnen som steg upp ur den samlingen - jag har haft den ganska så länge, och med på många resor.

Nja tycker du att jag är för auktoritär? Som skeppare (har bara skepparexamen) så hade jag ord om mej att vara en resonabel befälhavare på den skuta jag körde charter med här i Stockholms skärgård, men då det brallade i så måste besättningen göra som den blir tillsagd - det funkar inte om folk springer omkring som lallande fån då vind och vågors krafter är på lekhumör - och är dom förbannade då söker jag omedelbart lämpligt lä eller öppet vatten - att ligga inne bland grynnor och kryssa med ovan charterbesättning är inget drömjobb.

Nummer ett var att inte ta några onödiga risker och att ha lika många ombord då vi kom tillbaka som då vi for.
En och annan incident går inte att undvika, men det är särskilt då som någon måste ta befälet och bli åtlydd.
Kanske naturligt att den som kan skutan tar på sej den uppgiften :-)

En av mina äldsta polare som jag seglat mycket med i allt från kinesisk djonk till mahognykryssare och så förståss min ketch Susanna byggd på Råå varv 1928 i prima ek, 17 ton med 110 kvadratmeter segel.
Vi var så samspelta att vi aldrig behövde nämna det vi gjorde - vi gjorde bara det som för stunden var mest logiskt eller nödvändigt. Inte så konstigt att vi blev så samspelta då vi seglat ihop sedan 15-16 årsåldern.

Det var det Nasettin Dogan såg, därför överlät han åt mej att föra Akin dit hon skulle - utan sjökort, för några sådana hittade jag inte - däremot hittade jag en kompass efter ett tag då jag stått ensam en stund och förstått att dom andra måste ha fått nått annat för sej.
Jag hade ju haft koll på kölvattnet sedan jag tog över rodret så jag visste ju ungefär hur kursen låg - och då jag funnit kompassen fortsatte jag bara med kontrakursen som kölvattnet visade.

När jag som bäst stod och funderade över på vilken sida jag skulle hålla om några farledsmarkeringar som vi närmade oss nedanför en stad med endast en minaret kom kapten upp ur skansen - tittade inte på mej innan han kollat framför båten - när han såg Bandirma gav han mej ett leende som sa allt.

Han och besättningen hade somnat - jag var ung och utvilad och kunde ha stått flera timmat till om så vore - jag har alltid gillat att stå till rors - när jag som fiskardräng jobbade på en strömmingstrålare här i östersjön bytte jag bort mina disktörnar mot rortörnarna som fiskerieleven helst slapp - han diskade gärna bara han fick sova så länge som möjligt - jag älskade att möta gryningen på väg mot horisonten med en dunkande tändkula under fötterna.
#114: Jo, det där med att strö "peppar och salt i såren" känner jag igen. Det är nog en mytologisk fiendebild om de där hemska personerna i andra stadsdelar? Jag känner inte till det drama av Martinsson som du hänvisar till, men visst det låter som en bra idé! :)
De där"färdigbildade hjärnor" har vi nog inte förrän vi dör, men du har rätt i att undomars hjärnor befinner sig i en känslig utveckling där omdöme kan saknas att säga nej till att lära sig döda våra medmänniskor på den här planeten. Jag var tveksam, men orkade inte bråka och gjorde lumpen först. Men sen stod jag på mig och fick repöva som vapenfri.

#115: Auktoritär? Tja, var och en känner sig själv bäst? :) Jag menade bara att jag tycker mig ha sett en tendens hos dig att ibland anstränga dig för att missförstå andra debattörer. Men det kanske jag har missförstått? Å andra sidan kan det nog vara nyttigt för en del debattörer att få mothugg ibland och lära sig att slipa sina argument!
Jag är bara glad över att ge dig chans att dela med dig av dina mustiga skepparhistorier. Du är säkert en ärlig person. Annars brukar man ju säga om skepparhistorier att de ska tas med en nypa salt! :)
Om vi återvänder till landbacken och Jockes resonemag i #56 att besöka kyrkor när man är utomlands för "att finna kraft eller råd" kan jag känna igen mig i den känslan. Även om jag inte är troende kristen finner jag mer ro i kyrkor än i någon moské. Till exempel den ortodoxa kyrkan i Istanbul som jag skrev om.
Men om vi tar den tanken ett steg längre skulle man kunna tänka sig att det är samma sak även för icke-troende från muslimska länder när de ser en moské i kristna länder. Det blir kanske något att känna sig hemma hos i ett konstigt främmande land?

Med detta inte sagt att jag förespråkar att moskéer ska byggas över hela Sverige. Varför inte bygga multireligiösa centrum i stället?
2008 lämnade Rebwar Hassan (mp) lämnade en motion till kommunfullmäktige där han föreslog att ett multireligiöst centrum i Skärholmen skulle utredas som ett alternativ till det planerade moskébygget i stadsdelen.
Idén var att ha en tårtbit för varje religion och även en tårtbit med icke-religiösa föreningar för att inbjuda till naturlig dialog mellan olika tros- och icketros inriktningar. Ett öppet hus tillgängligt för alla oavsett religiös tillhörighet
Men det gick förstås inte igenom utan den Islamiska föreningen fick erbjudande från kommunen att köpa en tom bergknalle för att kunna planera en klippmoské.De av vissa förtalade ”gröna khmererna” kanske inte är så dumma ibland? :)

Kompletering till #113:
”Utkikare Asfaltare Ormbergare! Nu, Ekensbergare Aspuddare! Nu är det krig!
Det årliga "slaget på Ormberget" började på samma sätt. Folk kastade ut julgranen lagom till vinterlovet. Överallt låg avbarrade granar och väntade på Renhållningsverket. Tog inte vi hand om dem, ändade de på bålet i någon av Stockholms stads Festliga Valborg.
Så måste de avkvistas, avbarkas och sandpappras. Nöjd blev man när de liknade lansarna i Ivanhoe. Den första maj efter protesterna på Norra Bantorget bröt kriget ut och pågick fram till Svenska Flaggans dag. Eldupphör, för nu börjar sommarlovet.
Bakom krigsförklaringen låg ett pojkbehov av den spänning som fanns på matinéduken. Det gällde att hitta en anledning. I dag räcker det med "din mamma", men dåförtiden i Gröndal hade alla samma sociala klasstillhörighet; vi var arbetargrabbar med enstaka inslag av tjänstemans son. "Dom anfaller imorronbitti!" Från mun till mun gick signalen.”
[länk]
Jag som växt upp under ganska fredliga förhållanden i en en Astrid Lindgren by tillönskar alla "Utkikare Asfaltare Ormbergare! Nu, Ekensbergare Aspuddare! " samt alla andra befolkningskategorier en bra ja kanske härlig skriv-vecka.
#121: Det märks på dig, Eeemil! :)Några ”grymma gängbråk” i #111 som Bizons kompis va med om i Istanbul var det nog sällan fråga om.
Men ju mer man tränger ihop råttor, katter och människor desto mer revirstrider blir det kanske?
Då är det är bättre att fajtas med pennan i stället för svärdet. Men det skrivna ordet kan vara nog så farligt. Jag har för mig att det skrivna ordet hjälpte till att piska upp hatiska nationella känslor mellan olika befolkningsgrupper på Balkan innan kriget?
2013-06-18 00:00 slängde Sourze sitt gamla forum, och öppnade ett nytt.  Detta arkiv är ett led i dokumentationen av Sourzes nu avslöjade men ej erkända politiska agenda.  Detta avslöjades i det gamla forumet som nu är borttaget av Sourze, men här för några år bakåt delvis räddat.

Referenser:  "Dynamisk Fångst" (Leif Erlingsson 2013-06-11), "Sourze förbjuder förklaringar" (Leif Erlingsson 2013-06-10).
Länk till ett särskilt signifikant men från Sourze utrensat inlägg:  Jante vs. Frihetsmänniska dialogen i Ovetenskapsparadigmet tråden.
Sedan 2013-05-07 är ett flertal gamla Sourze författare och forumister blockerade från att skriva på forumet.  Bl.a. undertecknad.  [Länk till denna tidpunkt.]

Detta är långt större än Sourze.  För ett antal år sedan studerade jag kommentarscensuren i DN där den i en artikel angripen person som i artikeln påstods inte kunna belägga sina påståenden gång på gång fick kommentarer där han just visade belägg för det han påstods inte kunna belägga bortrensade inom minuter.  Även andra som la in kommentarer med belägg för samma påståenden fick sina kommentarer omedelbart bortrensade.  Vid detta tillfälle satt jag och laddade om denna kommentarstråd hela tiden och sparade samt såg vad som rensades.  Har bloggat om det, se "Censurien på DN" från 2 juni 2009.
Vid den tiden var Sourze-rävarna helt omedvetna om slikt.
Vid den tiden var därför jag enligt den allmänna meningen på Sourze en ond person, det skrevs mycket negativt om mig.
Mycket medvetet har jag arbetat för att bilden av mig ska bli en annan, utan att någonsin ha backat i sak.
Det har lyckats.  Över förväntan.  Det är det som "är problemet".  Och "lösningen" blev att blockera ett antal debattörer.  Att rensa ut det gäng som börjat vakna.  Som alltså inte kan göra inlägg.

Forumister som fortfarande anses ofarliga kan dock tills deras status också ändras fortfarande öppna upp kommentarstrådarna till egna och andras artiklar med det enkla tricket att titta vilket siffertal som står som del av artikellänken, addera ett till detta tal, och stoppa in det i denna länk istället för nollorna:  http://www.sourze.se/forum/thread/00000000/page1

Men själv har jag nu den dokumentation jag behöver.  Jag gjorde det övertydligt vilka processer det här rör sig om.  Hela mitt Sourze projekt har handlat om att "röka ut" dessa krafter och energier.  De är nu mycket synliga.  Det är väldigt tydligt vad som inte får vara kvar på "fria" diskussionsforum.  Inget som verkligen visar hur vi begränsas i vårt tänkande från att skapa en bättre värld får finnas kvar.  Vi får INTE förstå hur vi kan göra oss oberoende av våra slavdrivare genom att vi själva kan skapa allt välstånd vi kan önska oss.

Allt Gott,
Leif Erlingsson
Länk till ett särskilt signifikant men från Sourze utrensat inlägg:  Jante vs. Frihetsmänniska dialogen i Ovetenskapsparadigmet tråden.
Se även Leif Erlingsson som det tidigare såg ut på gamla Sourze.se:

http://freedom.lege.net/Spegel_av_Leif_Erlingssons_Sourze_profil_med_artiklar/

Sparad kopia av gamla sidan http://www.sourze.se/__10707529_a.asp som inte längre finns kvar:
Leif Erlingsson
SKRIBENTPROFIL
Beskriv dig själv:  Tankebrytare
Antal bidrag:  12
Länkar:
http://lege.net/
http://blog.lege.net/
http://leiferlingsson.lege.net/
http://leiferlingssonsartiklar.lege.net/
http://freedom.lege.net/Leif_Erlingsson/
http://lege.net/Leif_Erlingsson_efter_20130216/
E-post:  leif@lege.net
Sysselsättning:  Holistisk detektiv
Intressen:  Förstå
Brinner för:  Hela det nu
Brinner inte för:  Förtryck
Varför jag läser och/eller skriver på Sourze:  Jag är vilseledaren, som förvirrar dig till att tänka själv.
Vill jag säga till Sourze läsare:  Mitt och ditt ansvar är att vara autentiska, att leva och att kommunicera.  Att vara levande.  Politisk korrekthet är motsatsen till att plocka russinen ur alla ideologier, religioner, tankesystem för att uttrycka sin egen sanning.  Om en sionist eller nazist eller marxist eller scientolog eller mormon säger en sanning så är den lika sann som om din mamma säger den.  Sanning kan aldrig smittas.  Den som säger något annat sysslar med hjärntvätt, antagligen för att han/hon är hjärntvättad.  Det har vi alla varit.
Favoritskribent på Sourze:  Michael Delavante
Jag rekommenderar
Bok:
  The Source Field Investigations, David Wilcock
Musik:  We Want Your Soul, Freeland, Peace Not War, Vol 2
Film:  Eyes Wide Shut (1999)

Länk till nuvarande Sourze:  http://sourze.se/ .