Allt FRA. Utan omskrivningar.
Sidor: 1
Hej och tack för ditt mail om FRA.
Förslaget förbättrades när det gäller integriteten med de tillägg somgjordes vilket gjorde att det för mig var lättare att ställa mig bakom det.
För att ge dig lite mer underlag översänder jag några frågor svar som ger lite ytterligare information.
Bästa hälsningar
Bengt-Anders Johansson (m) Riksdagsledamot
www.bengt-anders.nu
Frågor och svar om kompletteringar till Lagen om signalspaning
Vad innebär det nya förslaget?
Det nya förslaget innefattar åtgärder av både regering och riksdag Regeringens förslag har två delar.
För det första kommer Datainspektionen att ges ett särskilt uppdrag om att följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv fram till kontrollstationen 2011. Till Datainspektionen ska det knytas en särskild referensgrupp med personer som nomineras av riksdagspartierna. Datainspektionen har redan idag till uppgift att granska personuppgiftsbehandling vid myndigheter. Med ett särskilt regeringsuppdrag så kommer myndigheten att ha möjligheter att följa FRA:s verksamhet mycket noggrant.
För det andra så kommer Regeringen också att tillsätta en kommitté av parlamentariker som ska följa FRA:s verksamhet utifrån ett integritetsskyddsperspektiv. Kommittén ska även den arbeta mot kontrollstationen 2011. Kommittén ska bland annat granska hur formerna för tillståndsprövning fungerar, liksom frågan om oberoende granskning. Dess iakttagelser kommer att vara ett underlag inför den kommande utvärderingen av lagstiftningen. En uppgift ska vara att med ledning av gjorda erfarenheter bedöma, dels om ytterligare integritetsskyddande åtgärder krävs och dels om formerna för tillståndsprövningen behöver utvecklas samt frågan om oberoende granskning. Kommittén kommer ha möjlighet att lägga förslag som behandlas redan våren 2010.
Är inte detta uppgifter Försvarets underrättelsenämnd (FUN) redan har, blir det inte bara en massa dubbelarbete?
Nej. FUN:s mandat är inte lika brett som de förslag som nu ligger. Datainspektionen är en självständig myndighet som har ett stort förtroende i samhället. Inom myndigheten finns flera av Sveriges främsta integritetsexperter. Att de ska granska FRA innebär en stärkning av integritetsskyddet. De eventuellt brister som kan finnas ur ett integritetsperspektiv kommer då med all sannolikhet att uppdagas.
Vad händer vid kontrollstationen 2011?
Datainspektionens arbete liksom kommittén av parlamentariker kommer bli värdefulla bidrag till den utvärdering av lagen som ska ske 2011. Deras erfarenheter, synpunkter och förslag från att på nära håll ha granskat verksamheten blir mycket viktiga. Om det skulle finnas behov av att revidera lagen så finns det förutsättningar för detta.
Vilka nya förslag har behandlats i Försvarsutskottet?
De kompletteringar Försvarsutskottet gjort i sitt betänkande har gjorts om till tillkännagivanden. För att stärka Riksdagens kompletterande ställningstagande som berör integritetsskyddet görs de om tillkännagivanden istället. Det som nu blir tillkännagivanden är att Riksdagen begär att regeringen meddelar närmare föreskrifter i förordningsform när det gäller: - att precisera signalspaningen till den katalog av ändamål som utskottet listat. Om regeringen vill ändra i katalogen ska de återkomma till Riksdagen. - hur tillämpningen av tillståndsgivningen (inriktning, behov, proportionalitetsbedömning, uppdragsgivare och sökord) ska ske - hur förstöring av uppgifter så att de inte kan återskapas ska genomföras.
En ny myndighet utformad som en domstolsliknande nämnd inrättas som prövar tillståndsgivningen I det nuvarande förslaget är det Försvarets underrättelsenämnd (FUN) som utfärdar tillstånd för myndigheter att låta FRA signalspana mot en viss företeelse. Kritik har förts fram mot att FUN inte anses vara tillräckligt självständig. Det har också kritiserats att FUN enligt nuvarande förslag ska utfärda både tillstånd och efterhandsgranska, om än i olika delar av organisationen.
Med det nya förslaget delas alltså tillståndsgivningen och efterhandskontrollen upp på två olika organisationer. Därmed ökar var funktions självständighet och objektivitet. Genom att det blir en domstolsliknande nämnd får man hög juridisk kompetens samtidigt som de lagfarna domare som kommer att ingå i nämnden har bättre kunskaper i frågan än vid en domstolsprövning i allmän domstol.
Den domstolsliknande nämnden ska redan vid tillståndsgivningen fatta beslut om huruvida 'synnerligen vikt för verksamheten' föreligger, något som krävs för att göra sökning på fysisk person. Detta innebär en stärkning av integritetsskyddet för den enskilde personen. I det nu liggande förslaget får de sökbegrepp som används inte vara hänförliga till en fysisk person såvida inte det inte är bedömt att det föreligger 'synnerligen vikt för verksamheten'.
Med det nya förslaget blir det istället den domstolsliknande nämnden som avgör om synnerliga skäl föreligger. Därmed minskar risken för godtyckliga bedömningar, och leder sannolikt till en mer strikt bedömning av vad som är synnerliga skäl. Effekten blir ett starkare integritetsskydd.
Regeringen ska ha skyldighet att ta integritetshänsyn när de ger FRA uppdrag. Riksdagen tillkännager att inför det att Regeringen ska fatta beslut om inriktning av signalspaning ska FUN i sitt yttrande ta särskild hänsyn till integritetsaspekterna. Detta är således ett underlag inför regeringens beslutsfattande av inriktningen för FRA. Därmed lyfts integritetsskyddet särskilt fram redan vid regeringens inriktning till myndigheten.
Online
Sidor: 1