Allt FRA. Utan omskrivningar.
Hej! Du är en av flera hundra som mailat mig och andra riksdagsledamöter om FRA-ärendet. Jag hoppas du kan acceptera att jag gör ett samlat svar till alla, även om mailen innehållit lite olika infallsvinklar. Jag har som princip att alltid svara på alla mail, men måste samordna detta lite, annars lär jag inte hinna få iväg svar till alla.
Jag vill börja med att konstatera att jag sällan mött någon fråga där det finns så många missuppfattningar som i denna. Exempelvis är inte signalspaning tillåten när det gäller kommunikationer inom Sverige. Detta verkar många ha missat. Inte heller trafik som sker inom landet men passerar Sveriges gräns av tekniska skäl omfattas av rätten för FRA att bedriva signalspaning, vare sig mailtrafik eller telefontrafik! Många blandar också ihop signalspaning med buggning och lagring av teleuppgifter. Detta är helt olika frågor.
Hade signalspaningsförslaget sett ut så som det emellanåt beskrivs i media hade jag definitivt röstat nej....men det gör det inte!
På min blogg har jag gjort fyra olika inlägg där jag först diskuterar om det överhuvudtaget behövs signalspaning från svensk sida. Därefter går jag igenom fakta kring det lagförslag som finns, och därefter motiverar jag mitt eget ställningstagande inför kommande veckas omröstning. Det sista inlägget handlar mest om mina reaktioner på en del av de mail jag fått. Läs gärna mina blogginlägg, och sprid dem gärna till andra om du vill.
Adressen är: http://www.ericsoniubbhult.se
För mig är integritet en mycket viktig fråga. Men just signalspaningen tycker jag är ett mindre problem. EU:s datalagringsdirektiv bekymrar mig mer, och det är en fråga som jag kommer att bevaka. Den svenska utredning som finns vill gå längre än EU:s krav, och det är något som jag ifrågasätter. Även vår moderate justitieminister ifrågasätter detta.
En annan fråga som fått en lösning är buggning vid brott. Där föreslog förre justitieministern Bodström att buggning skulle få ske utan särskild kontroll, och att även tidningsredaktioner skulle få buggas. Alliansregeringen beslutade att buggning endast får ske vid grova brott, och endast efter beslut av domstol. Tidningsredaktioner och advokatbyråer undantas också.
Jag berättar om dessa två saker för att visa att den nya regeringen faktiskt tar integritetsfrågorna på allvar. Samtidigt har vi ett krav på oss att se till att den svenska underrättelseverksamheten kan fungera som skydd för svenskarna. För oss politiker handlar det om att försöka väga två viktiga intressen mot varandra, och att se till att den signalspaning som sker övervakas och regleras. Min tro och övertygelse är att det lagförslag som diskuteras nu kommer att uppfylla dessa krav. När du läst mina blogginlägg är det upp till dig om du håller med.
Har du synpunkter på det jag skriver i detta mail eller på bloggen får du gärna höra av dig. Jag skall försöka svara före omröstningen i riksdagen, men vågar inte lova att jag hinner!
Slutligen måste jag framföra min uppskattning kring engagemanget för integriteten. Jag förstår om en del kommer till en annan slutsats än jag själv i just denna fråga, men för framtiden är det viktigt att integritetsfrågorna diskuteras. Friheten är värd en ordentlig dialog!
Med vänlig hälsning
Jan Ericson moderat riksdagsledamot Valkrets: Södra Älvsborg/Sjuhärad
Online
Sidor: 1