"Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig?"

15.06.2014 20:46

Sergej Markov, Putins personliga sändebud, avråder Finland från att gå med i Nato och klagar på "monstruös russofobi" i Finland. Hans hälsning till president Sauli Niinistös säkerhetspolitiska seminarium på Gullranda är entydig: Gör inget som kan skada våra intressen.


MOSKVA

– Om Finland vill gå med i Nato borde ni först ta er en funderare. Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig? Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Finland är ett av de mest russofobiska länderna i Europa, efter Sverige och de baltiska länderna, säger Sergej Markov, Putins så kallade doverennoje litso. Det betyder att han är Rysslands presidents personliga sändebud och representerar denne offentligt.

Markov är statsvetare och förestår sin egen tankesmedja, Institutet för politisk forskning. Han är också medlem i Rysslands så kallade medborgarkammare, känd som en politisk hök vars tankevärld står Putin nära. Och han har presidentens öra.

– Vladimir Putin och jag träffas mellan en och tre gånger i månaden. Jag blev hans personliga sändebud inför presidentvalet 2012. Då sågs vi varje vecka. Efter valet meddelade han att jag har hans förtroende att fortsätta, säger Markov.

HBL intervjuar Markov på Hotell Kosmos i Moskva, där han öppnar ett seminarium för mediechefer från regionerna. Under hela hans öppningstal fungerar inte mikrofonen. Markov talar i fyrtio minuter utan att publiken kan höra ett dugg. Ingen vågar säga något.

 

Glöm Nato!

I ett samtal med HBL sänder Sergej Markov en otvetydig hälsning till Gullrandaseminariet.

– Ryssland avråder Finland från att gå med i Nato. Denna militärallians har förlorat sitt mål och sin mening och letar därför efter nya uppgifter. Om Finland går med i Nato skulle det försämra säkerheten i Europa, inte öka den. Fråga i stället EU varför man tillåter att Nato utvecklas i fel riktning. Nato är i praktiken en amerikansk organisation. Den amerikanska försvarsbudgeten är större än resten av världens tillsammans! USA rustar i rasande takt och skapar dessutom helt egna privata arméer av legosoldater som ingen kontrollerar, till exempel Blackwater. Den här utvecklingen är livsfarlig.

När Markov kommer in på den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa blir han så arg att han höjer rösten och nästan ryter:

– Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man tidigare såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.

Hur tar sig denna russofobi uttryck?

– Till exempel i detta otäcka ljugande om Ukraina. Påståendet att Porosjenko valdes genom fria, rättvisa val. Det är ju som att säga att Bashar Assad är demokratiskt vald.

Ryssland stöder Bashar al-Assad.

– Vi stöder dem som visar förståelse för etniska och religiösa minoriteter. Minoriteterna i Syrien, de kristna, alawiterna, tjerkesserna, ber till Gud att Assad ska förbli president. I Ukraina tar man livet av människor därför att de vill välja sina guvernörer själva och håller fast vid rätten att tala sitt ryska modersmål. Varför vägrar Europa se detta? Människor mördades i Odessa men det tiger era västerländska medier om. Trots att det var uppenbart vem som stod för mördandet.

Hur ser ni på relationerna mellan Finland och Ryssland?

– Finland är en EU-koloni, ni har inte längre någon självständig diplomati. Men det har inte EU heller. EU kontrolleras i praktiken av USA. Det som oroar mig mest i Finland är denna monstruösa russofobi som era medier svämmar över av. Jag har slutat läsa översättningar av finländsk press, det intresserar mig inte längre, lika lite som det intresserar mig att lyssna till vad alkoholister svamlar om i bussen.

Kan ni ge något exempel på russofobi i finländska medier?

– När ni till exempel skriver "Detta kan leda till att det ryska inflytande ökar" så behöver ni inte ens skriva ut att det är någonting dåligt. Det är underförstått. Fem sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland. Det märkligaste av allt är att russofobin saknar grund i Finland. I Sveriges och Polens fall kan den förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att rysshatet har blivit ett politiskt instrument. Men Finland? Ni har ju blivit rika tack vare handeln med oss. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat er.

I Finland trodde vi att vi förde en pragmatisk Rysslandspolitik.

– Det stämmer på regeringsnivå. De officiella relationerna är oproblematiska. Men inom den finländska eliten och de finländska medierna är rysshatet utbrett.

Finns det en risk för att Ryssland ockuperar Finland?

– Nej. Ryssland har inga sådana behov. Det existerar inget ryskt hot mot Finland och går ni med i Nato vore det således enbart ett tecken på era Rysslandskomplex.

I Finland finns en uppfattning om att vi kan utgöra en bro mellan Ryssland och EU.

– Det gör ni kanske ekonomiskt, men inte politiskt. Den politiska bron mellan EU och oss utgörs av Grekland, Ungern och Italien.

Vad kommer att ske i Ukraina?

– Den troligaste lösningen är det bosniska scenariot. Det vill säga en konfederation av olika stater på etnisk grund. Östra Ukraina blir en federation vid namn Novorossija där Donetsk, Luhansk, Charkiv, Odessa, Dnipropetrovsk och Zaporozjie ingår.

Men separatisterna kontrollerar bara två av dessa städer.

– De andra kommer att gå med i deras kamp, förr eller senare. Inte heller de kan acceptera de ukrainska nationalisterna. I Ryssland är vi tvungna att hålla tillbaka en stor ström frivilliga som vill åka till Ukraina för att skydda sina bröder. Trycket på att Ryssland ska intervenera stiger hela tiden, sjuttio procent av det ryska folket anser i dag att Ryssland borde gå in i östra Ukraina. Men Putin vill inte. Han vill ha en konfederation.

Det finns en mängd ryska frivilliga i Donbass. Tydligen har ni inte lyckats hålla tillbaka dem.

– Många fler har stoppats vid gränsen.

Separatisterna verkar också få vapenleveranser från Ryssland.

– Har ni sett vilka gammalmodiga raketer de har? Ryssland är världsbäst på luftförsvar. Rebellerna slåss med vapen från 1970-talet. Men om regeringen i Kiev inte slutar utöva våld mot sitt eget folk blir vi tvungna att bistå rebellerna – med både vapen och män.