PANAMA-LÄCKANS FEM MEST SKRUVADE TEORIER

08.04.2016 21:59
Panama-dokumenten är rena julafton för världens konspirationsteoretiker. Och en välkänd finansguru pekas av många ut som hjärnan bakom härvan.

DAGENS STORY På den sociala ”nyhetssajten” Reddit finns ett forum där folk ständigt samlas för att diskutera hur vi alla förts bakom ljuset av ”den nya världsordningen”. Och de över 345 000 personer på Redditkanalen ”r/Conspiracy” - som dagligen tycks avslöja hur vår värld egentligen fungerar - är förstås eld och lågor efter det stora läckaget från advokatbyrån Mossack Fonseca.

Sajten Vocativ har samlat de mest populära och galna teorierna som presenterats de senaste dagarna. Se teorierna i korthet här nedan och klicka på länken för att läsa mer.

1. Panamadokumenten är egentligen en noggrant planerad attack mot fiender till västerländsk kapitalism, menar konspirationsteoretikerna och pekar bland annat på finansmannen George Soros kopplingar till International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

(Artikeln fortsätter nedanför annonsen)

 

2. Läckaget är ett sätt att distrahera världen från USA:s presidentval och närmare bestämt Hillary Clintons mejlskandal. Även här pekas George Soros - som donerat pengar till Clintons kampanj - ut som en hjärna bakom.

3. Den kanske mest vanliga teorin, enligt Vocativ, är en allmän skepsis mot hela avslöjandet. Exakt vem som ligger bakom eller vilken agenda man skulle ha vet man inte - men man är säker på att det hela är ett sätt att distrahera den ”fritänkande” massan.

4. Andra tror att läckan är autentisk men tror i stället att vi har en ”stor distraktion” att vänta. Som en motreaktion på avslöjandena kommer den ”globala eliten” iscensätta en massiv terroristattack mot en västerländsk storstad, spår man.

5. Till sist finns en skara - förstås - som tror att vi kort och gott står inför domedagen.

 

LÄS VIDARE: The Most Bonkers Panama Papers Conspiracy Theories [Vocativ] »

PS. Men varför var det så få prominenta amerikaner som avslöjades i läckan? Kanske är ”fritänkarna” på Reddit något på spåren? Nej, menar grävande journalisten Alice Brennan. Anledningen är mycket enklare än så: USA:s rikingar behöver inga offshore-bolag i utländska skatteparadis när man redan har stater som Nevada, Wyoming and Delaware, förklarar hon för sajten Digg.com som höll en öppen frågestund med några av journalisterna som jobbat med ”Panamadokumenten”. Digg listar de mest intressanta frågorna och svaren. [Digg] »

 

Källa: https://www.dagensps.se/artiklar/2016/04/07/69129138/index.xml

 

Ämne: PANAMA-LÄCKANS FEM MEST SKRUVADE TEORIER

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar