Notan för fallskärmar: 80 miljoner kronor

09.04.2016 19:44

Regeringen Reinfeldts ministrar och statssekreterare har tagit emot 80 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i avgångsvederlag.

Detta trots att flera av dem driver egna företag med mångmiljonomsättning.

Det visar en granskning från tidskriften Scoop.

 

Arbetslinjen var det bärande ordet för Alliansen under deras åtta år vid makten.

 

Men när tidskriften Scoop, som ges ut av Föreningen grävande journalister, granskar 109 av alliansregeringens tidigare ministrar och statssekreterare visar det sig att en stor majoritet har tagit emot bidrag från skattebetalarna.

Efter valförlusten 2014 har 93 av 109 utnyttjat rätten till avgångsvederlag, även kallat omställningsbidrag.

Det har kostat skattebetalarna 80 miljoner kronor, skriver Scoop.

Detta trots att flera av dem driver egna företag med miljonomsättningar.

 

Kryphålet: Inte ta ut lön

Huvudregeln är att en tidigare minister har rätt till avgångsvederlag motsvarande inkomsten som regeringsmedlem under ett år. Statssekreterare har rätt till ersättning i två år.

Om personen har en annan inkomst räknas den av från ersättningen – men det finns kryphål för den som har eget företag. Till exempel att låta bli att ta ut lön och låta intäkterna stanna kvar i bolaget.

Maud Olofsson och Lars Leijonborg tog båda ut avgångsvederlag samtidigt som deras företag, under delvis samma period, omsatte över en miljon kronor, skriver Scoop.

Men Lars Leijonborg slår tillbaka:

– I mitt fall stämmer inte uppgiften. Jag bestämde mig tidigt för att vara mycket noga med detta. Jag startade bolag, ja, men under året med avgångsvederlag hade jag mycket små intäkter. Och de jag hade anmälde jag, så att ersättningen sänktes, säger han till Aftonbladet.

Statssekreteraren Dan Ericsson (KD) tog emot 2 miljoner i avgångsvederlag mellan 2010 och 2012. Samtidigt hade hans lobbyföretag Opius AB en omsättning på 3 miljoner och ett överskott på 2,2 miljoner, enligt Scoop.

 

Reinfeldts och Bildts fallskärmar

Flera av bolagen – däribland Fredrik Reinfeldts och Carl Bildts – har ännu inte lämnat in någon årsredovisning, vilket innebär att det är svårt att veta hur stora intäkter deras företag har.

Av momsredovisningen att döma har dock Fredrik Reinfeldts bolag – som bland annat erbjuder föreläsningar – intäkter på flera miljoner.

– Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt, sa Fredrik Reinfeldt när frågan kom upp i höstas.

Scoops granskning visar att Carl Bildt, som driver konsultbolaget Bildt Global, tog emot en miljon kronor i avgångsvederlag efter att hans företag registrerades för F-skatt. Enligt Dagens Nyheter hade han inte tagit ut någon lön från sitt företag i september 2015.

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article22582363.ab

Ämne: Notan för fallskärmar: 80 miljoner kronor

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar