Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kräver att statsminister Stefan Löfven tillsätter en granskningskommission av regeringskansliets krishantering av turerna kring it-skandalen.
Han menar att även om det inletts en genomlysning, finns den inte dokumenterad för allmänhetens ögon och att det finns många obesvarade frågor.
– Om Stefan Löfven inte tillsätter en sådan granskning, kommer vi att göra det vid ett eventuellt regeringsskifte i höst, säger Gunnar Strömmer.
En intern och en extern utredning av Transportstyrelsen samt konstitutionsutskottets utfrågningar som pågår under våren räcker inte för att kartlägga vad som hände under den så kallade IT-skandalen. Det anser Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna.
Han menar att statsminister Stefan Löfven har lovat transparens kring it-skandalen och att det är dags att hålla det löftet.
I augusti startade regeringen enligt egen utsago en genomlysning av regeringskansliet informationshantering och kunde i december presentera följande resultat:
”En slutsats av genomlysningen är att det interna informationsutbytet, som i de flesta fall fungerar väl, i det här fallet borde ha fungerat bättre”, skrev regeringskansliet i ett mejl till DN.
Det finns inga dokument att ta del av gällande genomlysningen och regeringskansliet har meddelat att resultatet ”kommer att ge uttryck i regeringskansliets svar till konstitutionsutskottet”.
Läs mer: Regeringen mörkar granskningen av it-skandalen på Transportstyrelsen
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är starkt kritisk till upplägget.
– Min utgångspunkt är att statsministern har vilselett allmänheten. Man har lovat en viktig granskning som man inte har genomfört eller i varje fall inte dokumenterat, säger Strömmer.
Gunnar Strömmer och Moderaterna kräver nu att statsministern omgående tillsätter en ”bred granskning för att undvika att kriser som it-skandalen upprepas”.
– Om Stefan Löfven inte tillsätter en sådan granskning, kommer vi att göra det vid ett eventuellt regeringsskifte, säger Strömmer.
Han säger att senaste gången en liknande kommission tillsattes var i samband med tsunamikatastrofen 2005.
– Inte för att jämföra sakfrågorna men även i det fallet handlade det om informationsgångarna. Och den enskilt viktigaste rekommendationen var att tillsätta en centralplacerad krisfunktion på statsrådsberedningen, under statsministern, vilket alliansregeringen gjorde. Men Stefan Löfvens regering tog bort krishanteringskansliet från statsrådsberedningen, säger Gunnar Strömmer.
Han menar att en Transportstyrelsekommission exempelvis skulle kunna svara på frågan om det var ett problem att det inte fanns något krishanteringskansli under statsministern när it-skandalen rullades upp.
– Det finns en massa frågor som inte är belysta, säger Strömmer.
DN har sökt Stefan Löfven för en kommentar. Hans pressekreterare hälsar att statsministern inte har möjlighet att uttala sig under dagen på grund av tidsbrist.