Expert: Så undviker du att luras av bluffartiklar
Tänk till två gånger innan du delar, håll koll på fejksajter och bildgoogla. Snabbheten i sociala medier gör att fejkade nyheter och rykten kan spridas som en löpeld.
Med hjälp av sociala medier-experten Brit Stakston pekar SvD ut några enkla sätt att undvika att luras av felaktigt material.
https://www.svd.se/experten-sa-gor-du-for-att-inte-luras-av-falska-nyheter#sida-3
Få vill dela felaktiga rykten och nyheter till sina vänner i sociala medier. Ändå händer det regelbundet att historier som inte borde få spridning snabbt når många.
SvD har gått igenom några av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att undvika detta, med hjälp av tips från Internetstiftelsen och sociala medier-experten Brit Stakston.
Vem kan du lita på?
- Läs hela artikeln. Gå inte på rubriken och sprid inga slutsatser utan att ha läst hela artikeln.
- Grunden för all källkritik på internet: Vila några sekunder med avtryckarfingret. Tänk två gånger – dela med sunt förnuft. Googla på nyheten, så kan du veta hur det står till med sanningshalten. Har etablerade medier eller trovärdiga personer skrivit om det du läser om är sannolikheten för att det stämmer större.
- Vem ligger bakom sajten eller artikeln? Är det en anonym källa? Är det en myndighet? En trovärdig organisation? Ett företag som vill sälja något? En privatperson? Behärskar hen området? Litar du på personen och avsändaren?
- Kolla avsändaren om det handlar om ett inlägg på Facebook exempelvis. Hur beter sig användaren i sociala medier. Har avsändaren spridit rasism eller annat med en tydlig agenda tidigare?
- Varför är artikeln skapad? Är det för att informera eller presentera fakta? Eller för att övertyga dig om något och påverka en opinion? Eller sälja en produkt eller underhålla?
- Är artikeln eller inlägget bildsatt? Vad visar bilden egentligen? Är det verkligen det som den säger sig visa? Bildgoogla genom att högerklicka på bilden i Google Chrome och gör en ”bildsökning” eller klistra in bildens webbadress i Google Bild – så kan du hitta om bilden publicerats tidigare i ett annat sammanhang.
- Som överkurs kan du kontrollera att bilden inte är förändrad, via exempelvis www.izitru.com eller www.fotoforensics.com.
Verktyg avslöjar videobluffar
- Om det gäller en video så kan du använda Amnestys verktyg Youtube Data Viewer där man kan se om videon använts i något annat sammanhang och därmed kan vara falsk.
- Ha koll på de vanligaste fejksajterna, och undvik att läsa dem. Bland andra Metros ”Viralgranskaren” har satt ihop en bra lista att utgå ifrån.
- Många sajter har en sektion som heter ”Om oss” eller liknande där man kan se om det rör sig om en tydlig satirsida.
- Hur är tonläget? Ett högt tonläge kan tyda på att det är någon med starka åsikter som ligger bakom vilket kan vara bra att ha koll på.
Ämne: Expert: Så undviker du att luras av bluffartiklar
Inga kommentarer hittades.