Det höga asyltrycket gör att delar av asylbranschen kan kräva högre ersättningar än vad reglerna egentligen tillåter. Privatägda restaurangföretaget Fazer, som driver ett flertal försvarsrestauranger i landet, drar just nu in 572 kronor per asylsökande och dygn vid Trängslets asylboende. Totalt handlar det i dagsläget om 240 000 kronor per dygn. På årsbasis motsvarar det drygt 87 miljoner. Uppgifterna har DT fått av två olika uppgiftslämnare med insyn i saken.
Migrationsverkets enhetschef Maria Löfgren beklagar situationen.
– Klart vi också tycker att det är mycket pengar. Bakom detta ligger att det vid Trängslet redan fanns ett företag som hade avtalet för verksamhet i kök och restaurang. Därför blev det så här, säger enhetschefen Maria Löfgren.
I Trängslet driver Migrationsverket anläggningen i egen regi. Fazer har sedan tidigare ramavtal med Försvarsmakten för mathållningsverksamhet vid anläggningen. Utifrån det avtalet faktureras sedan Migrationsverket.
Trängslet är i dag länets största enskilda asylboende med drygt 420 gäster. Boendet har kapacitet att ta emot 550.
– Om vi inte hade gått in i detta så vet jag inte hur vi hade klarat av asylmottagandet i länet, säger Löfgren.
Normalt ska maten för asylsökande kosta avsevärt mycket mindre. Migrationsverkets egna regler säger att maten ska kosta maximalt 150 kronor per dygn och asylsökande. I fallet Trängslets asylboende ligger matpriset alltså 400 kronor högre än de egna reglerna.
– Klart att detta känns otillfredsställande. Vi begär i våra egna upphandlingar att andra ska hålla sig till de krav vi ställer. Då önskade vi naturligtvis att det var så även vid Trängslets boende, som vi själva driver, säger hon.
Läs mer: Efter en månad i Trängslet fick Mustafa praktikplats på Ica i Älvdalen
När asylboendet startade försökte Migrationsverket inledningsvis få till en uppgörelse om maten med ett lokalt restaurangföretag. Det gick inte eftersom Fazer satt på avtalet.
– Behovet av platser var - och är - stort. Då blev det så här. Vi är lite av "nödd och tvungna". Samtidigt är det så att vi fortlöpande försöker hitta andra lösningar för att få ned kostnaden. Vår ambition är naturligtvis att alltid hålla ned skattebetalarnas kostnader, säger Maria Löfgren - som är en av Migrationsverkets tre enhetschefer i länet.
Läs även: Asylboende i Trängslet önskar mer arabisk mat - då man saknar eget kök
Läs även: Matprotesterna fortsatte under fredagen i Trängslet