På onsdag nästa vecka ordnar Försvarsmakten de så kallade Markstridsdagarna i Boden i Norrbotten. Då samlas personal ur arméns och övriga Försvarsmaktens förband, skolor och staber, liksom representanter för regeringskansliet, samverkande myndigheter och andra aktörer som är viktiga för utvecklingen av armén och markstridsförmågan.
Inför Markstridsdagarna har Försvarsmakten sammanställt en broschyr som skickats ut till de inbjudna. Sveriges arméchef, generalmajor Anders Brännström, hälsar på en sida alla välkomna till dagarna i Boden.
Och han konstaterar:
"Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten."
"Ett extra påtagligt allvar"
Han fortsätter:
"Det är mot den bakgrunden som Markstridsdagarna 2016 ska ses. Det är ett extra påtagligt allvar i vår verksamhet nu jämfört med tidigare. Alla inom armén och alla som kan stödja oss behöver förenas i arbetet för en bättre krigsduglighet."
Anders Brännström konstaterar samtidigt att riksdagens beslut om Försvarsmaktens verksamhet under perioden 2016-2020 innebar att "kravet på förmåga till väpnad strid mot en kvalificerad motståndare blev tydligt".
Målsättningen är, enligt arméchefen, att skapa en "tröskeleffekt mot militära angrepp och ytterst försvara Sverige".
I dokumentet säger Anders Brännström också:
"Det som vi har kommit att kalla den strategiska timeouten, afghanistandoktrinen och insatsförsvaret är nu genom inriktningsbeslutet slutligt förpassat till historieböckerna."
Det är första gången på senare år som en ledande företrädare för Försvarsmakten säger att Sverige kan vara i krig inom några år.
Widman: Ryssland är hotet
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) stämmer in i arméchefens bedömning i Expressens tv-sändning.
– Min bedömning är att läget nu är så pass allvarligt att även Sverige, med mer än 200 år av fred, måste förbereda sig mentalt på att vi kan få väpnade konflikter i vårt närområde och konflikter som involverar oss, säger Allan Widman.
Widman går längre än Försvarsmakten och pekar ut Ryssland som det konkreta hotet - Dels efter omvärldsutvecklingen i Ukraina och Georgien, men även till följd ett försämrat ekonomiskt läge till följd av sanktioner mot landet i kombination med ett historiskt lågt oljepris.
– Det kommer förr eller senare en tidpunkt där Vladimir Putin blir pressad politiskt. Frågan är vad han gör i det läget - om han ber om ursäkt och backar från Krim eller om han vidtar andra åtgärder. Vi får nog förbereda oss på att han vidtar andra åtgärder som han har visat sig kapabel till tidigare, säger Allan Widman.
KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, som också sitter i försvarsutskottet, välkomnar uttalandena från arméchefen.
– Vi måste få en ändrad mentalitet i försvarsmakten och i politiken, och säga att Sverige kan bli angripet. Känner man sig hotade i Baltikum så är också vi hotade. Vi måste kunna agera i kris och krig, på riktigt.
Bydén: "Helt fantastisk personal"
Överbefälhavaren Micael Bydén, som utsågs av regeringen i september förra året, har i upprepade intervjuer slagit fast att det i dagsläget inte finns något militärt hot mot Sverige. Samtidigt säger han:
– Jag påstår att vi har en väl övad försvarsmakt. Vi är väl utrustade just nu, vi kommer att få tillskott som gör att den situationen blir ännu bättre och vi har en helt fantastisk personal med kompetens och erfarenhet från riktig skarp verksamhet, och där känner jag mig trygg.
Expressen söker nu ÖB för en kommentar.