Säkerhetssituationen i Sverige är nu så kritisk att den nationella polischefen, Dan Eliasson, har bett allmänheten om hjälp. Polisen kan inte lösa problemen på egen hand. I juni släppte den svenska polisen en ny rapport, " Utsatta områden 2017 ", ("Sårbara områden 2017", allmänt kända som "no-go zoner" eller laglösa områden). Det visar att de 55 no-go zonerna för ett år sedan nu är 61.
I september 2016 vägrade premierminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman att se varningarna: år 2015 löstes endast 14 procent av alla brott i Sverige, och år 2016 ansågs 80 procent av poliserna överge våldet. Båda ministrarna vägrade att kalla det en kris. Enligt Anders Ygeman:
"Vi är i ett mycket svårt läge, men krisen är något helt annorlunda ... Vi är i en mycket ansträngd position och det beror på att vi har gjort den största omorganisationen sedan 1960-talet, medan vi har dessa mycket svåra externa Faktorer med högsta flyktingmottagning sedan andra världskriget. Vi har gränskontroller för första gången på 20 år och ett ökat terroristhot ".
Ett år senare kallar den svenska polischefen situationen "akut".
År 2015 löstes endast 14% av alla brott i Sverige. År 2016 ansågs 80% av poliserna överväga att lämna våldet. Icke desto mindre vägrade statsminister Stefan Löfven (bilden ovan) att kalla den en kris. (Foto av Michael Campanella / Getty Images) |
Sverige liknar i allt högre grad en misslyckad stat: I de 61 "no-go-zonen" finns det 200 kriminella nätverk med uppskattade 5 000 brottslingar som är medlemmar. Tjugotre tre av dessa zoner är särskilt kritiska. Barn yngre än 10 år är involverade i allvarliga brott, inklusive vapen och droger, och är bokstavligen utbildade för att bli härdade brottslingar.
Problemet sträcker sig emellertid utöver organiserad brottslighet. I juni attackerades svensk polis i staden Trollhättan under ett upplopp i Kronogårdsförorten av cirka hundra maskerade invandrare, främst somalier. Upploppet fortsatte i två nätter.
Våldsamma upplopp är dock bara en del av Sveriges säkerhetsproblem. År 2010 var det enligt regeringen bara " 200" radikala islamister i Sverige. I juni berättade chefen för Säpo , Anders Thornberg, de svenska medierna att landet upplever en "historisk" utmaning att ta itu med tusentals "radikala islamister i Sverige". Jihadisterna och jihadisterna är huvudsakligen koncentrerade i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro, enligt Säpo. "Det här är den" nya normala "... Det är en historisk utmaning att extremistiska cirklar växer, säger Thornberg.
Den svenska etableringen har bara en skyldighet för den.
Thornberg sa att Säpo nu tar emot cirka 6000 underrättelsetips om månaden om terrorism och extremism jämfört med i genomsnitt 2000 per månad år 2012.
Några av orsakerna till ökningen beror på segregering i sveriges icke-zoner , enligt terroristeksperten Magnus Ranstorp från Försvarsuniversitetet:
"... det har varit lätt för extremister att rekrytera ostörda i dessa områden. ... förebyggande åtgärder har varit ganska tämma ... om du jämför Danmark och Sverige är Danmark på högskolanivå och Sverige på dagisnivå".
Fråga om hur ökningen av personer som stöttar extremistiska ideologier angavs om Sveriges arbete mot radikalism, sade inrikesministern Anders Ygeman till det svenska nyheterna TT:
"Jag tror att det står lite. Det här är en utveckling vi har sett i ett antal länder i Europa. Å andra sidan visar det sig att det var rätt att vidta de åtgärder vi har. Ett permanent centrum mot vålds extremism, som vi har Ökade budgeten för att arbeta mot våldsam extremism, att vi har ökat säkerhetspolisens budget i tre år. "
Det kan finnas ännu fler jihadister än Säpo tycker. År 2015, vid invandringskrisens höjd, när Sverige fick över 160 000 invandrare, försvann 14 000 av dem som fick veta att de skulle bli deporterade utan att spåra i Sverige. Så sent som i april 2017 letade Sverige fortfarande efter 10 000 av dem. Sverige har dock endast 200 gränspolispersonal till sitt förfogande för att leta efter dem. En "försvunnen invandrare" var Rakhmat Akilov , från Uzbekistan. Han körde en lastbil till ett varuhus i Stockholm och dödade fyra personer och sårade många andra. Han sa senare att han gjorde det för den islamiska staten (ISIS).
Samtidigt fortsätter Sverige att få återvändande ISIS-soldater från Syrien, en artighet som knappast förbättrar säkerhetssituationen. Sverige har hittills fått 150 återvändande ISIS-fighters. Det finns fortfarande 112 som förblir utomlands - anses vara de allra allra bästa - och Sverige förväntar sig att många av dem kommer tillbaka också. Förvånansvärt har den svenska regeringen givit flera av de ISIS-återvändande skyddade identiteterna för att förhindra att lokala svenskar ska ta reda på vem de är. Två svenska ISIS-soldater som återvände till Europa, Osama Krayem och Mohamed Belkaid , fortsatte med att begå terrorattackerna i Bryssel flygplats och tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel den 22 mars 2016. Trettiotvå människor dödades, 300 skadades.
Svenska nyhetsbutiker har rapporterat att de svenska städerna som får återvändande inte ens vet att de återvänder ISIS-krigare. En samordnare av arbetet mot våldsam islamistisk extremism i Stockholm, Christina Kiernan, säger att "... för närvarande finns det ingen kontroll över dem som återvänder från ISIS-kontrollerade områden i Mellanöstern".
Kiernan förklarar att det finns regler som hindrar överlämnande av information om att återvända jihadister från Säpo till de lokala kommunerna, så att de personer som har ansvaret i kommunerna, inklusive polisen, inte har information om vem och hur många som returnerade ISIS-krigare Det finns i deras område. Det är därför omöjligt att övervaka dem - och det här i en tid då Säpo uppskattar antalet våldsamma islamistiska extremister i Sverige i tusentals.
Även efter detta bekämpar den svenska staten i sanna orwellska stil de svenska medborgarna som påpekar de uppenbara problemen som invandrare orsakar. När polisens Peter Springare sade i februari att invandrare begick en oproportionerlig mängd brott i förorterna, undersöktes han för att uppmana "rashat".
För närvarande åtalas en 70-årig svensk pensionär för "hattal" , för att skriva på Facebook att invandrare "sätter eld på bilar och urinerar och defekerar på gatorna".
Med tusentals jihadister över hela Sverige, vad kan vara viktigare än att åtala en svensk pensionär skriva på Facebook?
Judith Bergman är en kolumnist, advokat och politisk analytiker.