Schweiz: Asylsökande som semestrar i sina hemländer utvisas med omedelbar verkan
Flyktingar som åker till sina hemländer riskerar att utvisas. Nya lagar i Schweiz ska förstärka integrationen och skapa utrymme för snabbare utvisningar.
Schweiz är ett land som aldrig varit en del av EU men som legat i framkant med restriktiv invandringspolitik. Under det senaste halvåret har nya lagstiftningar tagits fram för att bland annat begränsa ekonomisk invandring. Inte nog med att det kommer bli svårare att bli schweizisk medborgare så kommer de flyktingar som kommit till landet för att söka asyl kontrolleras hårdare. Enligt schweiziska medier vill den nuvarande regeringen underlätta utvisningar för de som inte sköter sig eller respekterar landets lagar.
Kartlägger otillåtna resor
De flyktingar som kommer från krigsdrabbade områden och som söker asyl i Schweiz får i regel ett utreseförbud, vilket innebär att de inte får åka hem till sina hemländer. Ibland kan reseförbudet gälla upp till 10 år och ännu längre än så. Men med dubbla medborgarskap har det blivit svårare att kontrollera vart flyktingarna tar vägen när de åker utomlands.
Resor har börjat kartläggas och nu kan till och med allmänheten ringa in till polisen om de misstänker otillåtna resor. Det största tillslaget gjordes under sommaren 2016. Samma år utvisades 63 flyktingar från fem olika länder, bland annat Vietnam, Turkiet, Tunisien och Eritrea.
Otillåtna resor är bara en av många komponenter som implementerats i enlighet med de nya lagarna. De som bryter mot den nya lagstiftningen kan alltså förlora sin flyktingstatus och blir deporterade från Schweiz. Ett sådant beslut skulle innebära att de som fått sina asylsökningar avslagna blir nekade inresa på schweiziskt territorium. Deportationer kan även bli aktuella om de som söker sig till landet inte godtar seder, kultur och nationella traditioner.
Läs även: 5 saker du inte bör göra i Schweiz (om du ansöker om ett schweiziskt medborgarskap)
Ämne: Schweiz: Asylsökande som semestrar i sina hemländer utvisas med omedelbar verkan
Inga kommentarer hittades.