Peter Rawet: 24 avgörande timmar för kronan
Peter Rawet
Under 24 timmar kommer centralbankerna i USA och EU ge besked om räntan som påverkar den svenska ekonomin. Men Sveriges riksbank kan bara titta på, skriver SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.
Det har kallats världens räntor och valutors viktigaste 24 timmar i år. Precis som i teveserien ”24” så kommer vi i realtid, under ett dygn, få besked av den Europeiska centralbanken om räntan, få höra den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen, och få nya amerikanska jobbsiffror.
Dessa 24 timmar kommer att bli avgörande för vad vår numera osjälvständiga Riksbank tvingas göra för att inte hamna på efterkälken, och riskera jobb och välfärd.
Tre avgörande händelser
”Bryt upp! Bryt upp! Den nya dagen gryr.
oändligt är vårt stora äventyr.”
Karin Boye
Den dag, det dygn, som gryr med början den tredje december för amerikaner och européer - inklusive - svenskars arbetsmarknader och plånböcker har ett färdigt manuskript - om nu verkligheten följer manus:
- Den tredje december så förväntas den Europeiska Centralbanken berätta att man kommer att "trycka" nya pengar och kanske sänka räntan under minusstrecket. Allt för att göra det billigare att satsa pengar som skapar nya jobb, för då kan prisökningar, inflationen, ta fart.
- Samma dag förhörs den amerikanska Centralbankschefen Janet Yellen i kongressen där hon förväntas ge signaler om att banken kommer att höja räntan för första gången på nio år på sitt möte senare i december. En indikation på att den amerikanska ekonomin är på väg åt rätt håll - till skillnad från den europeiska.
- Dagen efter så förväntas en ny jobbsiffra från USA bekräfta Janet Yellens ord genom att den leverera över 200 000 nya jobb.
Den svenska Riksbanken kan bara titta på
På direktionsvåningen på den svenska Riksbanken, på Brunkebergstorg, i centrala Stockholm sitter samtidigt sex stycken riksbankschefer i stora luftiga kontor med högar av papper med kurvor och tabeller över den svenska ekonomiska utvecklingen.
Dessa pappershögar kan gå direkt till återvinning! Det är bättre att de gör som ungarna - vara uppe i 24 timmar utan sömn - det som kallas att ”dygna”. Då får de reda på vad de ska göra med räntan. Ett räntebeslut som vi får reda på den 14 december.
Riksbanken har nämligen surrat fast rodret för räntebeslutet mot målet att den svenska kronan inte får bli för stark. Den Europeiska Centralbankens planer gör att eurons värde sjunker.
Dyrare krona hotar jobben
Ett fallande värde av euron samtidigt som kronan inte också sjunker gör att prisökningarna, inflationen, inte kan ta fart i Sverige eftersom det vi köper från utlandet blir billigare. Samtidigt hotar en dyrare krona svenska jobb när de prylar och tjänster vi ska sälja till utlandet blir dyrare på grund av en starkare krona.
Enligt manus kommer alltså Riksbanken på något sätt "skapa" mer pengar för att sänka kronans värde, tex ännu mera minusränta eller köp av lån, obligationer. Banken kan också påkomma att pröva att agera på valutamarknaden genom att sälja "nytryckta" kronor. En metod som tidigare uppvisat mycket kortsiktiga framgångar.
Inget alternativ
Men vad ska Riksbanken göra? Visserligen växer den svenska ekonomin hyggligt - utan ännu billigare pengar, ränta, men inflationen når med nöd och näppe över nollstrecket. Prisökningarna på företagens marknad de så kallade producent- och importpriserna fortsätter också att sjunka.
Naturligtvis spelar det fortsatta raset för oljepriset in, men det räcker inte som förklaring. Den globala ekonomin växer inte som förut och det påverkar naturligtvis det exportberoende Sverige.
Manuset kan ”spricka” med verkligheten
Vad kan då förändra detta färdiga manus för räntans ”24” med sänkta räntor i Europa och stigande i USA? Stora globala händelser som krig och terror kan naturligtvis påverka besluten. Den Europeiska Centralbankens direktion har vid sidan om chefen Mario Draghi, uppvisat andra åsikter om banken ska göra. Flera ledamöter i den Europeiska Centralbanken vill istället avvakta.
Den amerikanska arbetsmarknaden kan haka upp sig om inte lusten till julinköpen finns där hos ett folk som på bara något år lämnat en plats nära ruinens brant.
Men en sak är i alla fall säker - den svenska ränteutvecklingen styrs inte längre från Riksbankens svarta stenhus på Brunkebergstorg i Stockholm. Besked om den svenska räntan ges i den internationella ränteserien ”24”.
Ämne: Peter Rawet: 24 avgörande timmar för kronan
Inga kommentarer hittades.