Ökade kostnader för Försäkringskassan efter asylinvandringen
Försäkringskassan räknar med att utgifterna för till exempel barnbidrag och föräldrapenning kommer att öka på grund av den senaste tidens kraftiga asylinvandring - som gör att fler får ta del av bidragssystemen.
Försäkringskassan ser att utgifterna kommer öka framöver eftersom befolkningen växer på grund av den senaste tidens asylinvandring.
– Vi tror att utgifterna kommer öka mest inom föräldraförsäkringen och barnbidragen, men också för bostadsbidraget, säger Laura Hartman som är analyschef på Försäkringskassan.
Osäkra prognoser
Hon är noga med att påpeka att prognoser fram till 2020 är osäkra och att Försäkringskassan inte ännu kan räkna på bostadsbidragen eftersom statistiska centralbyrån inte uppdaterat sina modeller efter deras nya siffror för hur mycket befolkningen växt.
– Vi har inte hunnit räkna på bostadsbidragen ännu, säger Laura Hartman.
Så ni räknar med en ökning trots att ni inte visar det i prognosen?
– Ja vår bedömning är att det kommer bli en ökning, men vi har inte kunnat räkna på det ännu, konstaterar analyschefen Laura Hartman.
Utgifter ökar
I Försäkringskassans prognos väntas utgifterna för barnbidragen öka med 1,3 miljarder fram till 2020, enbart på grund av befolkningsökningen. Föräldrapenningen och vab, alltså tillfällig föräldrapenning, väntas också öka med 1,3 miljarder. Även utgifterna för sjukpenning, vårdbidrag och handikappersättning väntas tillsammans öka med ca 900 miljoner.
Det kan verka lite, sett till att Försäkringskassans väntas omsätta hela 238 miljarder kronor år 2020. Men Försäkringskassan väljer att räkna försiktigt. Många prognosmakare har svårt att sia om hur asylinvandringen kommer påverka framöver – men att den kommer att göra det är de flesta överens om.
– Vi måste ju göra en rad antaganden som är väldigt osäkra och det enda vi kan säga nu är att utgifterna på socialförsäkringsområdet kommer att öka på grund av befolkningsökningen, säger Laura Hartman.
Begränsa ”välfärdstjänster”
I går föreslog Moderaterna att asylsökande som får temporära uppehållstillstånd inte ska få ta del av alla ”välfärdstjänster” som man väljer att kalla dem, ett sådant system skulle minska utgifterna menar man i dag.
– Det är klart att om man får ett sådant system, där man då måste kvala in så kommer ju statens kostnader att i alla fall dämpas mot de här prognoserna vi har sett nu.
Hur ser du på Försäkringskassans prognos som kom idag?
– Det är allvarligt, det handlar om ökningar nu på många miljarder för både socialförsäkringen och migrationen och det är ju pengar som måste tas någonstans i från, säger Johan Forssell (M) som är vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet.
S ser möjligheter
Men regeringen vill lugna, prognosen är på lång sikt och därför osäker och de ökade utgifterna handlar ju om att befolkningen blivit större, inget annat.
– Det vi ser nu är att fler barnfamiljer flyttar till Sverige och det är ju i sig något det ligger väldigt stora möjligheter i, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Men är det rätt att alla som kommer hit och får slå sig ner har också får ta del av hela välfärdssystemet?
– Vi har länge i Sverige varit överens om att barn som växer upp i Sverige ska kunna känna trygghet och ha det bra ekonomiskt. Jag tror sällan att det är en lösning att göra människor fattigare, eller att barn som växer upp i ett land ska ha olika villkor, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Ämne: Ökade kostnader för Försäkringskassan efter asylinvandringen
Inga kommentarer hittades.