Upphandlingen om det flyktingboende på ett lyxfartyg som allehanda.se tidigare skrivit om är klar och enligt Willis Åberg på Migrationsverket kommer kontrakt att skrivas inom kort. Under förutsättning att de kan ordna en hamnplats.
Läs mer: Flyktingfartyg med 1.700 platser kan förläggas i Härnösands hamn – "Inte en lämplig placering"
Migrationsverket tänker teckna avtal med två leverantörer om asylboenden. Den ena leverantören erbjuder en bostadsplattform, den andra ett passagerarfartyg.
Migrationsverket har genomfört en riktad direktupphandling för asylboende på vatten. Det innebär att myndigheten väljer ut ett antal tänkbara leverantörer och erbjuder dem att skicka in anbud. Ett krav är att leverantören kan erbjuda 500 eller fler platser per boendeenhet.
Leverantörer som skickar in anbud ska kunna visa Migrationsverket all den nödvändiga dokumentation som krävs för att bedriva fartygstrafik, innan verket kan gå vidare i avtalsprocessen.
Susanne Sjöstedt: "Förslaget borde ha stoppats redan på idéstadiet"
Två leverantörer har gjort detta: US Shipmanager, LCC som ligger bakom kryssningsfartyget som sökt bygglov för att ligga i Härnösands hamn och Tore Ulff Chartering AB (bostadsplattformen) som planerar ett boende på en annan plats än i Härnösand.
– Dessa två leverantörer kan vi gå vidare med i avtalsprocessen. Leverantörerna ska nu ordna hamnplats och de tillstånd som krävs för att driva ett boende för asylsökande, säger Willis Åberg som ansvarar för boendefrågor på Migrationsverket.
Avtalet stipulerar att om bolaget inte får klart med hamnplats och nödvändiga tillstånd inom två månader kommer avtalet att upphöra.
Läs mer: Planerna på asylfartyg går vidare – så vill Härnösandspolitikerna stoppa etableringen
Innan avtalet börjar gälla ska fartyget och bostadsplattformen också besiktigas. Fartyget har nyligen genomgått en besiktning. Besiktningen tar bland annat upp säkerhetsfrågor som är specifika för boende på vatten, till exempel staket så att ingen av misstag kan ramla i vattnet.
Avtalet berättigar leverantören av fartyget till en ersättning om 452,71 kronor per person och dygn upp till 1 790 boende.
Härnösands kommun arbetar nu för att stoppa verksamheten genom att inte införa bygglov. Kommunen räknar med att detta ska fungera. Om företaget även har sökt bygglov i andra kommuner än Härnösand är för närvarande okänt.
Kommunen har tidigare uttalat att man inte vill ha hit fartyget. Men oppositionsrådet Anders Gäfvert (M) vill nu efter att tänkt mer över situationen gå ännu gå längre.
– Jag anser att kommunen ska skriva till Migrationsverket och regeringen och förklara varför vi inte vill ha hit fartygen. Det bör vara en skarp skrivelse. Det räcker inte med det uttalande som vi gjorde till allehanda.se och Tidningen Ångermanland under tisdagen, säger Anders Gäfvert.