Klyftorna ökar mest i Sverige
Ekonomiprofessor: Skattesystemet utjämnar mindre effektivt än tidigare
Inkomstklyftorna ökar snabbast i Sverige jämfört med alla OECD-länder.
– Skattesystemet utjämnar mindre effektivt än vad det gjorde tidigare, säger ekonomiprofessor Markus Jäntti.
Sverige har varit ett föregångsland när det gäller välfärd, menar Michael Förster, en av forskarna bakom organisationen OECD:s granskning av klyftorna i västvärlden.
– För 25 år sedan låg Sverige på topp bland OECD-länderna, nu ligger vi på plats 10 över länder med minst klyftor, säger Förster.
Han pluggade i Österrike när Sverige låg på topp.
Kommer att märkas
– På 1980-talet var Sverige alltid modellen för den moderna välfärdsstaten, som kombinerade en flexibel marknadsekonomi med hög jämlikhet. I Österrike letade man efter sätt att följa den modellen, säger han.
Även om förändringen är liten från ett år till ett annat så kommer skillnaden att märkas över tid.
– Om ökningen stannar av nu kanske den går att hantera. Lämplig arbetsmarknads- och socialpolitik kan tygla ökningen av ojämlikhet, säger Michael Förster.
Har stagnerat
Mellan 2011 och 2012 steg inkomsterna med 4 procent för den tiondel som tjänar minst, enligt Markus Jäntti, professor i ekonomi vid Stockholms universitet.
– Deras reella inkomster steg för första gången på väldigt länge. Men det föregås av en lång period av stagnation, säger han.
Medelklassens inkomster har däremot ökat med 15 procent och överklassens med 20 procent sedan 2006.
Tillväxten har varit sex gånger högre hos de tio procent som tjänar mest jämfört med de tio procent som tjänar minst, sett över de senaste 25 åren.
– I slutänden är frågorna politiska till sin karaktär. Det finns en viss tendens att man bortförklarar genom att skylla på kapitalmarknad och andra frågor. Det är sant att det genererar en viss ojämlikhet. Men skattesystemet utjämnar mindre effektivt än vad det gjorde tidigare, säger Markus Jäntti.
”Olika världar”
Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, säger:
– Om klyftorna fortsätter att öka finns risken att vi i framtiden lever i olika världar, trots att vi bor i samma land.
Men han tror att det är långt dit.
– Att ökningen sker snabbare i Sverige beror till stor del på konvergensen mellan länderna (att de närmar sig varandra reds.anm.) och att vi börjar på en lägre nivå.