ICAs leverantör gör affär av pengatvätt och korruption

16.03.2014 22:14

Utredaren: Vi har beslagtagit 92 miljoner euro som de inte kan förklara var de kommer ifrån

På omkring tjugo år förvandlades ICA:s handelspartner till ett miljardimperium – enligt polisen med hjälp av pengar från vapenhandel, prostitution och narkotika.

I mars 2012 greps koncernens vd Fedele Ragosta och hans bröder i en stor härva med kopplingar till Camorran.

– De misstänks för att ha tvättat stora summor pengar åt klanen Fabbrocino, säger utredaren Pasquale Pilerci till Aftonbladet

Koncernen Gruppo Ragosta var från början ett litet skrotföretag som drevs av Giuseppe Ragosta samt hans tre söner Fedele, Giovanni och Francesco.

I september 1993 blev den då 52-årige Giuseppe skjuten till döds i staden Pomigliano d’Arco, nordöst om Neapel. Giuseppe hade tidigare dömts för inblandning i ett mord och suttit i fängelse för det.

Sönerna tog över

– Han bytte klan när han kom ut och blev sannolikt mördad på grund av det, säger Pasquale Pilerci, överstelöjtnant på den italienska ekobrottsmyndigheten Guardia di Finanza och en av utredarna i härvan.

Sönerna tog över rörelsen efter pappans våldsamma död. Sonen Fedele Ragosta blev den mest drivande personen i företaget och skrotfirman expanderade sin verksamhet.

Pengarna strömmar in

Runt sekelskiftet köpte de upp flera konkursmässiga företag i skrot- och stålbranschen. Men trots expansionen och investeringarna tjänade man inga stora pengar. De totala inkomsterna hamnade på ungefär en halv miljon euro.

2001 köper bröderna Ragosta ett stålverk som gått i konkurs i staden Casoria utanför Neapel.

– Efter köpet av industrikomplexet i Casoria började pengar forsa in i bolaget, pengar som dittills varit gömda i utlandet, säger Pasquale Pilerci.

Via holdingbolaget Immobilfin Holding SA, med adress i Lugano i Schweiz, sätts mellan april 2001 och april 2003 över tio miljoner euro, omkring 100 miljoner svenska kronor, in i firman.

De italienska myndigheterna kan inte förklara var pengarna ursprungligen kommer från.

– De spåras så småningom till bankkonton i Luxemburg, Schweiz och Belgien. Vi misstänker att det är svarta pengar från Fabbrocinoklanens kriminella verksamheter. Pengar som Gruppo Ragosta har tvättat, genom att köpa upp företag, säger Pasquale Pilerci.

Tillslaget sker 2012

Gruppo Ragosta, som i början av 2000-talet fortfarande lyckas undvika polisen och Guardia di Finanza, börjar utöka affärsverksamheten ytterligare. Man ger sig in på fastighetsmarknaden, i hotellnäringen och i livsmedelsindustrin.

Under slutet av 2000-talet köper man matföretagen Antica Pasteria, Saporitalia, Lazzaroni och Biorigin.

När Lazzaroni, som tillverkar pasta till ICA, köps upp har åklagarmyndigheten redan inlett sin förundersökning mot bolaget.

I mars 2012 slår polisen till med full kraft mot Fedele Ragosta, hans bröder och ett flertal andra personer, bland annat domare, skattejurister och en professor i skatterätt, i en stor samordnad razzia.

Camorrabossen Mario Fabbrocinos närmaste man Franco Ambrosio var en av dem som delgavs misstanke om pengatvätts- och korruptionshärvan kring Gruppo Ragosta.

Åklagarna och utredarna misstänker att koncernen redan från början har förlitat sig på svarta pengar och korruption i samarbete med Fabbrocinoklanen. Som bevis har man bandade samtal från en omfattande telefonavlyssning samt vittnesmål från ”kollaboratörer”:

– Personer med kopplingar till Camorran som sitter i fängelse, dömda för grova brott, säger Pasquale Pilerci.

Idag har imperiet 477 fastigheter och driver fyra femstjärniga lyxhotell.

Guardia di Finanza uppskattar bolagets samlade värde till omkring en miljard euro.

– Vi har sammanlagt beslagtagit 92 miljoner euro från olika bankkonton som de inte kan förklara var de kommer från. Vidare har de andelar i olika företag värda över 44 miljoner euro. Vi har även beslagtagit 146 bilar, säger Pasquale Pilerci.

”Lite problem med rättvisan”

Fedele Ragosta står just nu åtalad tillsammans med sina bröder och flera andra personer i den stora härvan. De huvudsakliga misstankarna rör pengatvätt, korruption och samröre med Camorran, vilket är ett brott enligt italiensk lag.

– Det är åtskilliga åtalspunkter och väldigt många misstänkta i målet. Det kommer att ta lång tid innan hela processen är färdig, säger överstelöjtnant Pasquale Pilerci.

När Aftonbladet är på plats på Gruppo Ragostas högkvarter, stålverket i Casoria utanför Neapel där polisen misstänker att brottsligheten påbörjades 2001, vill man inte kommentera utredningen och den pågående rättsprocessen mot koncernens vd Fedele Ragosta

– Han har lite problem med rättvisan. Det handlar om några skattefrågor, säger informatören Valerio Desiderio till Aftonbladet.

Han uppmanar Aftonbladet att mejla eventuella frågor – men han har ännu inte återkommit med några svar
.

Oskar Forsberg
Aftonbladet, 16.3.2014