Det var GT som under hösten kunde avslöja de vänskapliga mejlkonversationerna, ofta med alkoholtema, mellan topptjänstemannen på Fastighetskontoret och säljaren för storleverantören.
Samtidigt som de båda var inblandade i kommunens mångmiljoninköp från leverantören gick de ut och söp tillsammans - och umgicks även på annat vis privat.
"Öl blir basen för kvällen", förklarade säljaren i sin inbjudan till tjänstemannen om att de skulle ha julfest tillsammans.
I andra mejl diskuterades vip-arrangemang med fotboll liksom en "traditionsenlig sommaravslutning" på Hard Rock Café, med öl, shuffleboard och middag.
LÄS MER: Tjänstemannens fyllemejl med storleverantören
Ingick i expertgrupp
"I vanlig ordning ... dyngrak 18 .... jag lägger av vid lunch!", svarade den kommunale tjänstemannen på inbjudan till leverantörens sommaravslutning, medan fotbollsarrangemanget aldrig ska ha blivit av.
– Jag inser att det inte ser bra ut när det dyker upp nu, sa tjänstemannen då GT konfronterade honom om mejlen.
Avslöjandet kom mitt uppe i skandalerna kring en annan förvaltning i Göteborg, Intraservice. Där var samma storleverantör för kommunen inblandad - och samma säljare har senare ansetts ha olämpliga kontakter med en hög tjänsteman också i den förvaltningen.
Expert i upphandlingar för 800 miljoner
Nu kommer en extern granskning från revisionsbyrån KPMG fram till att tjänstemannen på Fastighetskontoret gjort sig skyldig till så kallat delikatessjäv och samtidigt brutit mot kommunens regelverk vid upprepade tillfällen. Och att han "umgås regelbundet med ledande företrädare för en av stadens ramavtalsleverantörer".
Delikatessjäv innebär att det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för en tjänstemans opartiskhet.
KPMG drar slutsatsen att tjänstemannen borde ha avstått från att blanda sig i inköp och upphandlingar från leverantören. Bland annat borde han inte ha varit med som expert vid två stora upphandlingar som samme leverantör senare kom att vinna.
Och det rör sig inte om vilka upphandlingar som helst utan om två storordrar med Göteborgs stad värda 400 miljoner kronor styck.
Deltagarna i den så kallade avtalsgruppen hade till uppgift att arbeta fram upphandlingsdokument, kravspecifikationer och liknande tillsammans. Dessutom ska gruppen delta i uppföljningar under hela avtalstiden.
LÄS MER: Tjänsteman stängs av - "så oerhört oproffsigt"
Anklagas för delikatessjäv
"En anställd inom offentlig sektor bör avstå i hanteringen av ärenden då risk föreligger att trovärdigheten skadas", skriver KPMG i sin rapport.
– Vi behöver fortsätta arbetet med att sprida vad man bör göra, hur man kan uttrycka sig, särskilt när det gäller personer i beslutsfattande ställning, chefer. Delikatessjäv eller inte. Bara risk för delikatessjäv är något vi ska undvika i det offentliga, säger fastighetsdirektören Martin Öbo.
Revisionsfirman kommer fram till att den här tjänstemannen skulle ha avstått från att ha medverkat vid inköp och upphandlingar. Hur kommer det sig att man inte förstår det själv, att man ska avstå då man har den relationen?
– Det är inte bra. Det kan jag bara konstatera. Det borde man reagera på.
Får skriftlig varning
Han menar att den externa granskningen bekräftar Fastighetskontorets egen bild av det inträffade och lyfter fram att granskningen inte heller kunnat visa att tjänstemannen tjänat något själv.
Inte heller menar Martin Öbo att det finns något i Fastighetskontorets eller granskningen som tyder på att skattebetalarna fått något annat än de betalat för.
Tjänstemannen fråntogs kontakterna med leverantören efter att relationerna uppdagades och har även tilldelats en skriftlig varning.
Den varnade topptjänstemannen själv har avböjt att kommentera den skriftliga varningen, men ger en kort skriftlig kommentar om revisionsbyrån KPMG:s slutsatser:
"Jag har medverkat i en referensgrupp tillsammans med andra förvaltningar i staden för att uttrycka verksamhetens behov av tjänster."
I den externa granskningens slutsatser slår KPMG fast att det förekommit jäv, så kallat delikatessjäv:
"KPMG finner att omfattning av sammankomster i form av After Work och resor där den anställde åker tillsammans med leverantör ger upphov till en situation där delikatessjäv uppstår vid den anställdes medverkan vid upphandlingar eller beslut som rör denna leverantör. De anställda skall även umgås privat."