Forskare: Facebooks experiment läskigt – men intressant

09.09.2017 15:01

Nyheten att Facebook manipulerat nyhetsflödet för över en halv miljon användare för att undersöka hur känslor kan spridas via internet har mött irritation. ”Intressant” – men också ”läskigt”, tycker Stefan Larsson som är forskare vid internetinstitutet vid Lunds universitet.

– De har ett ansvar och det handlar om tillit från oss 1,3 miljarder användare.

 

https://www.svd.se/forskare-facebooks-experiment-laskigt--men-intressant

 

På Twitter var känslorna upprörda efter avslöjandet att Facebook experimenterat med folks nyhetsflöden. ”Olustigt” och ”skrämmande” lydde några av omdömena om den sociala mediejättens tilltag.

Stefan Larsson är forskare vid internetinstitutet vid Lunds universitet och han tycker att undersökningen är intressant men att metoden kan ifrågasättas.

– Det är lite som att en stat skulle testa lite olika lagar i olika delar av ett land, de drar i reglaget. Jag har inte stött på den här typen av storlek på saker de gjort tidigare, säger han till SvD.

**Undersökningen omfattade **över 600 000 Facebookanvändare. Under en veckas tid fick vissa användare se färre inlägg med positiva ord, andra med färre negativa ord.

Resultatet visade att folk påverkades känslomässigt av det de läste i sitt nyhetsflöde. De som utsattes för färre negativa inlägg under veckan var mer benägna att använda positiva ord i sina Facebookinlägg, och vice versa.

– Det betyder också att man kan styra folks känslomässiga reaktioner. Det är intressant, den som sätter gränserna och policyn kan också påverka den här stora delen av jordens befolkning, nämligen den del som använder Facebook. Det är inte bara så att de observerar oss, de styr, säger Stefan Larsson.

Vare sig Facebooks användare gått med på den här typen av undersökningar genom att acceptera företagets användarvillkor eller ej så tycker Stefan Larsson att man bör kunna ha en diskussion om frågan.

– I vissa åldergrupper måste man nästan vara med i Facebook, det blir som en infrastruktur. Det blir så himla viktigt att vara med att man inte kan strunta i det, säger han.

Undersökningen lyfter också frågan vad mer Facebook kan påverka.

– Kan de manipulera oss att bli mer köpglada till exempel, det finns en rad frågor man skulle vilja få svar på.

Och även Facebook har ett ansvar för den påverkan de har på sina användare, menar han.

– En majoritet av svenskarna använder Facebook och om man kan påverka människor genom algoritmen i Facebook då har företaget också ett ansvar. Då räcker det inte att säga att man skrivit under ett användaravtal, säger Stefan Larsson.

Ämne: Forskare: Facebooks experiment läskigt – men intressant

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar