Få förstår vad folk kan göra utan att straffas

30.04.2016 16:09

Publicerad 


 

Polisen gör ofta bra insatser med att gripa och lagföra personer. Men många av dessa sitter och hånler när vi griper dem.

 

De vet att de inte kommer få något högre straff, om de ens döms, skriver polisen Peter "Peppe" Larsson.

 

"Jag blev så glad att ni grep honom. Nu kommer han väl få sitta i fängelse under en längre period? Jag var verkligen livrädd och känner mig fortfarande rädd för att träffa på honom". Dessa ord kommer från en målsägare jag träffade några veckor efter att hon blivit utsatt för brott.

Ska jag vara uppriktig och ärlig eller ska jag snällt spela med för att inte göra henne mer orolig? Tankarna rör sig i huvudet.  

Jag vet ju att brotten hon blivit utsatt för och det stora antalet andra brott som den aktuella gärningsmannen gjort sig skyldig till inte kommer rendera i speciellt många dagar bakom lås och bom.

Jag väljer att vara ärlig: "Nej tyvärr, vi lever i Sverige och här är upprättelsen för brottsoffret, eller att förhindra nya brott, av sekundär betydelse".

Varje dag möter jag brottsoffer i min yrkesroll som polis. Människor som blivit utsatta för brott och som i vissa fall kommer att få leva med oro, ångest och sömnsvårigheter under lång tid framöver. Vissa blir aldrig mer sig lika. Dessa berör och lämnar avtryck på mig, dagligen.

 

LÄS MER: Därför står jag inte längre ut som polis

 

I Sverige har vi relativt bra straffskalor. Problemet som jag upplever är att påföljden nästan alltid hamnar i det nedre skiktet. Alltid med stort fokus på gärningsman, inte offer.

För att underlätta rättsprocessen har vi något som kallas förundersökningsbegränsning, åtalsunderlåtelse och straffrabatt. Det innebär att delar av förundersökningen inte tas med, att vissa brott konsumeras av varandra och ju fler brott du begår, desto mer "rabatt" på påföljden får du. Till exempel två män döms för 40 respektive 30 bostadsinbrott. Brottet klassas som grov stöld med lägst sex månader och högst sex år i fängelse. Den som dömdes för 40 inbrott fick fyra års fängelse, 30 till tre och ett halvt år.

Sköter man sig dessutom under tiden i fängelset blir man villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

I Sverige finns det en liten klick yrkeskriminella, eller livsstilskriminella som de kallas, som begår brott för att försörja sig. De lever helt enkelt på kriminalitet. Dessa kan lite förenklat delas in i två kategorier: Den ena gruppen, oftast män i åldern 15-40 år som begår och står för den riktigt grova kriminaliteten. Här pratar vi vapenbrott, rån, narkotikaförsäljning och "smash and grab"-stölder. Sedan har vi den andra gruppen.

 

LÄS MER: Ingen konkurrens om man vill bli polis längre

 

De som begår mängdbrott som stölder, bostads- och bilinbrott, skadegörelse och ofredanden. Majoriteten av dessa är också män, dock inte uteslutande. Ofta är det missbrukare som begår brotten för att kunna finansiera sitt missbruk (även om det givetvis finns de som enbart gör brott för att tjäna pengar). Inte sällan kan vi se hur till exempel bostadsinbrotten går ner när vi griper vissa konstellationer, för att sedan öka igen när de kommer ut ur fängelset.

 

Många av dessa individer sitter och hånler när vi griper dem, de vet att de snart är ute igen. De vet att de inte kommer få något högre straff, om de ens döms.

 

Med bakgrunden att fem procent av de kriminella begår 50 procent av brotten, som det sägs: Tänk om vi utnyttjade straffskalorna lite bättre?

Och till de som hävdar att långa fängelsestraff inte minskar brottsligheten: Må så vara. För mig handlar längre fängelsestraff om en markering från samhällets sida, en upprättelse för brottsoffren men framför allt att dessa individer under sin tid i fängelse inte kan skörda nya brottsoffer, för det är på dem fokuset ska vara!

Svensk polis gör i många fall väldigt bra insatser, försöker gripa, lagföra och öka tryggheten i samhället. Som ni ser jobbar vi i uppförsbacke. Det skapar en frustration att vårt arbete inte alltid ger er en bättre och tryggare vardag.

 

Peter "Peppe" Larsson

Ingripandepolis

https://www.expressen.se/debatt/fa-forstar-vad-folk-kan-gora-utan-att-straffas/

Ämne: Få förstår vad folk kan göra utan att straffas

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar