Direktivet: Rapportera inte signalement

12.01.2016 23:36

Publicerad 


 

Polisen i Stockholm har interna direktiv om att inte rapportera signalement, uppger Svenska Dagbladet.

Anledningen är att man inte vill uppfattas som rasistiska.

– Vi vill inte, om det inte är nödvändigt, gå ut och beskriva hur människor ser ut och var de kommer ifrån, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

 

Samtidigt kommer uppgifter från Dagens Nyheter om att Stockholms stad ska ha känt till det stora antalet övergrepp på "We are Stockholm"-festivalen under flera års tid.

Efter debatten om polisens agerande vid "We are Stockholm" och polisens mörkning av sexövergreppen kan SvD nu berätta om ett internt brev som ska ha gått ut till polisen där de uppmanas att inte gå ut med signalement.

I brevet betonar presschefen i Stockholm att polisen kan uppfattas som rasistisk och att den därför inte ska rapportera signalement till allmänheten.

– Det har förekommit kritik mot polisen för att vi slentrianmässigt i våra notiser beskriver människors utseende och härkomst. Som motiv för detta har det hävdats att vi behöver få in information om brottslighet. När vi har tittat närmare på detta kan man inte bevisa att den informationen har någon betydelse vid mängdbrott, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

 

"Återhållsamma om etnicitet"

Sammanvägningen har fått polisen från att nu avstå från signalement när det kommer till mindre brott.

– Om det är så att vi vill ha in uppgifter från allmänheten ska vi vara tydliga med att det är därför som vi skriver signalement, det kan hända vid grov brottslighet, i övrigt ska vi vara återhållsamma om etnicitet, säger Varg Gyllander.

Men kan det inte finnas fördelar med att gå ut med signalement?

– Jo det kan finnas många fördelar, men vi gjorde en avvägning.

Brevet skickades ut i september förra året. Enligt Varg Gyllander har man inte analyserat vilken effekt de nya riktlinjerna har gett. Det ska enligt honom inte ha någonting att göra med det stora antalet övergrepp som rapporterades under "We are Stockholm"-festivalen.

I samband med det stora antalet sexuella övergrepp som rapporterades in i samband med festivalen har mycket kritik riktats mot polisens mörkning av händelsen.

Festivalledningen kände till övergreppen

Under tisdagen kom även rapporter från Dagens Nyheter om att Stockholms stad har känt till händelsen i flera år. Tidningen har tagit del av mejl som skickats till kommunen och vittnar om hur främlingar tafsat på unga kvinnor.

Enligt DN är det tydligt att man från Stockholms stads sida har varit mycket medvetna om det ökande antalet sexbrott. Det framgår av ett dokument från festivalens värdegrundsplan.

Festivalledningen ska ha haft möten om det stora antalet sexuella trakasserier och skriver i säkerhetsinstruktioner till festivalpersonalen:

"Var uppmärksamma på sexuella trakasserier. Vi måste äga parken men också tänka på att inte överreagera så att det slår tillbaka på festivalen."'

Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholms stad, säger till DN att man inte försökt tysta ner händelserna.

– Vi börjar ju inte med att måla fan på väggen när vi inte är riktigt säkra på att det här kommer att upprepas, det är den enda förklaringen vi har. Men nu med resultatet i hand skulle jag ha gjort annorlunda, absolut, säger Roger Ticoalu.

 

Ämne: Direktivet: Rapportera inte signalement

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar