Det kokar ute i Alliansens lokalavdelningar. Decemberöverenskommelsen, som avskaffade kravet på majoritet för att få igenom sin budget i riksdagen och i praktiken gav all makt de små extremistpartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet, verkar bli droppen som får bägaren att rinna över.

Kutymen hos de borgerliga de senaste åtta åren har varit att man inte kritiserar vare sig partiledning eller allianssamarbetet, vilket inte varit så konstigt då man en borgerlig regering för första gången lyckades bli omvalda 2010. Det har helt enkelt inte varit läge att kritisera allt för mycket, istället har man kunnat sola sig i framgångarna och skörda maktens frukter.

 

En borgerlighet i kris

Men nu ser läget annorlunda ut. Alliansen förlorade valet, och istället för att samarbeta med Sverigedemokraterna i de frågor där man faktiskt är överens, valde Alliansens partiledare att ingå ett avtal med vänsterregeringen som gav dem oinskränkt makt trots att långt ifrån en majoritet av svenskarna stödjer dem. Ett beslut som inte var förankrad i lokalföreningarna, som partiernas medlemmar inte hade fått rösta om och som många av partiernas gräsrötter nu faktiskt börjar förstå konsekvenserna av.

– Vänsterpartiet har i praktiken fått ett slags vågmästarroll över statsbudgeten. Det känns obehagligt för mig som borgerlig politiker, säger Martin Hallander, vice ordförande i Kristdemokraterna Malmö till Sydsvenskan.

Kritiken mot Decemberöverenskommelsen har varit som mest högljudd i Skåne, vilket inte lär vara någon slump. Dels är det Sverigedemokraternas starka fäste, och lokalpolitikerna där lär känna hur de blöder medlemmar och röster till blåsippan för var dag som går. Samtidigt är skåningar av tradition skeptiska mot de man ser som eliten i Stockholm och som man — förmodligen med rätta — menar inte förstår sig på vare sig Skåne eller skåningarna.

Folkpartiets kommunalråd i Landskrona, Torkild Strandberg, tror att överenskommelsen kommer spricka inom kort:

Jag har svårt att se att den klarar två fulla mandatperioder. Om S och MP proppar in för mycket i budgeten uppstår en kritik som blir så stark att uppgörelsen omöjligt kan hålla.

Decemberöverenskommelsen gynnar Sverigedemokraterna

Jag är beredd att hålla med Strandberg, men skulle vilja gå ännu längre: Jag tror inte att Decemberöverenskommelsen håller 2015 ut. Jag förstår att jag kan bli tvungen att äta upp min hatt, men läget är så pass allvarligt i Sverige att jag inte kan se hur de borgerliga lokalföreningarna ska kunna ta att deras egna partier nu gett vänsterextremismen makten i riksdagen.

Bara de senaste veckorna har vi sett utspel om höjda skatter, höjda arbetsgivaravgifter och kommunalisering av skolkön som i praktiken betyder slutet för det fria skolvalet — tre frågor som lär svida ordentligt i borgerliga ögon.

 

Skulle Alliansen inte riva upp Decemberöverenskommelsen lär vi få se hur många borgerliga politiker går över till Sverigedemokraterna, eller bildar nya lokala partier.

På kort sikt var Decemberöverenskommelsen en seger för vänstern, men på lång sikt lär det bara gynna Sverigedemokraterna.

Källa: https://www.motgift.nu/2015/04/decemberoverenskommelsen-haller-inte-aret-ut/