Carl Bildt värvades av krigslobbyn

28.06.2014 17:09
 
I en debattartikel i International Herald Tribune i januari 2003 förordar Carl Bildt en konfrontation med Saddam Hussein. Carl Bildt avslutar artikeln med att han är före detta statsminister i Sverige och medlem av två prominenta organisationer. Men han nämner inget om att han agerar för krigsförespråkare i Washingtons räkning: Removal of the Saddam Hussein regime is the only way peace can be achieved. The next few weeks should be the beginning of the end of decades of war for the peoples of Iraq and for the region.

 Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
 
 

I en debattartikel i International Herald Tribune i januari 2003 förordar Carl Bildt en konfrontation med Saddam Hussein. Carl Bildt avslutar artikeln med att han är före detta statsminister i Sverige och medlem av två prominenta organisationer. Men han nämner inget om att han agerar för krigsförespråkare i Washingtons räkning: Removal of the Saddam Hussein regime is the only way peace can be achieved. The next few weeks should be the beginning of the end of decades of war for the peoples of Iraq and for the region. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
FAKTA

Expressens avslöjanden av Bildts affärer
22 december 2006
Expressen berättar att Carl Bildt löst in optionerna och sålt aktierna i Vostok Nafta.
Vinsten blev 4,8 miljoner kronor före skatt.

23 december 2006
Expressen avslöjar ett hemligt dokument som visar att Carl Bildt inte hade rätt till Vostok Nafta-optionerna.
När Bildt lämnade styrelsen i företaget upphörde optionsprogrammet att gälla.

8 januari 2007
Överåklagare Christer van der Kwast har efter Expressens avslöjande inlett en förutredning mot Bildt.
Misstanken är mutbrott.
Utredningen läggs ner eftersom van der Kwast anser att styrelsen agerat inom ramarna för optionsavtalet.
25-26 januari 2007
Expressen avslöjar att Vostok Naftas styrelse ljugit om optionerna till utrikesministern.
Optionsavtalet som företaget skickade till Christer van der Kwast gällde inte Carl Bildt.
Styrelsen saknade befogenhet att ge Bildt optionerna.
20 februari 2007
Expressen kultur avslöjar hur Carl Bildt lanserade den turkiska militärens finansimperium för svenska fondsparare.

TIDIGARE ARTIKLAR
 
LÄS MER OM
 
 
MÜNCHEN. Carl Bildt var hemlig topplobbyist för Irakkriget fram till maj 2003. Meningen var att Vita huset efter kriget skulle belöna honom med ett toppjobb i Irak.
 
Utrikesminister Carl Bildt pratar i dag ogärna om sin inblandning i upptakten av kriget i Irak 2003. Men Expressen kan i dag avslöja att utrikesministern var djupt involverad i den amerikanska lobbyapparaten. I november 2002 bildas lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI) - Kommittén för Iraks befrielse, i Washington DC. Kommittén har två uttalade mål:
  • Verka för en militär intervention i Irak.
    • Bistå i återuppbyggnaden av Irak.
I kommittén ingår idel neokonservativa krigshökar, många med starka kopplingar till den amerikanska krigsindustrin.

Jobbade hos vapentillverkare

Bruce P Jackson.Kommitténs ordförande, Bruce P Jackson, har fram till bara några månader innan varit chef för stragisk planering på Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare. I slutet av 2002 rekryteras Carl Bildt till CLI. - Det var jag och Randy (Scheunemann, president i CLI) som kontaktade Carl Bildt. Han ville gärna vara med, berättade Bruce P Jackson när Expressen träffade honom på säkerhetstoppmötet i München för tio dagar sedan. Vintern 2002-2003 växte missnöjet med de amerikanska krigsplanerna, och kommittén värvade flera politiker för att förändra opinionsläget. Toppnamnet i Europa var den tidigare statsministern Carl Bildt. - Vi gav honom inga direktiv om hur han skulle argumentera. Det viktiga var att han var för en intervention i Irak, berättar Bruce P Jackson för Expressen. Carl Bildt börjar direkt att synas i flera svenska och europeiska medier, och framstår som en stark anhängare av det stundande kriget. Lobbygruppen CLI står under hela vintern i tät kommunikation med Vita huset. Målet är att vända världsopinionen. - Sedan tog försvarsminister Donald Rumsfeld över operationen. Han stängde dörren för CLI, berättar Jackson. Efter krigsutbrottet fortsätter Carl Bildt att arbeta för CLI. I en ny artikel i International Herald Tribune drar han upp riktlinjer för hur Irak ska återuppbyggas.

"Bildt har ambitioner"

- Att han marknadsför sig själv för ett toppjobb på det sättet är inte konstigt, säger Bruce Jackson. Carl Bildt har ambitioner, det ska politiker ha. - Bildt såg i Irak-kriget sin chans till comeback i storpolitiken. Genom att ställa upp för CLI ville han visa Vita huset att han var en man att lita på, att han inte tillhörde "Old Europe" - inte var en Villepine eller Chirac eller Schröder, säger en neokonservativ som tillhör kretsen kring de ledande personerna i CLI. Men när det står klart att Rumsfeld är ointresserad av resurser utifrån läggs CLI ner, i juni 2003. Carl Bildt har avböjt att ge kommentarer till Expressen. [LINK]