Blockpolitiken kan ligga på dödsbädden
Blockpolitiken kan ligga på dödsbädden.
Så länge Sverigedemokraterna samlar mer än var tionde väljare är det osannolikt att något av blocken får egen majoritet.
Alltså måste regeringen få en hjälpande hand från någon på andra sidan.
Med några få undantag har blockpolitiken regerat Sverige sedan 1960-talet. S-regeringar har regerat med stöd av V och MP, de borgerliga partierna har regerat tillsammans med varandra.
Men nu kan blockpolitiken, av matematiska skäl, vara på väg att dö. Jaha, tänker du. Från stenhård blockpolitik till samarbeten över blockgränsen på bara några sekunder. Hur gick det till?
Analysen bygger på att Sverigedemokraterna under de närmaste mandatperioden fortsätter att samla mer än var tionde väljare. Det är givetvis inte självskrivet.
Men som Moderaternas analyschef Per Nilsson visade igår har det funnits en invandrarkritisk väljargrupp sedan 1950-talet och den gruppen har snarare minskat ön ökat över tid. Det, tillsammans med ett utbrett missnöje med Stockholmseliten, talar alltså för att SD blir kvar som en ganska stor spelare i svensk politik under lång tid framöver.
Analysen bygger också på att de övriga sju riksdagspartierna håller fast vid att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna.
Det innebär att det blir väldig svårt, sannolikt omöjligt, för något av de traditionella blocken att bilda en majoritetsregering. I valet för snart två veckor sedan stannade stödet för Alliansen vid 39,4 procent. Och för S, V och MP vid 43,6 procent.
S-ledaren Stefan Löfven kämpar nu för att få ihop en koalition på en mycket smal parlamentarisk bas. Bara 38 procent av väljarna lade sin röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet i valet.
Och så kommer det sannolikt se ut under de närmaste mandatperioderna, svaga regeringar som behöver ha hjälp från något eller några partier på andra sidan blockgränsen för att få ihop en riksdagsmajoritet och samtidigt stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande.
Stefan Löfven har ända sedan han blev partiledare hävdat att blockpolitiken är förödande för Sverige och att den måste brytas. Valresultatet gick på det sättet hans väg även om det var en besvikelse för Socialdemokraterna som ökade med blygsamma 0,35 procentenheter.
Sett med Fredrik Reinfeldt och Alliansens ögon var valresultatet deprimerande och då inte bara för att makten förlorades och stödet för Moderaterna rasade. Utan också för att Reinfeldt anser att en uppluckrad blockpolitik gynnar Socialdemokraterna eftersom det hjälper dem att behålla makten.
Alliansen planerar att lägga en gemensam budgetmotion i höst (som kan gå igenom om Sverigedemokraterna lägger sin röst på den). Men det kommer sannolikt vara den sista före valåret 2018, då partierna just nu är inställda på att uppträda på gemensam front igen. Alla fyra partier tappade alla stöd, Folkpartiet och Moderaterna mest, Centern minst.
Men därefter måste de borgerliga partierna ägna sig åt sina inre liv, slicka såren och börja bygga sin egen nya politik, den som de vill vinna nästa val med. Alla allianspartier har kongress nästa år.
Det är både begripligt och nödvändigt. Men det gör det också enklare för Stefan Löfven att kroka upp ett eller annat alliansparti i enskilda sakfrågor.
Som sagt, blockpolitiken kan ligga på sitt yttersta.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article19589441.ab