När P4 Jönköping i december avslöjade att Carina Hägg misstänkte att nedflyttningen av henne på riksdagslistan berodde på att Islamiska förbundet påverkat valberedningen avvisades det av både Socialdemokraterna och Islamiska förbundet. Bakgrunden skulle enligt Hägg vara att hon kritiserade valet av Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa till partistyrelsen på S-kongressen förra året.
Efter det har Carina Hägg i en artikel på Expressen.se påstått att Carin Jämtin legat bakom en kampanj mot henne efter hennes utspel om Omar Mustafa. Det blev droppen för partiet och i början av veckan avslöjade Expressen.se att partiet kommer att stryka Carina Hägg helt från riksdagslistan.
I samband med att hon blev nedflyttad till icke valbar plats hävdade Carina Hägg i en intervju med P4 Jönköping att det finns ett hemligt avtal mellan S-föreningen Tro och solidaritet och Islamiska förbundet, men hon kunde inte lägga fram bevis för det påståendet.
"Fullständigt grundlösa påståenden"
– Det är fullständigt grundlösa påståenden. Medlemmar i socialdemokratin är där för att de är socialdemokrater. Då kan man inte ha en politisk utgångspunkt som är religiöst avsnävad. Man kan inte var islamist och socialdemokrat, precis som man inte kan vara kristdemokrat och socialdemokrat, sade Peter Weiderud, ordförande i Tro och Solidaritet, till P4 Jönköping då.
Men det finns en överenskommelse, även om den är med en annan muslimsk organisation än den som Hägg talat om.
Expressen.se kan nu berätta om en skriven överenskommelse mellan Tro och solidaritet och Sveriges muslimska råd, SMR, som skrevs redan 1999.
I dokumentet framgår det tydligt att Tro och Solidaritet ska hjälpa Sveriges muslimska råd att få inflytande över svensk politik. Man anger ett detaljerat mål för hur många listor över förtroendevalda Socialdemokrater som ska innehålla muslimer.
I överenskommelsen står det:
"Under kommande mandatperiod ska muslimers delaktighet i socialdemokratin utvecklas så att: 2002 ska bland socialdemokratiska förtroendevalda finnas muslimer på 15 kommunala fullmäktigelistor, 5 landstingslistor och på riksdagslistorna i minst fem län."
De bägge parterna skriver också i dokumentet att man ska "aktivt föra fram muslimer för uppdrag i styrelser och nämnder".
Ska hjälpa i flera frågor
Läser man vidare framgår det att Tro och Solidaritet, dåvarande Broderskapsrörelsen, ska hjälpa Sveriges muslimska råd att genomföra politiska frågor med koppling till islam.
Man skriver att Tro och Solidaritet ska "åta sig att intensifiera arbetet med aktuella politiska frågor". Vidare listas några frågor som "särskilt pekas ut av SMR".
Här är några frågor som den socialdemokratiska föreningen Tro och Solidaritet åtog sig att driva igenom åt SMR:
• "Lagstiftning, eller avtal, vad gäller muslimska helgdagar."
• "Imamutbildning, med Högskoleverket och utbildningsministern."
• "Överenskommelser på arbetsplatser avseende fredagsbönen."
Har regelbunden kontakt
Sameh Egyptson, islamolog och religionsforskare vid Lunds universitet, menar att Sveriges muslimska råd inte är bra representanter för muslimer i allmänhet.
- Flera ledande personer i Sveriges muslimska råd är islamister. De har velat införa sharialagar och de samarbetar med och stöder det islamistiska partiet Muslimska Brödraskapet. De demonstrerade till exempel för Muhammad Mursi när han avsattes, säger Sameh Egyptson.
Peter Weiderud köper inte den beskrivningen.
- Jag tror inte du ska betrakta den beskrivning som Sameh Egyptson ger som fullständig när det gäller Sveriges muslimska råd. De är den bredaste av de svenska muslimska organisationerna, säger han.
Weiderud berättar för Expressen.se att Tro och solidaritet fortfarande har regelbunden kontakt med Sveriges muslimska råd. Att man åtagit sig att driva vissa av deras frågor tycker han inte är märkligt.
- De identifierar frågor som är viktiga för dem som grupp, där det fanns, och i vissa fall finns, brister i religionsfriheten. Det är alldeles självklart att vi som politisk organisation lyssnar på dem och sedan tar ställning till om det här är någonting som vi kan tänka oss att driva, säger Weiderud.
Tar avstånd från åsikterna
Den som var ordförande i Sveriges muslimska råd när överenskommelsen med Tro och Solidaritet skrevs, Mahmoud Aldebe, har flera gånger skapat uppmärksamhet för sina kontroversiella åsikter, bland annat för att han velat inför sharialagar för muslimer i Sverige.
Peter Weiderud tar avstånd från de åsikterna, men menar att det inte var ett hinder för att Socialdemokraterna skulle samarbeta med Mahmoud Aldebe.
- Det är självklart problematiskt att samarbeta med personer som har helt andra åsikter, men det innebär inte att man inte kan lyssna på dem och ta till sig av sådant som är vettigt, säger han.
Som en revansch
Carina Hägg ser det som en revansch att det nu kommer fram att det faktiskt finns en skriftlig överenskommelse mellan en muslimsk organisation och Tro och solidaritet.
- Socialdemokraternas samarbete med islamister handlar om makt, den politiska dagordningen och mandat. Jag är oerhört glad att avtalet avslöjats. Det visar samtidigt att grunden till varför jag sparkas var en lögn. Nu måste partiledningen rensa upp, säger hon.
När Expressen.se får tag på Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, vet hon inget om överenskommelsen, men berättar att de har träffat S-ledaren.
- De ringer då och då och säger att vi kan ha ett möte med Löfven. Vi har haft ett eller två möten med Stefan Löfven, men då är både Judiska centralrådet och Sveriges kristna råd också med. Någon kontakt med Tro och solidaritet har vi inte haft på flera år, säger hon.
Att det finns islamister bland de ledande personerna i SMR skrattar hon bara åt.
- Sameh Egyptson är ju en speciell islamolog med en speciell inställning till muslimer, så det är nog snarare det som är problemet, säger Benaouda.