Publicerad 1 januari 2016
Naomi Abramowicz
Tack vare regeringen slår Sverige nya rekord. Från och med i dag har vi högst marginalskatt i världen, då jobbskatteavdraget trappas av för dem som tjänar mer än
50 000 kronor i månaden. Framöver kan vissa behöva betala så mycket som 60 procent i skatt.
Ännu högre skatter på arbete är det sista som Sverige behöver. Det är en dålig idé av ett antal skäl.
Dels blir det mindre lönsamt för människor att arbeta hårt samt att välja långa och krävande utbildningar. Varför jobba mer om man ändå inte får behålla pengarna? Varför lägga tid och lån på studier när det inte ger resultat för privatekonomin?
Dels leder inte höjd marginalskatt till det regeringen önskar; det vill säga mer klirr i statskassan. Människors beteende förändras som en följd av skattehöjningar. Det finns mycket som talar för att fler kommer att arbeta mindre och skatteplanera mer. Det kan leda till att skatteintäkterna faktiskt minskar, i stället för att öka som en konsekvens av regeringens politik. Detta skriver Jacob Lundberg, doktorand i nationalekonomi, i en ny Timbrorapport som publicerades på måndagen. Enligt Lundberg kan skattehöjningen kosta regeringen så mycket som 2-4 miljarder kronor.
Det är inte bara näringslivets tankesmedja som tycker att det är oklokt att göra det dyrare att arbeta, man får även medhåll från LO. Ola Pettersson, chefsekonom på LO, skrev en debattartikel förra året tillsammans med Sacos samhällspolitiska chef Robert Boije där de påpekade att skatten på arbete bör sänkas, inte höjas, samt att marginalskatten inte bör överstiga 50 procent (DN 23/3 2015).
Regeringen och framförallt finansminister Magdalena Andersson (S) gör klokt i att lyssna på sina vänner i LO, åtminstone i det här fallet.