Tomt hål i EU:s budget (igen) Sverige betalar
Valet till EU-parlamentet är över och det är dags för EU-kommissionen att åter igen gå med hatten i handen till EU:s medlemsländer och be om tillskott till kassan. Kommissionen säger sig behöva 4,7 miljarder euro för att täcka utgifter till forsknings-, sysselsättnings- och sammanhållningspolitiken (regionalstöd och dylikt) samt flyktingkriserna i Ukraina och Syrien.
2013 fick kommissionen ett tillskott på 6 miljarder euro efter en skrämselkampanj om hur Erasmusprogrammet för utbytesstuderande och Europeiska socialfonden (olika former av priviligerade stöd) skulle få slut på pengar. EU:s vanliga tillvägagångssätt för att få grönt ljus för sina återkommande tilläggsbudgetar är att hota med avslutade utbetalningar av stöd till samhällsgrupper som nationella regeringar inte kan ignorera (studenter, fackföreningar och företag). Motvilligt går sedan Reinfeldt och hans kollegor med på att öka EU:s budget i efterhand. Denna gång ser det ut som EU-kommissionen genom bokföringstrick och bötfällning av företag kommer täcka hålen (konkurrensdomar kan röra sig om belopp som är större än t.ex. Danmarks årliga inbetalning till EU:s budget). Kommissionen behöver dock nationella regeringars godkännande för detta. Cyperns EU-kommissionär Androulla Vassiliou beskrev processen som ”nästan obegriplig och något som underminerar förtroendet för EU.” Vad anhängarna av Europas Förenta Stater i EU-kommissionen och EU-parlamentet är ute efter på lång sikt är att klippa navelsträngen till medlemsländerna genom att etablera nya former av ”egen finansiering” eller om man talar klarspråk: EU-skatter.
Notera hur det inte görs eller diskuteras nedskärningar i EU-elitens privilegier, dessa måste bevaras för att locka framtidens beslutsfattare till EU:s sida.
Att EU inte har egen beskattningsrätt är en viktig broms på dessa återkommande budgetökningar. Om EU hade infört en skatt på t.ex. finansiella transaktioner (en skatt som drabbat bankkunder stora som små) skulle vi med största sannolikhet se återkommande kompromisser som skulle höja ”EU-skatten” så länge medlemsländernas regeringar kan hävda att de inte behöver betala tillskott till EU-kassan. Alla politiker kan på så sätt gå hem som vinnare medan gemene man blir stående med räkningen. Solidaritet EU-style.
Läs även: EU kommer att begära extra pengar igen, En sund utgiftspolitik gäller för andra - men inte för EU:s institutioner, Kan EU-ländernas skattebetalare ställa krav på effektiv verksamhet?, Ansvarsfrihet för EU utgifter 2012 – Sverige röstar nej, Nittonde året i rad kritiserar EU:s revisionsrätt EU:s utgifter
Källa:
- See more at: http://granskning.eu/post/92432556682/tomt-hal-i-eu-s-budget-igen#sthash.U4hGjRpA.dpuf
Kontakt
Fagottgatan 3
65631 Karlstad +46 (0)726-992808
Skype: yrsa63 yrsa.haggstrom@speedmail.se