Tankebrott – Nu gör polisen husrannsakan om du skriver “fel” saker på Facebook

07.05.2016 14:56

Torsdagen den 28 april väcktes Åsa Westerberg av att någon bankade hårt på hennes ytterdörr. Utanför stod tre personer som sade sig vara från polisen och de ville göra en husrannsakan i hennes lägenhet. Poliserna vägrade att identifiera sig och de ville först inte tala om vilket brott hon var misstänkt för. 

Efter en lång diskussion med polisen i trappuppgången berättade de till slut att det rörde sig om hets mot folkgrupp och att hon kan ha skrivit något på sin privata Facebooksida som kunde ses som HMF. Westerberg blev förvånad och släppte in polisen efter att en av dem viftat med något som hon uppfattade som en legitimation.

29977_426348946390_2717962_n

Åsa Westerberg. Misstänkt för tankebrott?

De tre poliserna, två män och en kvinna, tog sig systematiskt igenom hennes lägenhet och rotade igenom hennes tillhörigheter. De fotograferade i hennes garderober, byråer och i lägenheten vilket fick henne att börja ifrågasätta polisens agerade. Medan en polis fotograderade hennes underkläder frågade hon vad detta hade med hets mot folkgrupp att göra. En av de manliga poliserna svarade då att att de fått kännedom att hon undanhöll inkomster från staten, vilket fick Åsa att reagera eftersom de minuter tidigare uppgett att husrannsakan gällde hets mot folkgrupp.

Hon frågade då polisen om hon var misstänkt för skattebrott. Polisen svarade då att hon ännu inte var misstänkt för det. Westerberg ville nu veta vem som gett order om husrannsakan eller om hon var delgiven någon misstanke för något. Polisen sa då att man inte visste något namn på den som beslutat om husrannsakan.

När Westerberg ville ha svar på vad hon egentligen var misstänkt för, ville inte polisen berätta något mer och krävde istället tillgång till hennes arbetsplats. Från Westerbergs hem tog polisen ett antal telefoner och en dator med sig.

Polisen insisterade på att Westerberg skulle åka med till den frisörsalong hon arbetar på men hon vägrade att följa med polisen.

När polisen lämnar hennes lägenhet upplever hon att de hotade henne då en av polismännen sa att det lätt kan börja brinna i hennes lägenhet. En av poliserna verkar ha förstått allvaret i det som sas och försökte släta över det hela genom att säga att polisen som yttrade sig är brandutredare/expert och nog menade att hon skulle vara försiktig om hon hade tända ljus i sin lägenhet.

Polisen åkte till Westerbergs arbetsplats och även där utfördes en husrannsakan och de beslagtog en pekplatta som inte ägs av henne själv utav av hennes chef som också äger frisörsalongen. Förutom att ta material som tillhörde ägaren till salongen, försökte polisen även att få tillgång till andras datorer och telefoner på salongen. En av de som hyr en plats på frisörsalongen undrade varför polisen ville ha hans datorer och telefon och bad om att få veta vad husrannsakan handlade om och om han var misstänkt för något. Istället för att svara på dessa frågor lämnade polisen snabbt frisörsalongen.

 

Ingen åklagare eller ärende

När Westerberg och hennes chef senare under dagen kontaktar polisen för att få klarhet i vad hon är misstänkt för möts de av total förvirring från polisens sida. Ingen hos polisen känner till något ärende överhuvudtaget då det inte verkar finnas ens ett ärende kopplat till hennes namn eller personnummer. Det tar närmare ett dygn tills Westerberg får ett ett ärendenummer från polisen. Inte ens då har hon delgivits någon formell misstanke för brott.

Det är först när Avpixlat och en juridikstudent följer med Westerberg till Västberga polisstation som hon får ut ett ärendenummer, ett namn på en utredare och en åklagare. Men det tog många timmar på polisstationen innan denna information lämnades ut. Till en början förstod polisen ingenting eftersom man inte hittade något ärende. Detta har dock inte underlättat något för Westerberg eller hennes chef som i dag står helt utan svar om vad det hela handlar om eftersom det inte går att komma fram till utredare eller åklagare. Andra poliser de pratat med hänvisar till sekretess.

Ägaren till frisörsalongen är mycket kritisk till polisens agerande när de går in i hans företag och beslagtar hans ägodelar.

– Jag är inte misstänkt för något brott, ingen polis eller utredare har gått att nå. Polisen har beslagtagit saker som jag äger i mitt företag. De saker polisen beslagtog har inget med Åsas aktiviteter på Facebook att göra. Den elektronik som polisen nu har i sin ägo används för att hantera bokningar och spela musik i frisörsalongen, inget annat. Hela salongens verksamhet hänger på att vi har tillgång till bokningarna. Min verksamhet blir lidande av detta, berättar han upprört för Avpixlat.

Åsa är upprörd över vad polisen har gjort och undrar om de numera utreder tankebrott.

– De stormade in i min lägenhet och säger att jag är misstänkt för hets mot folkgrupp för något jag ska ha skrivit på Facebook, men de berättar aldrig vad jag ska ha skrivit. När de är i min lägenhet börjar de helt plötsligt prata om skattebrott när de rotar omkring bland mina underkläder.

– Det har nu gått flera dagar och jag har ännu inte fått tag i åklagare eller utredare i fallet. Jag vet inte ens om jag är formellt misstänkt för något. Bara det att jag inte vet om eller vad jag egentligen är misstänkt för är ju rent rättsvidrigt.

– Är det detta polisen ska syssla med. Med tanke på allt som sker i Sverige är det lustigt att polisen har tid att utreda om någon begått “tankebrott” på Facebook. Vad jag skriver privat på min Facebook är min ensak. Det är märkligt att det finns resurser för sånt här.

 

Fakta Hets mot folkgrupp

Enligt 16 kap 8 § brottsbalken, är hets mot folkgrupp att

  1. uppsåtligen,
  2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
  3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Påföljden är fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, böter.

Brottet omfattar inte “en saklig och vederhäftig diskussion” och inte heller uttalanden som görs i den helt privata sfären.

Avpixlat har sedan i fredags försökt att få kontakt med utredare eller åklagare som kan förklara vad ärendet handlar om. Polisen har då hänvisat till sekretess.

Roger Sahlström

29977_426348946390_2717962_n

Åsa Westerberg. Misstänkt för tankebrott?

Ämne: Tankebrott – Nu gör polisen husrannsakan om du skriver “fel” saker på Facebook

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se