Borättspriserna i Stockholms innerstad, i snitt 88 000 kronor per kvadratmeter, gör det omöjligt för de flesta att köpa en bostad. Och svårare blir det, med bolånetak och det amorteringskrav som formellt införs i juni men sedan länge tillämpas av bankerna. Dessutom sätter vissa banker ytterligare en begränsning som politikerna ännu inte börjat prata öppet om: du får bara låna en summa motsvarande ett visst antal gånger din årslön, alternativt kunna betala tillbaka hela lånet på 50 år.
Hinder 1: Bolånetaket
Det första hindret att ta sig över är nästan det svåraste. Bolånetaket stryper alla lån till 85 procent av köpeskillingen. Du måste alltså ha en kontantinsats på 15 procent – för en normaletta i Stockholm innebär det över en halv miljon.
Klarar du det väntar bankens prövning av din betalningsförmåga.
LÄS OCKSÅ: Kommunen som är mest klickad på Hemnet
Hinder 2: Bankernas krav
Första steget är bankerna begränsning av lånet utifrån hur mycket du tjänar, något alla banker tillämpar i någon form.
– I vårt fall går det taket vid fem gånger årsinkomsten, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
Swedbank har samma regel, medan Nordea kräver att man ska kunna kombinera en väldigt hög ränta (jämfört med dagens) med en amorteringstakt på hela lånet på 50 år.
För en etta måste du tjäna drygt 49 000 kronor i månaden för att kvala in hos SEB. Flyttar du till en tvåa eller trea är det sannolikt ihop med någon. Då behöver ni tillsammans tjäna drygt 67 000 kronor för tvåan, och för trean drygt 80 000 kronor.
Jens Magnusson säger att de höga bostadspriserna är ett problem, inte bara för samhällsekonomin i stort.
– Det innebär att många människor stängs ute från bostadsmarknaden, i synnerhet från de attraktiva områdena.
LÄS OCKSÅ: Supermäklaren tjänade 25 miljoner
"Nöja sig med annan standard"
Emma Persson, boendeekonom på SBAB, anser att köparnas förväntningar måste anpassas efter den hysteriska prisbilden.
– Det man måste göra är att nöja sig med en annan standard. Man kommer inte att komma till innerstan vid det första köpet, säger hon.
Hon har flera tips på hur man kan agera smart för att göra bostadskarriär även i dagens upptrissade nivåer.
– Till exempel är det ganska prisvärt i närförorter och även ytterförorter just nu. Kanske kan man titta på hur kollektivtrafiken ska byggas ut; det som kan bli nästa närförort. Man kan titta på de planer som kommunerna lägger för nya bostadsområden. Informationen om dem finns på kommunens anslagstavla eller webbplats, säger Emma Persson.