Ryktet: Reinfeldt får EU:s högsta jobb

15.06.2014 20:53

Uppdaterad 2014-06-08 16:34. Publicerad 2014-06-07 14:32

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Statsminister Fredrik Reinfeldt har det kämpigt på hemmaplan, efter ett närmast katastrofalt val till Europaparlamentet för Moderaterna, och opinionssiffror som pekar på ett förkrossande nederlag i höstens riksdagsval. Nu nämns Fredrik Reinfeldt som en utmanare till posten som EU-kommissionens ordförande.

EU:s mäktigaste post är att leda EU-kommissionen, det faktiskt beslutande organet i unionen. Sittande ordförande, portugisen José Manuel Barroso, har den 31 oktober tjänat ut sitt femåriga mandat.

Annon

Efterträdaren utses inte genom öppna val, utan blir resultatet av förhandlingar mellan medlemsländer, en kohandel som räknas ta sommaren i anspråk.

Den överlägset starkaste kandidaten hittills är också den som öppet kandiderar, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, en politisk veteran som tidigare varit premiärminister i hemlandet 1995-2013, och ordförande för EMU-gruppen 2005-2013.

EU-parlamentets största partigrupp, Europeiska folkpartiet (i vilket Moderaterna och Kristdemokraterna ingår från Sverige), förde i mars fram Juncker som sitt namn som kommissionsordförande.

Alla är dock inte förtjusta i kandidaten, som av vissa beskrivs som färglös och fel person för en tid då EU-kommissionen behöver vinna allmänhetens förtroende efter den djupa kris EU gått igenom de senaste åren. Undersökningar har visat att inte ens 10 procent av de röstberättigade vet vem Jean-Claude Juncker är.

David Cameron, konservativ brittisk premiärminister och uttalad skeptiker till EU, är den kanske hårdaste kritikern. Tories-ledaren har varnat Tysklands förbundskansler Angela Merkel att om federalisten Jean-Claude Juncker utses kan det få Storbritannien att begära utträde. Även Nederländerna och Ungern sägs vara missnöjda med luxemburgaren.

När alternativ till Juncker nu allt flitigare diskuteras dyker plötsligt Fredrik Reinfeldts namn upp i flera internationella medier.

Brittiska The Telegraph listar Fredrik Reinfeldt som en potentiell kandidat för partigruppens räkning, om Jean-Claude Juncker drar tillbaka sin ansökan. Reinfeldts goda relation till David Cameron och mjukare inställning till hur mycket makt EU ska ha över enskilda medlemsländer talar till moderatledarens favör. I en läsarenkät på tidningens webbplats placerade sig svensken jämsides med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. De fick båda vardera drygt 11 procent av rösterna, slagna av storfavoriten IMF-ordföranden Christine Lagarde (36 procent) och Jean-Claude Juncker (17 procent).

Den EU-specialiserade tidningen European Voice går längre i sina spekulationer. "Den smarta sätter sina pengar på Reinfeldt", skriver tidningen, med motiveringen att det faktum att Christine Lagarde aldrig prövats i allmänna val diskvalificerar henne. Helle Thorning-Schmidt bedöms stå alltför långt till vänster, medan Fredrik Reinfeldt uppfyller samtliga snäva kriterier som sätts upp. Bland annat talar hans antydda reformvilja av den tunga institution starkt till hans favör.

Under våren har flera politiska bedömare avfärdat Fredrik Reinfeldt som en seriös kandidat, då han behöver lägga all kraft på riksdagsvalet. Men med den allt tyngre uppförsbacken i opinionen kunde ett toppjobb på kontinenten vara ett elegant sätt att rädda ansiktet och ändå säkra en fortsatt politisk karriär.

 

 

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se