Privatisera inte arbetslösheten

16.08.2014 21:46

Arbetslöshet drabbar allt fler. Nästan var fjärde har varit arbetslös under de senaste fem åren, visar en ny LO-rapport.

Ännu fler har varit på väg att förlora jobbet. De kan ha blivit uppsagda eller haft ett vikariat och i sista stund fått ett nytt jobb. Arbetsmarknaden har blivit allt mer osäker.

De svenska fackföreningarna har - till skillnad från fack i andra länder - hävdat att det är bra med omställning. Varenda jobb eller varenda industri ska inte räddas. Det är de som jobbar som ska kunna ta sig vidare.

Inga företagsockupationer

I Sverige ockuperas inte industrier när arbetsgivare varslar. Fack och arbetsgivare sätter sig i stället i förhandlingar och försöker bli överens om vilka som måste gå. De flesta arbetsgivare tycker att det fungerar bra. Men det bygger på att de arbetslösa har en försörjning.

Under de senaste åren har arbetslöshetsersättning sjunkit dramatiskt. Innan nedskärningarna hade Sverige en av de bättre arbetslöshetsförsäkringarna. Nu är Sverige en medelmåtta.

Inget annat land har försämrat sin försäkring så snabbt, visar Svenska Dagbladet idag. Ersättningsnivån efter skatt har minskat med 15 procentenheter mellan 2005 och 2010.

Under de senaste fyra åren har nivån fortsatt att falla. Genomsnittslönerna har ökat, men den högsta möjliga ersättningen har legat still. Allt färre får 80 procent. De flesta får mindre än hälften av sin gamla lön om de blir arbetslösa.

Vi och dom

Regeringen tror att det väletablerade "vi" inte bryr sig om de arbetslösa. Att "vi" tycker att de arbetslösa måste piskas lite mer för att de ska orka pallra sig i väg till jobbet. Ibland verkar även Socialdemokraterna falla in i samma synsätt. Ett samtal från Stefan Löfven klockan sex på morgonen eller ett avdraget täcke krävs för att få unga arbetslösa ur sängen.

Inget kunde vara mer fel. Arbetsmarknaden är osäker för det stora flertalet. Ingen kan vara säker på att få behålla sitt arbete för alltid. I bästa fall är det möjligt att få ett nytt jobb ganska snart.

Alla försöker skapa en ekonomisk trygghet för att klara sådana situationer. Vissa klarar det, men för många blir det  inte möjligt. Arbetslöshet blir starten på utslagning och fattigdom. Det är väl ändå inte ett sådant samhälle vi vill ha.

 Irene Wennemo
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/irenewennemo/article19371091.ab

 

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se