Thomas Östros, tidigare socialdemokratisk skatteminister, numera verksam som exekutiv direktör på Internationella valutafonden, IMF, varnade i slutet av november för en bostadskrasch i Sverige. Strax efteråt gick Finansinspektionen ut i en stabiliseringsrapport och varnade för prisfall på den svenska bostadsmarknaden.
Enligt OECD är Sverige ett av de länder där fastighetspriserna rusat på ett sätt som inte står i proportion till vad som är rimligt.
Följden kan enligt Catherine Mann, chefsekonom på OECD, leda till ”massiva prisfall på överhettade marknader”, rapporterar TT med hänvisning till The Telegraph.
OECD är observant på marknader som bedöms som sköra, vilket kan leda till högre inflation och en splittrad penningpolitik. Sverige nämns alltså i detta sammanhang. OECD pekar på prisutvecklingen på bostäder i Sverige under senaste fem åren.
Priserna är enligt OECD alltså inte rimliga och om det leder till en priskrasch kommer konsumtionen att minska.
Samtidigt kan en priskorrigering av övervärderade bostäder göra att bostadspriserna dumpas, varnar OECD:s chefsekonom, enligt artikeln.
När det gäller minusräntan – som inte är unik för Sverige, flera europeiska länder och även Japan tillämpar negativ eller nollräntepolitik – varnar en expert i DN för ödesdigra konsekvenser då minusräntan anses uppmuntra till en slösa-mentalitet där det lönar sig att låna medan det kostar pengar att spara.
Effekten av det här kan, i ett värsta scenario, leda till en ny finanskris, säger Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi, till Dagens Nyheter.
”Man kan inte bortse från att det finns en risk för en ny finanskris. Särskilt som den vi hade för snart tio år sedan föregicks av expansiv penningpolitik som användes till dåliga investeringar och konsumtion.”