Myt att sjukskrivna kostar för mycket

02.03.2014 21:51

Sjukförsäkringssystemet har gått 70 miljarder plus på sex år. Trots det tror många att de sänkta ersättningarna beror på att staten måste spara.

Just nu debatteras sjukförsäkringssystemet intensivt. Men vad som knappt framgår i debatten är att systemet efter år 2002 gått med kraftiga överskott varje år, förutom 2009. Sedan 2003 har 694 miljarder kronor betalats in genom sjukförsäkringsavgifterna, som är en del av arbetsgivaravgifterna. Under samma period har enbart 626 miljarder kronor betalats ut, i form av sjukförsäkringsersättning och förtidspension/sjuk- och aktivitetsersättning. Inbetalningarna har alltså överstigit utbetalningarna med runt 70 miljarder kronor.
Det här måste vara överraskande siffror för den som tror att de sämre ersättningarna till sjuka handlar om att staten måste "spara". Men systemet är gjort som alla andra försäkringar. Solidariskt betalar man när man är frisk, för att få ersättning vid sjukdom.

Genom den borgerliga alliansregeringen har dock hela försäkringsidén vänts upp och ner. Det är en del i ett systemskifte. Det gamla sättet att se på sjukförsäkringen, som vi hade fram till regeringsskiftet 2006, innebar att vi löntagare betalar in en avgift för att försäkra oss mot eventuell sjukdom. Drabbas vi av sjukdom så får vi en hygglig ersättning även under sjukdomen, förutsatt att denna sjukdom kan intygas av läkare. Sjuka betraktas som sjuka och får - efter kontroll av läkare - ut sin sjukersättning.
Det nya borgerliga synen på sjukförsäkringar innebär att sjuka betraktas som bidragsberoende individer. Det är inte längre den sjuka och hennes läkare som avgör om hon är sjuk eller inte. Nu är det en bidragsgivande myndighet, försäkringskassan, som beslutar. Det är som om ditt försäkringsbolag skulle kontakta dig när dit hus brunnit ner och för det första ifrågasätta om det verkligen brunnit (trots att brandkåren bevisligen varit och släckt) och för det andra vänligt berätta för dig att de inte vill ge dig din inbetalade försäkring fullt ut för att du inte ska bli "bidragsberoende".
Men hur kan man få igenom en sådan vantolkning av ett försäkringssystem som går med överskott? Det handlar om vilken berättelse alliansregeringen fått spridd genom medierna. Den nya regeringen har helt enkelt varit riktigt framgångsrik med att sälja sin berättelse.
Den nya regeringens berättelse är:
Tidigare var det så att om en sjukskriven skaffade sig en sommarstuga och en hund, ansåg försäkringskassan att han/hon nog inte skulle klara av detta och samtidigt jobba. Därför blev han/hon fortsatt sjukskriven eller förtidspensionerad. Nu är det så att om en sjukskriven skaffar sig sommarstuga och hund, så är det ett tydligt tecken på att han/hon kan gå tillbaka till jobbet. Alltså blir han/hon utförsäkrad.

Det är en berättelse som likt råttan-i-pizzan har många varianter. Men tänk lite! Hur många av de 298 000 som var sjukskrivna år 2002 (toppen för sjukskrivningar) skaffade sig under sjukskrivningen torp och hund? Det finns ingen statistik, bara påståenden.
Bland i dag drygt 200 000 sjukskrivna går det säkert att hitta några hundra som missbrukar systemet, eller som blir bidragsnarkomaner. Det är sorgligt och kanske finns det sätt att minska denna siffra. Men dessa ska ställas mot de 50 000 som i hela sitt liv betalat en försäkringspremie (sjukförsäkringsavgiften) och som nu blir utförsäkrade.
"Utförsäkrad" är ju också en märklig term. Om andra försäkringsbolag gjorde så här... Säg att du ringer vid vattenskada och får svaret att du är "utförsäkrad". Inte skulle du betala försäkringsavgiften nästa gång? Men en löntagare betalar automatiskt sjukförsäkringen. Det finns inget sätt att smita, enda gången avgiften försvinner är om man blir... sjuk. 

Den borgerliga regeringen har via våra medier lyckats förvandla ett gemensamt försäkringssystem, där våra inbetalningar vida överskridit utbetalningarna, till ett bidragssystem för mindre lyckligt lottade. 
Det är en märklig propagandaseger. Alla som sprider den riskerar nämligen att drabbas av den. För de journalister och redaktörer som okritiskt spridit myten riskerar också att en dag bli sjuka - förlåt, bidragsberoende.

JOHAN EHRENBERG,
52, är journalist och debattör samt vd för ETC.
STEN LJUNGGREN,
58, är lektor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Aftonbladet,  13 dec 2009 

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se