Maten farligare än du tror
Frågan väcks av miljöinspiratör och matkritiker Tommy Svensson som i tolv års tid rest runt för att upplysa och varna svenskarna för farliga och ohälsosamma livsmedel.
- Vi konsumenter bryr oss för mycket om vad som står på prislappen så företagen gör allt för att konkurrera prismässigt.
- Akta er, varnar Svensson. De blandar bara i en massa skit.
- En färdigskivad kokt skinka låter ju som ett perfekt pålägg. Men många av våra skinkor är rena kemikalieprodukter och kan innehålla upp till 9-10 kemiska tillsatser.
Färdigstekta köttbullar för 49 kronor kilot!
- Ni kan ju tänka er vad som finns i dem när bara köttfärsen kostar mer än så. Lägg sedan till arbetet, transporten och vinsten.
Och varför byta ut naturligt fett mot konstgjort?
- Processen för att ta fram margariner är i dag så kemisk och fettet så förstört att man knappast kan kalla produkten livsmedel, säger han.
Denna kväll besöker Tommy Svensson en fullsatt aula i Åvestadalskolan i Krylbo. Mängder av föräldrar har kommit för att få lyssna på samma information deras barn fått tidigare under dagen, fast i mindre skala.
Svensson håller ett intensivt tempo i 2,5 timmar. Det är som om han vill hinna få ut så många varningar som möjligt - lite korvstoppning.
Att publiken orka hänga med beror nog lika mycket på Svenssons slagfärdighet som på hans angelägna budskap. Framställandet är en stor blandning av humor och blodigt allvar.
Men det handlar inte om skrämselpropaganda försäkrar han - det är rena rama sanningen.
- Jag har 58 sidor källförteckningar och flera hundra sidor forskningsrapporter som ligger till grund mina påståenden.
Det är inte lätt att vara konsument i dag och handla näringsriktig mat. I många livsmedel smyger det sig in kemikalier för att höja smak, färg, konsistens och uthållighet.
- Den dag vi gick med i EU fick vi 92 nya kemikalier som tidigare varit förbjudna i Sverige.
- Förr kunde man räkna med att myndigheterna skyddade oss från farligheter. I dag är det vårt ansvar som konsumenter att läsa innehållsförteckningen.
Kroppen kan bara bryta ned sådant som kroppen känner till, och av de 70 ton mat vi stoppar i oss under vår livstid består 13-14 procent av kemikalier hävar Tommy Svensson.
Alla är förstås inte direkt skadliga för oss - men de är inte särskilt nyttiga heller.
- Många av dem är dåligt undersökta och kan bland annat bidra till diabetes, hjärtinfarkt, migrän, astma, allergi, nervproblem och vissa cancersjukdomar.
- Själv äter jag riktigt smör i stället för kemiskt modifierat lättmargarin, steker i kallpressad olja, väljer hellre riktigt socker än sötningsmedel, aldrig lightprodukter eller pommes frites.
Se upp med färdigmat, chips, såser och kryddor.
- Allt är dock inte dåligt - läs innehållsförteckningen. Och det är inga problem att äta "skräpmat" ibland. Det är på sikt som riskerna ökar med mängden.
Han berättar att det finns över 600 aromer (smakämnen) tillverkade av flera 1 000 kemikalier. Vi köper kolsyrat vatten med smaker av lingon, päron och mango/papaya.
- Utan att tänka på att smakerna består av ett 50-tal kemiska ämnen, som är helt främmande för vår kropp.
- Det finns till och med chips i papprör som innehåller potatisarom bara för att de är så kemiska att de inte skulle smaka chips om man inte fuskade.
Sötningsmedel är också en fälla - för att slippa kalorier väljer vi lightdrycker som sötas med aspartam eller sukralos.
- Det här är det värsta som finns på marknaden, säger Svensson och plockar fram en av de populärare och mest marknadsförda light-safterna.
- Den här innehåller bara vatten och kemikaler: surhetsreglerande medel, sötningsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, antioxidationsmedel.
- Och den innehåller fenylalaninkälla, som vid nedbrytningen i vår kropp bildar metanol (träsprit) som i sin tur förstör hjärnceller.
- Sukralos anses vara en stor miljöfara som kan orsaka att tymuskörteln krymper, lever och njurar förstoras. Dessutom ger det ett sötsug.
- Se också till att inte era barn dricker energidrycker. De innehåller stora mängder av ämnet Taurin som har orsakat många dödsfall bland barn och ungdomar i vårt land.
I Norge, Danmark och Frankrike är drycker med Taurin redan förbjudna.
Varför är dessa kemikalier inte förbjudna om de är så farliga?
- En orsak är att Livsmedelsverket inte tar till sig forskningsresultat som visar att tillsates är farliga.
Vad kan vi göra?
- Som konsument har man stor makt. Sluta handla suspekta varor. Läs etiketter noga.
Fotnot. Den som vill veta fler råd av Tommy Svensson kan gå in på hemsidan www.utbildningscenter.se. Han har också gett ut tre handböcker som vänder sig direkt till konsumenten.
Fakta: Natriumglutamat - E 621
Smakförstärkare - de så kallade glutamaterna med beteckning E 620 - E 640, sägs kunna ge upphov till allergiska reaktioner hos vissa människor. Ändå räknas de som godkända tillsatsämnen i Sverige.
En av dem är Natriumglutamat E 621 som har förmågan att lyfta fram andra smaker. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning.
Natriumglutamat används inom livsmedelsindustrin i bland annat färdigmat, dressingar, charkprodukter, chips, buljongoch kryddor. Höga halter i maten kan förekomma, särskilt i östasiatisk mat.
E 621 kan ge upphov till illamående, diarré, huvudvärk och smärta i nacke och bröstkorg, halsbränna, utslag på huden, stickningar i armar och ben samt andningssvårigheter.
Smakförstärkare som framställs industriellt kallas också för gastronomins anabola steroider.
Fakta: Tommy Svensson
Tommy Svensson är i dag 57 år, bor i Norrköping och är far till två barn.
Han har en bakgrund som miljösamordnare och miljöinformatör. Han har också jobbat med mat en stor del av sitt liv, varit matskribent i Norrköpings Tidningar, författat två av kokböckerna i Richters kokbokserie och deltagit i flera matlagningsprogram i TV.
Han har också skrivit böckerna "Handbok för den Kräsne Konsumenten" och "Handbok vid Graviditet och Amning.
Fakta: Tommys fem största varningstecken
Aspartam - syntetiskt sötningsmedel. "Stör vårt blodsocker och minskar matsmältningen. När man dricker exempelvis lightläsk luras kroppen att producera insulin, men den hittar inget socker att bryta ned."
Natriumglutamat - smakförstärkare som finns i chips, kryddor, buljonger, färdigmat, soppor, såser med mera. "Ämnet får oss att tycka att en maträtt smakar mycket mer. Det kan framkalla huvudvärk, diarré, allergiska reaktioner. I små mängder behöver det inte göra någon skillnad men i en del livsmedel finns det stora mängder - läs på innehållsförteckningen!"
Härdat eller delvis härdat fett - industriellt framställt fett. "Transfettsyror finns normalt i många varor men de kemiska transfetterna är uppbyggda på ett sätt som våra kroppar inte är vana vid. Finns ofta i strips på snabbmatsrestauranger."
Azo-färger - "De var tidigare förbjudna eller kraftigt reglerade i vårt land men i och med EU-inträdet finns de återigen på marknaden. Finns oftast bara hos lågprisbutiker i godis, läsk, stenbitsrom, cocktailbär med mera. De kan bland annat ge kraftiga allergiska reaktioner."
Sojalecitin - "Det är ett omdiskuterat ämne, finns både som bensinextraherat, varm eller kallpressat. Under produktionen är det vanligt att sojan läggs i extraktionsbensin (hexan eller hexen) när man löser ut de ämnensom ska användas för att tillverka lecitinet. Bensinrester blir kvar i lecitinet som sedan blandas i livsmedel. Om sojalecitin finns med i en ekologisk produkt är den inte bensinextraherad."
Ämne: Maten farligare än du tror
Inga kommentarer hittades.
Ny kommentar
Kontakt
Fagottgatan 3
65631 Karlstad +46 (0)726-992808
Skype: yrsa63 yrsa.haggstrom@speedmail.se