K-G BERGSTRÖM: Frågan är vad statsministern visste och när
Om Anna Johansson möjligen hoppats få stopp på kritiken mot hanteringen av Transportstyrelseskandalen, tycks hon ha bedragit sig totalt. Efter dagens utfrågning i riksdagens trafik- och försvarsutskott är frågetecknen väl så många som före mötet där sträng sekretess rådde.
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/fragan-ar-vad-statsministern-visste-och-nar/
En av de viktigaste frågorna som ställdes var om regeringen försökte göra något åt de avslöjade problemen med IT-läckorna under de ett och ett halvt år som inrikesminister Anders Ygeman säger sig ha känt till Säpo:s farhågor. Den tolkning som ges av deltagare i mötet är att ingenting skedde. Det bekräftas också indirekt av nye generaldirektören Jonas Bjelfvenstam som säger att han inte kan garantera att icke säkerhetsklassade personer i andra länder inte har tillgång till hemlig känslig information i myndighetens säkerhetssystem. Först senare under hösten tycks generaldirektören räkna med att kunna utfärda sådana garantier. SvT har avslöjat att utländska tekniker som inte säkerhetsprövats har tillgång till hela det svenska militära fordonsprogrammet.
Skulle någon enskild ha röjt liknande hemligheter till främmande makt, utgår jag från att vederbörande skulle ha fällts för spioneri, alltså olovlig underrättelseverksamhet. Det finns därför alla skäl till upprördhet.
Frågan handlar inte heller längre bara om vad närmast berörda statsråd gjort och inte gjort. Att inrikesministern haft information om skandalen i ett och halvt år utan att se till att några initiativ tagits för att rätta till misstagen, är naturligtvis ytterst belastande för honom. Men frågan är också vad statsministern visste och när. Vice ordföranden i riksdagens trafikutskott, Jessica Rosencrantz (M), sa efter mötet att det är ytterst allvarligt att Anna Johansson inte kunde svara på när statsministern blev informerad.
Stefan Löfven har hittills räddats från frågor kring IT-skandalen av sin semester. Det kan han inte göra i längden. Skandalen är nu så stor att fortsatt tigande riskerar att skapa misstankar om att också han tidigt fått vetskap utan att göra något för att förhindra den.
En annan diskutabel omständighet är att regeringen tycks hålla på att återgå till den utnämningspolitik som rådde före 2006 och som innebar att många offentliga uppdrag tillsattes med socialdemokrater. På torsdagen utnämnde regeringen Anita Johansson till ny ordförande i Transportstyrelsen. Johansson var i Göran Perssons regering socialdemokratisk planeringschef i statsrådsberedningen. Den nye generaldirektören Jonas Bjelfvenstam är före detta socialdemokratisk statssekreterare i näringsdepartementet. Man behöver inte vara särskilt misstänksam för att ifrågasätta hur öppna de kommer att vara med eventuell ny information som kan vara ofördelaktig för dagens S-regering.
Den tidigare styrelseordföranden i Transportstyrelsen, Rolf Anneberg, har samma bakgrund, tidigare socialdemokratisk statssekreterare. Trots att regeringen känt till Säpo:s oro för den känsliga informationen i utländska händer i ett och halvt år fick han sitta kvar som styrelseordförande till alldeles nyligen, då han formellt själv begärde entledigande. Inte ens när förra generaldirektören Maria Ågren i vintras fick silkessnöret, ansåg S-regeringen att deras partivän behövde gå.
Ämne: K-G BERGSTRÖM: Frågan är vad statsministern visste och när
Inga kommentarer hittades.
Ny kommentar
Kontakt
Fagottgatan 3
65631 Karlstad +46 (0)726-992808
Skype: yrsa63 yrsa.haggstrom@speedmail.se