Det yttersta målet för NSA är övervakning

20.12.2014 21:44

Minst 80% av alla ljud samtal, inte bara metadata, registreras och lagras i USA, säger uppgiftslämnaren William Binney - det är en "totalitär mentalitet"

 


William Binney 
vittnar inför en tysk utredning om övervakning

 

William Binney är en av de högsta whistleblowers som någonsin dykt upp från NSA. Han var ledande kodlösare mot Sovjetunionen under det kalla kriget men avgick strax efter 11 september, äcklad av Washingtons övergång till massövervakning.

Den 5 juli talade han vid en konferens i London som anordnades av Centrum för undersökande journalistik och där avslöjade han omfattningen av de övervakningsprogram som utlöses av Bushs och Obamas förvaltningar.

"Minst 80% av alla fiberoptiska kablar globalt går via USA", sade Binney."Det här är ingen tillfällighet men tillåter USA att visa att all kommunikation kommer in. Minst 80% av alla ljudsamtal, inte bara metadata, registreras och lagras i USA. NSA samlar in vad de lagrar. "

NSA kommer snart att kunna samla in 966 exabyte per år, summan av internettrafik årligen. Googles fd chem Google  Eric Schmidt hävdade en gåg att hela beloppet av kunskap från början av mänskligheten fram till 2003 uppgår till endast fem exabyte.

Binney, som presenteras i en kortfilm från 2012 i den Oscar-nominerade amerikanska filmaren "Laura Poitras", beskrev en framtid där övervakningen är allestädes närvarande och regeringens intrång är obegränsad.

"Det yttersta målet för NSA är total befolkningskontroll", säger Binney, "men jag är lite optimistisk med anledning av några nya beslut från Högsta domstolen, om brottsbekämpning mestadels genom att man nu behöver en teckningsoption innan man köper en smartphone."

Han berömde de avslöjanden och det mod som den fd NSA entreprenören Edward Snowden visat där han berättade att han indirekt hade kontakt med ett antal andra NSA anställda som kände sig äcklade av myndighetens arbete. De är angelägna om att tala ut, men fruktar vedergällning och exil, inte olikt Snowden själv, som sannolikt kommer att förbli det under en tid .

Till skillnad från Snowden, tog Binney inte några dokument med sig när han lämnade NSA. Han säger nu att konkreta bevis för olaglig spioneri skulle ha varit ovärderlig. De senaste Snowden-läckor som presenterats i Washington Post, är detaljerade privata samtal av genomsnittliga amerikaner utan förbindelse till extremism.

Det visar sig att NSA inte enbart bedriver terrorism, som de påstår, men vanliga medborgare kommer finnas med i deras dagliga kommunikation. "NSA samlar på allt", sade Binney, "och det sägs vara om terrorismen, men inne i USA har de stoppat noll attacker."

Bristen på officiella tillsyn är en av Binneys viktigaste oro, särskilt med det hemliga Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisa), som betecknas av NSAs försvarare som ett tecken på övervakningensystemets grundlagsenlighet.

"Fisa domstolen har endast regeringens synvinkel", argumenterade han. "Det finns inga andra vyer för domarna att överväga. Det har varit minst 15-20000000000000 konstitutionella kränkningar på amerikanska medborgare och du kan dubbla det globalt. "

En Fisa domstol tillät under 2010 NSA att spionera på 193 länder runt om i världen, plus Världsbanken, även om det finns bevis för att även de nationer USA inte har tänkt att övervaka - består av "The Five Eyes" allierade med Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland - de är inte immuna från spioneri. Det är därför kryptering idag är så viktigt för att överföra information på ett säkert sätt.

Binney berättade nyligen för den tyska NSA undersökningskommittén, att hans tidigare arbetsgivare hade en "totalitär mentalitet" som var det "största hotet" för det amerikanska samhället, efter landets amerikanska inbördeskrig under 1800-talet Trots denna anmärkningsvärda makt, hånade Binney fortfarande NSA:s misslyckanden, inklusive saknaden av årets ryska interventionen i Ukraina och den islamiska statens övertagande av Irak.

En tid präglad av massövervakning har gått från utkanten av den offentliga debatten till mainstream, där den hör hemma. Pew Research Center släppte en rapport den här månaden, Digital Life 2025 , som förutspådde försämrad statlig kontroll och censur, minskning av allmänhetens förtroende, och ökad kommersialisering inom varje aspekt av webbkultur.

Det är inte bara internetexperter som varnar om Internets kolonisering av staten och företagens makt. En av Europas ledande webbskapare, Lena Thiele, presenterade sin fantastiska serie Netwars i London om hotet med cyberkrigföring. Hon visade hur lätt det är för regeringar och företag att fånga vår personliga information utan att vi ens inse det.

Thiele sade att den amerikanska budgeten för it-säkerhet var US $ 67 miljarder år 2013 och den kommer att fördubblas till år 2016. En stor del av dessa pengar slösas bort och skyddar inte nätets infrastruktur. Detta faktum har inte oroat de multinationella krafterna eller dödat  den grova överdriften av rädsla som genomsyrar det offentliga rummet.

Wikileaks förstår denna verklighet bättre än de flesta. Grundare Julian Assange och undersökande redaktören Sarah Harrison befinner sig båda kvar i det rättsliga tomrum. Jag tillbringade en tid med Assange i hans nuvarande hem i den ecuadorianska ambassaden i London i förra veckan, där han fortsätter att arbeta, avslöja läckor, och kämpa mot olika juridiska strider. Han hoppas att lösa sin situation snart.

Vid konferensen för Centrum för undersökande journalistik, betonade Harrison vikten av att journalister som arbetar med tekniker för att bäst rapportera NSA avslöjandena. "Det är ingen tillfällighet", sade hon, "att några av de bästa historierna om NSA finns i Tyskland, där det finns teknisk hjälp från människor såsom Jacob Appelbaum. "

En kärna inom Wikileaks tror, underströk hon, släpper alla dokument i sin helhet, något som gruppen kritiserar en nyhetssajt för att inte göra det på en nyligen avslöjad berättelse. "Hela arkivet ska alltid offentliggöras", sade Harrison.

Med 8 meter dokument på sin webbplats efter år av läckande, är vikten av publicering och underhållane av källdokument för media, allmänhet och rättsfall, kan inte underskattas. "Jag ser Wikileaks som ett bibliotek", sade Assange. "Vi är de bibliotekarier som inte kan säga nej."

Med bevis på att det skulle kunna finnas ytterligare andra NSA-avslöjare,  är det nu dags för mer aggressiv rapportering. Som Binney sa: "Jag efterlyser folk som täcker upp NSAs brott som förrädare".

 

 

 

Ämne: Det yttersta målet för NSA är övervakning

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se