Det som kom att kallas Boforsaffären går tillbaka till tidigt 1980-tal. Då ville Indien köpa tungt artilleri. Svenska vapenproducenten Bofors erbjöd Haubits 77B och mångmiljardaffären ledde till att dåvarande statsminister Olof Palme respektive Indiens premiärminister Rajiv Gandhi möttes för att diskutera affären.
1987 avslöjade Sveriges radio att Bofors mutat till sig ordern. Affären utreddes polisiärt i Sverige men utredningen lades ner i januari 1988. Affären, som omfattade 410 haubitsar och uppgick till 1,3 miljarder dollar, väckte desto större uppmärksamhet i Indien och blev ett sänke för sittande minister Gandhi.
Rajiv Gandhi förlorade parlamentsvalet 1989 och avgick. Samtidigt pågick en rättsprocess – där chefer för Bofors var kallade till indisk domstol.
CIA-rapport avslöjar nya uppgifter
Nu avslöjar indiska medier, däribland Times of India, att CIA undersökt affären och kommit fram att det var så gott som säkert att mutor utbetalades antingen direkt till indiska myndighetspersoner eller via mellanhänder för Haubits-affären.
Indiska medier har tagit del av en tidigare hemligstämplad rapport om den svenska inblandningen i mutskandalen. Där framgår det att svenska myndigheter uppskattade mutans storlek till 40 miljoner dollar.
LÄS MER: Boforsaffären: Utredare kräver nya förhör
I CIA-rapporten, som är daterad till april 1988, anklagas svenska myndigheter för att ha blåst av utredningen – för att rädda Rajiv Gandhi och Bofors.
”Stockholm ville rädda Gandhi från problemen som den svenska läckan skapade och Nobel Industries (syftar på Bofors moderbolag red. anm.) ville undvika ett åtal för mutbrott. Båda sidorna samarbetade därför i ett upplägg för att hålla detaljerna om utbetalningarna hemliga. Stockholm blåste sedermera av mututredningen”, står det att läsa i CIA-rapporten, enligt indiska medier.
LÄS MER: Läckan i Boforsaffären var en svensk polis
Försökte mörklägga Boforsaffären
CIA bedömde i rapporten att svenska och indiska myndigheter samarbetade för att mörklägga skandalen.
I CIA-rapporten står det även att svenska myndigheter gjorde ”ett halvhjärtat försök” att gå till botten med mututredningen.
”Sverige hävdade att man inte lyckats spåra utbetalningarna via schweiziska bankkonton, efter att man gjort ett halvhjärtat försök i att få schweizisk assistans”, står det att läsa i rapporten som citeras av Times of India.