Borgerlig spricka om migrationspolitiken

06.12.2014 23:07
 

Borgerlig spricka om migrationspolitiken

Uppdaterad 2014-12-05 18:31. Publicerad 2014-12-05 17:00

Foto: Pontus Lundahl / TT, Montage: di.se

Migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet ligger fast, hävdar flera av alliansledarna. Men inom Moderaterna växer kraven på att förnya partiets politik. Det uppger flera tunga M-källor för Di.

Fyra tidigare riksdagsledamöter från C och KD skrev på fredagen på DN Debatt att övriga partier bör diskutera en ansvarsfull flyktingpolitik med SD.

Utspelet fick stor uppmärksamhet och flera av alliansledarna var snabbt ute och försäkrade att migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet ligger fast.

"Migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet gäller. Ska den ändras, så ska alla vara överens om det", sa Jan Björklund till TT.

Även Centerledaren Annie Lööf och Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund distanserade sig tydligt från artikeln i uttalanden till nyhetsbyrån.

Men inom Moderaterna hörs helt andra tongångar. Di har talat med flera tunga källor inom partiet som säger att det finns ett växande missnöje med den tidigare överenskommelsen.

”Frågar du lokala moderater eller företrädare i riksdagsgruppen så kommer du få en majoritet som inte tycker att det är så himla kul att stå bakom Miljöpartiets migrationspolitik”, säger en M-källa.

Den generella uppfattningen inom partiet är att Moderaterna ska stå för en öppen och generös migrationspolitik.

Att den tillträdande partiledaren Anna Kinberg Batra skulle inleda ett samarbete med SD beskrivs som helt uteslutet. Tvärt om förväntas hon hålla fast vid Fredrik Reinfeldts hårda linje gentemot Sverigedemokraterna.

Däremot uppger flera tunga moderater att det finns ett växande krav – både internt och bland partiets väljare – att förnya migrationspolitiken.

”I praktiken är sju partier i dag överens om Miljöpartiets migrationspolitik. Men det är bisarrt att man bara kan välja mellan Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson”, säger en moderat riksdagsledamot.

Just Moderaterna var det parti som tappade flest väljare till SD i valet i september. Nu finns en rädsla att väljartappet ska fortsätta i extravalet i mars.

Moderaterna konstaterade nyligen i sin eftervalsanalys att det är viktigt att partiet "inte uppfattas blunda för de problem som finns, utan närmar sig migrations- och integrationsfrågan på ett sätt som besvarar de frågor och utmaningar som människor upplever och ser".

”Så länge SD blir det enda sättet för vanliga svenssons att markera någon form av missnöje tror jag att Sverigedemokraterna har en guldsits”, säger en M-källa.

Flera moderater som Di har talat med ser frågorna kring migration och integration som några av de största utmaningarna för den nya partiledaren.

”Det här är en fråga som alla pratar om ute i landet. Men det är minerad mark och otroligt lätt att trampa snett”, säger en M-källa.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, säger till TT att "det är oerhört viktigt att de andra partierna ger sig in i det här området och erbjuder en annan problemformulering" än SD:s.

 

 

Ämne: Borgerlig spricka om migrationspolitiken

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se