Filmaren Mikael Hylin har i flera år samlat uppgifter om utredningen av mordet på Olof Palme. I en kommande dokumentärserie i flera avsnitt , "Palme, Träsket och mordrättegångarna" skildrar han framför allt människorna i Stockholms undre värld som kom i fokus under Palmeutredningen, men också personen Olof Palme.
Redan 2005 fick Mikael Hylin indikationer på att ett bevis som användes i rättegångarna mot Christer Pettersson kan ha förvanskats.
Samtalet ringdes från biografen Grand
När Christer Pettersson 1989 åtalades och senare fälldes av Stockholms tingsrätt för mordet på Olof Palme var ett centralt bevis mot honom ett avlyssnat telefonsamtal. Det knöt honom till biografen Grand i närheten av mordplatsen sex minuter innan Olof Palme sköts klockan 23.21 vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan.
Samma år friades Christer Petterson i hovrätten. Men utredarna och åklagarna var så övertygade om hans skuld att de begärde resning 1997, vilket avslogs av Högsta domstolen 1998.
Den nu ifrågasatta telefonavlyssningen har hela tiden varit en av de bärande delarna i försöken att få Christer Pettersson fälld för statsministermordet.
Telefonsamtalet det handlar om påstod polis och åklagare ringdes av, den numera avlidne, narkomanen Roger Östlund klockan 23.15 på mordkvällen från en telefonautomat på biografen Grand.
Östlund ringde, enligt åtalet mot Christer Pettersson, hem till knarklangaren och spelklubbsägaren Sigge Cedergren som bodde i en lägenhet mitt emot. Ungefär samtidigt ska Östlund ha fått syn på Christer Pettersson utanför biografen.
Ett sådant vittnesmål från just Roger Östlund var viktigt för Palmeåklagarna eftersom Östlund bevisligen kände Pettersson och definitivt skulle ha känt igen honom.
LÄS MER: Olof Palme – historien om politiken, passionen, personen
"Fejkade uppgifter"
Och om samtalet verkligen ägde rum 23.15 som Palmeutredarna hävdade så placerar Östlunds vittnesmål Christer Pettersson utanför biografen strax innan mordet några hundra meter bort på Sveavägen.
Men i filmaren Mikael Hylins kommande dokumentärserie säger en tidigare narkotikaspanare vid Stockholmspolisen att telefonsamtalet som kom att utgöra bevisning mot Christer Pettersson aldrig inträffat.
– Vad XX skrivit så där för, det begriper inte jag. Hitta på saker som inte fanns på telefon, säger narkotikaspanaren i dokumentären.
– Det är fejkade uppgifter alltihop, säger han.
Den pensionerade polisen säger när Expressen talar med honom:
– Det är en bluff. Jag lyssnade själv på banden från mordkvällen på måndagen efter mordet, och vi lyssnade också på det när Christer Pettersson blev aktuell.
Spanade från en lägenhet
Under kvällen den 28 februari 1986 satt en grupp spanare i ett hus mitt emot Sigge Cedergrens lägenhet på Tegnérgatan. En annan grupp satt i en lägenhet ovanför Cedergrens, samtidigt som Cedergrens telefon avlyssnades av polis i polishuset på Kungsholmen.
Den i dag pensionerade narkotikaspanaren berättar att han själv deltog i spaningarna.
Han har, enligt egen utsago, dessutom efteråt lyssnat igenom samtliga banden från mordnatten.
Och på dessa band fanns, enligt narkotikaspanaren, inget samtal från Roger Östlund till Sigge Cedergren klockan 23.15 den 28 februari. I de första anteckningarna om samtalet står det dessutom att den som ringer ska vara Sigge Cedergrens bror – som också råkade heta Roger. Först senare uppgavs att den som ringer är Roger Östlund.
Sigge Cedergren nekade också själv i förhören till att han var hemma när det påstådda samtalet mellan honom och Roger Östlund skulle ha ägt rum. Han kom till sin bostad tidigast 23.30, har han sagt i flera förhör.
LÄS MER: Följ Olof Palmes sista steg i livet
Östlund hade inga blödande sår
I sammanfattningarna av det påstådda samtalet som användes av åklagaren i rättegången mot Christer Pettersson beskrivs hur Roger Östlund under telefonsamtalet är upprörd. Han ska tala om polacker, det nämns också att han ska ha talat om att han dragit kniv på ett kafé och att han "blöder som en gris".
Mikael Hylin visar i sin dokumentär att uppgiften att Roger Östlund "blöder som en gris" kvällen den 28 februari 1986 inte kan stämma. Vittnen som träffade Roger Östlund på mordnatten såg inga blödande sår.
Tre dagar tidigare hade Roger Östlund däremot bevisligen skurit sig på sin egen kniv när han togs av polis efter att ha kommit i bråk med några "polacker" som drev ett kafé på Tegnérgatan, alltså alldeles i närheten av Sigge Cedergrens bostad.
– Jag hittade polisrapporten när jag började titta närmare på Roger Östlund och vad som hänt honom tiden innan mordet. Jag fann då att den dagen fördes han till arresten och släpptes den 26 februari. Han kan alltså inte ha sagt att han blöder som en gris den 28 februari. Däremot hade han sårskorpor. Den här polisrapporten finns inte med i förundersökningen mot Christer Pettersson, säger Mikael Hylin.
Försvarsadvokaten trodde aldrig på samtalet
Redan under rättegången mot Christer Pettersson ifrågasatte Petterssons försvarsadvokat, Arne Liljeros, uppgiften att Östlund ringt till Sigge Cedergren klockan 23.15.
Två vittnen på Sveavägen, en flygledare som satt i en bil utanför biografen och en biografvaktmästare, lämnade uppgifter som pekade mot att Roger Östlund inte var inne på biografen Grand och använde mynttelefonen där förrän något senare, sannolikt när Olof Palme redan var död.
– Östlund kan inte ha ringt från Grand förrän efter klockan 23.30, troligen efter 23.40, sa Arne Liljeroos under tingsrättsförhandlingarna och hänvisade till de två vittnena.
Han sa också i rättssalen om det påstådda avlyssnade samtalet:
– Bandet finns inte kvar. Man kan inte kolla det här. Och det finns ingen utskrift, ingen maskinskriven utskrift, ingen fullständig utskrift för det här påstådda telefonsamtalet. Utan vad som finns är ett sammandrag med handskrivna meningar.
Men Mikael Hylin avslöjar dessutom i sin dokumentär att det funnits tre olika versioner av sammanfattningarna av samtalet.
I den sammanfattning som Palmeutredningen använde sig av i rättegången mot Christer Pettersson påstås att Roger Östlund 23.15 ringer hem till Sigge Cedergen och pratar om plåster och polacker.
I en annan sammanfattning nämns inte polackerna alls. Och i den sista sammanfattningen av samtalet, som polisen gjorde 1998, har man dessutom ändrat på datumet för samtalet till den 27 februari, alltså dagen innan mordet på Olof Palme, och hänvisar i en anteckning till nya vittnen.
– Det är helt oförklarligt, säger Mikael Hylin.
Mycket tyder alltså på att polisen själv – vid tiden för överprövningen i Högsta domstolen – noterat att datumen varit felaktiga och att samtalet i själva verket genomfördes ett dygn tidigare och därmed skulle sakna bevisvärde.
LÄS MER: Uppgifter om mordet på Palme söks hos Must
Okänd slog larm till Palmeutredningen
Detta påpekade också en okänd tipsare 1991 i en skrivelse till dåvarande spaningsledaren Hans Ölvebro. Tipsaren hävdade i sitt brev till Ölvebro att sammanfattningen av Roger Östlunds påstådda samtal med Sigge Cedergren är en fabrikation.
Roger Östlund nämnde själv heller ingenting under de första förhören om att han skulle ha ringt till Sigge Cedergren från Grand klockan 23.15 på mordnatten. Men två år senare mindes han plötsligt.
– Då visar man honom ett papper där det framgår att han ringt till Sigge Cedergren klockan 23.15 och talat med honom. Roger Östlund går då med på att han ringt och pratat med Cedergren. Varför han gjorde det är oklart, säger Mikael Hylin.
Han tror själv att Roger Östlund helt enkelt bara lät sig övertygas av dokumentet som han fick läsa.
Enligt Mikael Hylin finns det flera omständigheter som tyder på att uppgifterna i sammanfattningen av det påstådda telefonsamtalet på mordnatten egentligen kommer från ett samtal som skedde något eller några dygn tidigare.
Samtalet bandat – men när?
– Jag har talat med flera poliser som var aktiva vid den här tiden. De har berättat att man använde sig av buggning. Samtalet som användes i rättegången mot Christer Pettersson kan ha bandats någon eller några dagar före mordet på Olof Palme. Roger Östlund kan ha pratat med Sigge Cedergren genom porttelefonen och samtalet avlyssnades. Hur det sedan kom att bli en del av åtalet mot Christer Pettersson vet jag inte, säger Mikael Hylin.
I hans dokumentär pekas en polisman ut som den som skulle kunna ha förvanskat den eventuella buggningen och förvandlat det till en laglig telefonavlyssning. Den polisen vill nu inte medverka i dokumentären.
– Jag är inte alls intresserad av att diskutera det här, inte på något sätt. Det här har jag lagt långt bakom mig, säger polisen till Mikael Hylin i dokumentären.
Den pensionerade före detta narkotikaspanaren berättar för Expressen att han under hösten 2017 tagit kontakt med Palmeutredning och berättat om bluffen med beviset mot Christer Pettersson.
– Jag har ringt dem två gånger, men ingen har hört av sig, säger han.
Chefsåklagare Krister Petersson leder förundersökningen av mordet av Olof Palme. Han känner inte till att den förre narkotikaspanaren tagit kontakt med Palmeutredare.
– Jag har inte fått någon sådan information, säger Krister Petersson.
LÄS MER: Anna Hage försökte rädda livet på statsminister Olof Palme
”Det var inga konstigheter”
Pensionerade kriminalinspektören Thure Nässén arbetade i många år inom Palmeutredningen. Han förnekar bestämt att polisen skulle förvanskat uppgifterna om Roger Östlunds samtal med Sigge Cedergren.
– Det var inga konstigheter. Det var en telefonavlyssning som pågick mot Sigge Cedergren då. Det är inga hemligheter.
Nässén säger att han känner till anklagelserna om att det i själva verket inte fanns något sådant samtal inspelat vid den tidpunkten under mordnatten.
Men Thure Nässén säger att han själv hört originalbandet.
– Ja, herregud, och jag kände ju igen rösten.
– Men tyvärr har man förstört alla banden och det är inte mycket att göra åt.
Och du är säker på att det samtalet ringdes 23.15?
– Ja, och det var inne på telefonkiosken inne på Grand.
Men varför pratar då Roger om bråket med polackerna och att han är blodig? Det hände ju två-tre dagar innan?
– Ja, du det är 17 år sedan jag slutade jobba och det är 31 år sedan och mitt minne är inte vad det borde vara.
Expressen har även sökt den förre spaningsledaren Hans Ölvebro. Han säger:
– Det där var för 20 år sedan.
Han vill inte ytterligare kommentera uppgifterna.
Christer Pettersson avled 57 år gammal i september 2004 i sviterna av en hjärnblödning efter att ha fått en skallskada.