Tänk vad mycket vi slösar nu för tiden – framför allt när det kommer till grönsaker. Mycket av skärs bort och kastas helt i onödan! Kanske har det med med okunskap att göra eller kanske för att inspirationen tryter när det är väl är dags att laga något kul?
Kan man äta blommor, blad och ogräs?
Blommor är inte bara vackra att se på och goda att lukta på, många av dem är även goda att ha i maten. Blommor i maten lockar dessutom svårflörtade barn till att våga smaka grönt. Vanligast är att hitta blommor på bakverk eller i sallader, men det finns många fler användningsområden än så. Bara fantasin sätter gränser.
Ett skafferi med ätbart utanför dörren
Vad härligt det är att ha ett helt skafferi fyllt med råvaror precis utanför dörren. Dessutom är det gratis. Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av både kött och grönsaker. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, blast och blad användes till att dryga ut rätter och mycket odlades hemma i trädgården.
Några tips på vägen
Väldigt mycket går att äta, faktiskt mer än man kan tro. Många av de blommor vi odlar, liksom de vi kastar bort som ogräs, går att äta. Av vissa blommor kan man äta både frön, blomma och blad – andra bör man endast äta själva kronbladen på.
Vill man prova själv är en flora eller en bok som specialiserar sig på läkeväxter en bra investering. På så vis kan man både få tips om hur man kan använda samt vilka man bör undvika – vissa är ju faktiskt till och med giftiga så som Gullregn, Vallmo och Odört. Mycket information finns också på nätet.
Några saker bör man dock tänka på;
• Gröna blad är en aning hårsmälta så precis som allt annat bör man inte överdriva.
• Vissa växter så som ängssyra, rucola och oxalis innehåller mycket oxalsyra vilket är dåligt för folk med problem med njurarna.
• Plocka inte sådant du är osäker på. Det finns växter som kan förväxlas och vissa är giftiga. Rådfråga nätet eller en flora.
• Plocka inte växter intill vägkanten, de utsätts både för avgaser, smuts och hundkiss.
Naturens skafferi är fullt av ätligt grönt och det är förstås inte bara blommor som går att äta. Kolla även in detta inlägg om ätbar blast, det vill säga de gröna bladen på rotsakerna.
» Fler recept med blommor och blad hittar du här..
Ätbara blommor och ogräs
Begonia / Hirtella
Begonia är en krukväxt med rosa, vita eller röda blommor. Själva blomman är ganska tjock och lite vaxad på ytan. Smaken är lite såpig och syrlig och påminner om smaken på harsyra. Addera i mat som ska ha ett tillskott av härlig färg och fräsch syrlighet.
Blåklint
Blåklint växer gärna i vägkanter och på åkrar. De blåa fina bladen är dekorativa att blanda ner både som färska och torkade i diverse maträtter. Använd som dekoration på tårtan, blanda ner i salladen eller testa denna hemmagjorda honungsmüsli med blåbär och blåklint.
Gräslöksblommor
Små fina, lila blommor kommer längst ut på gräslöksstråna när de börjar bli tillräckligt grova. Plocka dessa små sötingar och toppa en grönsallad, gratäng eller en potatissallad. Ska rätten in i ugnen, lägg då på blommorna efter. Noppa av dem en och en så blir det finast. Hur det smakar? Som söt lök – jättegott.
» Här hittar du smarriga recept med gräslöksblommor.
Gurkört
Gurkört är vanligt att ha som dekoration i sallad. Den smakar svagt av gurka och har en fin blå-lila färg. Servera förslagsvis blommorna strösslade över grön sparris med riven citron.
Gurkört är fint att dekorera fruktbålen med och gott i en sillinläggning eller en pastasås.
Gökärt
Gökärt är en av mina favoriter. De växer vilt i naturen och är en söt liten lila-rosa blomma. Gökärt kan förväxlas med vårärt som till skillnad från gökärt har en grenig stjälk och sju par blad. Gökärten har istället en platt stjälk med smalare ljusgröna, långspetsade blad.
Själva blomman smakar lite som sockerärt och är goda att ha i en grönsallad, potatissallad eller bara sprinkla över maten.
Min absoluta favoriträtt är Lime- och äppellax med lemon curd-creme, majskolv och blommig, fransk potatissallad. I den är det just, gökärtsblommor.
Kamomill
Kamomill kan förväxlas med Baldersbrå och särskiljer sig genom att det gula blomhuvudet är upphöjt/toppigt samt lite urholkad i mitten. Baldersbrå har istället ett platt blomhuvud.
Vem har inte hört talas om kamomill-te? Förutom det är kamomill gott i sillinläggning, strösslat över kött eller soppa. Denna goda sallad med korv, kamomill och ramslöksskum är också ett gott alternativ.
Kirskål
Ett typiskt ogräs en del jagar ur rabatterna men som är himla gott, är kirskål. Smaken påminner om svarta vinbär med viss pepprighet. Kirskålet växer mellan mars och september och blommar mellan juni och augusti. Då får den vita små blommor. Längre fram på säsongen ökar beskan i växten.
Kirskål påminner om mästerrot. Denna är inte giftig och har blad med bredare bladflikar. Använd på samma sätt som spenat eller i sallad, paj eller soppa.
Kirskålen växer i täta bestånd, har långskaftade blad och med en eller två trefingrade breda och spetsiga småblad. Dessa har tandad kant och ofta en snett hjärtlik bas.
Krasse
Både blommor och blad av krasse går att äta och smakar som rädisa. Vill man ha lite udd på salladen kan man strimla både gröna blad och blomblad. Ha ner i crepes eller en gratäng.
Den här blommiga falukorven är dekorativ och innehåller både blomkrasse och kryddtagetes.
Malva
Malva är en vackert rosa blomma som man drar upp från frö. Själva bladen är påminner om fjärilsvingar och just därför är den också så vacker att ha i maten. Frön till malva kan man köpa i butik. Därefter är det bara att ta frö från den utblommade Malvan varje år och så nya nästa år. Ha ner malvan i sallader, på bakverk eller i en god pesto.
Maskros
Både blad, stjälk och blomma går att äta på maskrosen. De späda små bladen är godast och funkar fint i sallad. Stjälken är rätt såpig i smaken medan blommorna är fina att snoppa kronbladen från och dekorera med. Blombladen kan man mixa med salt och sedan torka och på så vis få ett fint gult salt. Detta håller dessutom hur länge som helst. Det är även fint att dekorera pizza och paj med de gula kronbladen.
Mjölkört / Rallarros
Mjölkört är växten som sprider sig som ogräs – i alla fall på vår tomt. Blommorna är rosa, växer på höga stänglar och brukar locka till sig massor av humlor.
De små skotten som kommer upp kan man använda på samma vis som sparis eller svartrot. Nyp bara att skottet och koka eller smörstek.
Nate / Våtarv
Denna läckra lilla växt har små hjärtformade blad och smakar lite som vattenkrasse. Våtarv, eller Nate som den också kallas, växer gärna både i och runt om rabatterna. I stan är den vanlig att hitta lite varstans, men undvik dessa eftersom det både förekommer avgaser och hundkiss runt om.
Våtarv är god att skörda hela sommaren. Både när den är liten och späd och när den börjar bli lite större. När den är större blir dock stammarna lite träiga vilket gör att den lämpar sig bäst att repa av. Gör en god pesto, blanda ner i en sallad, gör en krämig coleslaw eller fräs på i wokpannan. » Här hittar du recept med våtarv.
Kryddtagetes
Kryddtagetes har en frisk smak av citron. Det finns olika sorter av Tagetes, men kryddtagetes är den som är ätlig. Allt på växten går att äta.
Strimla ner tagetesen och rör ihop med olja och vinäger till en vinägrett. Eller varför inte dekorera lax eller sill? Vill du bjuda på en riktig festmåltid – med blommor så ärSvartvinbärsmarinerad ryggbiff med potatisgratäng, kantarellsallad och bea riktigt gott.
» Här hittar du fler goda recept med Tagetes.
Pensé
Pensé är ettårig växt som man kan köpa i butik under våren. Dessa frösås sedan till efterföljande år. Plockar man bort de vissna blommorna fortsätter Pensén att blomma under hela sommaren. Blomman ser lite ut som en stor viol och förekommer i olika färger. Blommorna kan ätas hela såväl som snoppade kronblad.
Ramslök
Denna fleråriga lilla lökväxt har blad som ser ut som liljekonvaljens men har istället stjärnformade, vita blommor som gräslöken. Liljekonvaljen är giftig så därför bör man vara noga om man är osäker. Ramslöken är däremot inte giftig och doftar härligt av vitlök när den plockas. Just denna smak får man också i anrättningarna. Ramslöken växer inte högre upp i Sverige än till Gästrikland.
Ramslöken kan både torkas och frysas. När det kommer till vad den kan användas i är bara fantasin den enda begränsningen. Vanliga rätter är dock ramslökssmör, ramslökssoppa, ramslökspesto och färskost med ramslök.
» Här hittar du flera goda recept med ramslök.
Ros
Både vanliga rosor och nyponrosor går att äta. Snoppa bladen och blanda ner i en sallad, gör en pesto eller dekorera efterrätter och bakverk. Smaken är blommig med en viss pepprighet.
Ringblomma
Ringblomman är en vacker blomma som påminner lite om en prästkrage. Färgerna brukar variera från ljust gult till mörkt orange. Blomman kan användas hel i maten men det är även fint att snoppa kronbladen och dekorera sallader och bakverk med.
Rödklöver
Rödklöver doftar både gott, är fint i en bukett och innehåller massor av nyttigheter. Bland annat kan man hitta kalcium, B-vitamin, C-vitamin, krom, magnesium, kalium och fosfor i rödklövern. Dessutom innehåller den aminosyror som gör den till ett utmärkt proteintillskott som kroppen lätt tar upp.
Av bladen kan man göra exempelvis pesto eller ha dem i en sallad. Blommorna är vanligt att göra te-avkok på. Blanda förslagsvis ner i en quinoasallad, en vanlig sallad eller tapenade.
Parmesanfylld fläskytterfilé med melonsallad och rödklövercreme är en smarrig rätt med blommor.
Rölleka
Röllekan är en blomma i vitt, rosa eller ljusrosa med grov stjälk och flikiga, fjäderliknande blad. Bladen går utmärkt att äta och är dekorativa att pynta med. Även blommorna går att äta och brygga te på. Smaken är lite pepprig som hos rucolan. Gör en god pesto, fyll en paj eller använd som dekoration. Rölleka hittar man i blomland, vid åkerkanter och på ängar – bland annat. Rölleka bör undvikas av gravida då det stimulerar livmodern.
» Denna fikonfyllda fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky är dekorerad med blad från Rölleka och harsyra.
Svinmålla
Svinmålla må vara ett osmickrande namn på detta ätbara lilla ogräs. Svinmållan har ljusgröna, avlånga blad som skiftar åt det gråare hållet. Svinmålla är växer gärna i och runt rabatter och adderar god smak med lite nötighet. Vill du laga något med svinmålla? Testa detta recept på fylld kyckling med nektarin och fetaost samt ljummen sötpotatissallad.
Syren
Syrener finns i både lila, vitt och rosalila. Blommar gör de i början av sommaren runt maj till juni. Smaken är ganska precis som de doftar. Det blir himla fint när man dekorerar anrättningarna med syrenblommor. Varför inte i en sallad, på efterrätten eller bara som dekoration på talliken för att addera färg.
» Här finns ett inspirerande recept med syrener; Bakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter
Viol
Vanligt är att kandera violer och ha på olika bakverk och tårtor. Doppa då bara blomman i vispad äggvita och pudra sedan socker över. Att ha ner några blommor i en grön sallad, eller varför inte potatissalladen, är också fint.
Zucchini- och Pumpablomma
Både pumpa och zucchini får fina blommor som går att äta. Blommorna blir stora och gula och går alldeles utmärkt att fritera, steka, panera eller fylla.
Bland annat är de goda att fylla med mozzarella eller doppa i pannkakssmet och steka frasigt. När man plockat blomman bör man öppna dem och ta bort pistillen – den är ganska grov och inte så rolig att tugga på.
Ytterligare ätbara blommor:
Daglilja, Fuchsia, Isop, Lavendel, Luktärt, Löktrav, Nejlika, Pelargon, Rucolablommor, Ros, Rädiseblommor, Solros, Sommargyllen, Spansk körvel, Stockros, Temynta, Timjanblommor, Tulpan, Tusensköna, Veronica, Älggräs, Ängssyra
Ätbara blad och skott
Fler ätbara blad och växter:
Almfrukt, Harsyra, Lindblad