Åklagaren berättar om utredningen om Sahlin

07.05.2016 19:09


Mats Åhlund, chef för särskilda åklagarkammaren

 

Upprinnelsen till polisutredningen startade när Henrik Engelkes, kommissarie på enheten för särskilda utredningar, fick information om att Mona Sahlin upprättat ett falskt löneintyg åt sin livvakt, och att handlingen använts i en tvist i hyresnämnden.

 

– Vi får anledning att undersöka om det stämmer att man lämnat in falska inkomstuppgifter till hyresnämnden. Det är där det börjar, säger Engelkes och fortsätter:

– Jag begär ut det här papperet och tycker att det ser märkligt ut. Det stämmer inte med de inkomster som vi vet att personen har. Jag tycker att det finns anledning att misstänka brott.

För drygt tre veckor sedan kontaktade Henrik Engelkes särskilda åklagarkammaren för att få klartecken att gå vidare med saken.

– Det råkade bli jag som tog emot samtalet. Och jag bedömde att detta var av den karaktären att vi ville inleda en förundersökning, säger Mats Åhlund, överåklagare och chef för Särskilda åklagarkammaren.

 

"Borde gå fort"

Hans bedömning var att det var relativt bråttom att starta utredningen.

– Jag beordrade polisen att komma upp med handlingarna så att vi kunde ta ställning. Jag tyckte att det skulle gå fort. Jag hade anledning att tro att fler kände till det här, och då är det viktigt att vidta åtgärder snabbt, för att säkra bevis, säger Åhlund.

Polismannen kom personligen upp med en kopia på Mona Sahlins misstänkt falska intyg på myndigheten dagen efter.

– Sedan skapade jag ett PM där jag skrev att man kunde misstänka osant intygande och missbruk av osant intyg, säger Åhlund.

– Då hade jag redan bestämt att åklagare Anders Jakobsson skulle ha ärendet, eftersom det var känsligt.

Scenariot – som åklagaren just nu misstänker det – består av två brott. Mona Sahlin har skrivit ett intyg med oriktiga löneuppgifter, och kan därmed ha gjort sig skyldig till osant intygande. Livvakten som använde intyget vid en tvist i hyresnämnden kan misstänkas för brottet missbruk av osant intyg. Det är alltså både intyget i sig, och beslutet att lämna in det till en domstol, som polis och åklagare granskar.

Finns det fler brottsmisstankar än intyget?

– Jag känner inte till det. Men jag är inte förundersökningsledare, säger Mats Åhlund.

Han utesluter dock inte att ärendet växer under utredningens gång.

– Det är ofta så i våra utredningar. Att man inleder med anledning av ett misstänkt brott, och sedan får man utvidga den misstanken.

Fallet har hanterats extremt snabbt av polis och åklagare.

Åklagaren nöjd med strategin

Det var en medveten strategi från överåklagare Mats Åhlunds sida.

– Det var känsligt eftersom det var Mona Sahlin. Man fick ju se till att göra allt rätt. Det var viktigt att vi skulle göra exakt som vi alltid gör. Att vara iskall och hålla tungan rätt i mun, säger han.

Så här i efterhand tycker han att han valt rätt strategi.

– Jag har handlat helt rätt. Helt "by the book", om man säger så.

Nu leder åklagare Anders Jakobsson arbetet. Han är för tillfället på semester och utredningen står stilla fram till på tisdag, då han åter är på jobbet. Mats Åhlund, som är hans chef, har ingen insyn i exakt vad han har gjort, eller vilka planer som finns.

– Alla våra åklagare är väldigt självständiga. Det finns också viss sekretess även mot mig, som chef.

Inga tvångsåtgärder

Ingen person är delgiven misstanke i förundersökningen, det har åklagare Anders Jakobsson tidigare sagt. Och Mats Åhlund uppger att några tvångsåtgärder, som att hämta in person till förhör eller att göra husrannsakan i deras bostäder, inte varit aktuellt.

– Det tyckte inte jag behövdes, säger han.

Varifrån informationen om Sahlinintyget kom från början vill kommissarie Henrik Engelkes inte gå in på.

– Jag jobbar för underrättelsetjänsten på den här avdelningen. Jag har normalt svårt för att berätta vad som händer i våra ärenden. De som viskar till oss måste förstå att vi går att lita på, säger han.

"Får information på olika sätt"

Men han medger att allt började med ett tips.

– Vi får information på olika sätt. Allt som inte blir en anmälan kan man ju kalla "tips". Sedan kan det komma från kollegan mitt emot eller någon som kontaktar oss.

SÅ JOBBADE POLIS OCH ÅKLAGARE

1. Polisen får kännedom om Mona Sahlins löneintyg. Detta sker omkring den 13 eller 14 april.

2. Polisen informerar åklagaren i ett telefonsamtal. Åklagare Mats Åhlund beslutar direkt att det finns grund för en förundersökning och kräver in handlingarna.

3. Dagen efter kommer polismannen personligen med papperen. Åklagare Anders Jakobsson är då redan utsedd till förundersökningsledare.

4. Nästa dag inleder Anders Jakobsson en 

förundersökning om osant intygande och missbruk av osant intyg.

Jakobsson en förundersökning om osant intygande och missbruk av osant intyg.

 

 

SÄRSKILDA ÅKLAGARKAMMAREN

•Särskilda åklagarkammaren utreder misstänkta brott där poliser, åklagare, domare och riksdagsledamöter är inblandade. Omkring 9 000 ärenden kommer in varje år.

•Åklagarkammaren lyder direkt under riksåklagaren. Skälet till det är att den ska vara avskiljd från polis och åklagare som den utreder.

•Åklagarna är placerade i Malmö, Stockholm och Göteborg.

http://www.expressen.se/nyheter/aklagaren-berattar-om-utredningen-om-sahlin/

Ämne: Åklagaren berättar om utredningen om Sahlin

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar

Kontakt

Bakom kulisserna Yrsa Häggström
Fagottgatan 3
65631 Karlstad
+46 (0)726-992808
Skype: yrsa63
yrsa.haggstrom@speedmail.se