Var tredje minut ID-kapas någon i Sverige. Enligt en undersökning framtagen av Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget mySafety blev 190 000 svenskar utsatta för ID-kapning förra året. Det är en ökning med hela 56 procent jämfört med året innan.
Samtidigt har regeringen under sommaren tillsatt en utredning för att förbättra säkerheten och hanteringen kring svenska ID-handlingar. Utredningen ska vara klar senast i mars 2019.
– Bedrägeribrott med förfalskade ID-handlingar har de senaste åren ökat dramatiskt. Så det finns verkligen ett starkt behov av att se över säkerheten kring svenska ID-handlingar, säger Lina Wessel, skadechef på mySafety.
Hur vet man då om man blivit utsatt? Här är sju tecken man bör vara vaksam på.
1) Du får ett mail från banken som vill att du ska fylla i dina inloggningsuppgifter.
Så jobbar inte bankerna – strunta helt enkelt i att öppna mailet och ignorera.
2) Du får ett mail och uppmanas klicka på en länk från en avsändare du är osäker på.
Tänk ett varv extra här innan du gör någonting.
3) Du blir uppringd av någon som påstår sig vara från t ex Microsofts supportavdelning och som säger att de ser att du har virus på datorn.
Så jobbar de inte – lägg på!
4) Du får ett mail som skriker ut att just din e-postadress valts ut som miljonvinnare.
Det står att du ska klicka på en länk och fylla i dina kontouppgifter så att de kan betala ut pengarna. Det är i stället mer sannolikt att du blir av med pengar – anmäl mailet som spam.
5) Du upptäcker att ett okänt telefonnummer är registrerat på dig.
6) Du får meddelande om att en kreditupplysning är tagen på dig – men du känner inte igen den.
7) Du får fakturor eller inkassokrav för varor som du inte beställt.
Varningsklocka!
För att försvåra för tjuvarna har försäkringsbolaget mySafety förstärkt sitt ID-skydd. Nu bevakas kundens digitala identitet som personnummer och e-postadress på nätet – även på dolda sajter, hacker-communities och andra platser på Internet. Läcker känsliga uppgifter ut meddelas kunden i realtid och kan med hjälp av mySafety vidta nödvändiga åtgärder.
Lina Wessel, skadechef på mySafety Försäkringar, rekommenderar alla att skaffa sig en ID-försäkring.
– Då vi både har offentliga personnummer och ett stort utbud av nätbutiker att handla på i Sverige är det väldigt lätt att beställa varor i någon annans namn, säger Lina Wessel, skadereglerare på mySafety Försäkringar.